1 Ve 2 Aylık Bebek Beslenmesi

İlk altı ay bebek beslenmesinde her ne kadar sadece anne sütü verilse de bebek beslenmesi ay ay ele alınmalıdır. Çünkü emzirme teknikleri, sütün yetersiz oluşu, aylara göre emzirme süresi, emzirme sıklığı vb. durumlar bebek beslenmesi için son derece önemlidir.

1 aylık bebek beslenmesi

Doğumdan itibaren beslenme dikkatli ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Annenin bilgi sahibi olması, eğitimli olması, bebek sağlığı açısından ciddi öneme sahiptir.

İlk ay bebek beslenmesinde dikkat edilecek husular şunlardır.

Bebek doğar doğmaz emzirilmelidir.

Annenin ilk sütü (ağız sütü) bebeğe mutlaka verilmelidir.

Anne sütü inmemişse dahi bebeğinini emzirmelidir. Bu durum anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir ve sütün inmesini çabuklaştırır.

Annenin meme uçları zaman zaman çatlayıp, yara olabilir. Bu durumda anne meme uçlarına asla krem sürmemelidir.Doğal olarak geçmesi beklenmeli anne buna sabır göstermelidir.

Bebek sık sık emzirilmelidir. Bebek uyuyorsa dahi uyandırıp emzirilmelidir.

Bebeğin memeyi iyice kavraması sağlanmalıdır. Daha iyi beslenmesi açısından bu son derece önemlidir.

Annenin kendi beslenemsine dikkat etmesi gereklidir. Bol sıvı almalıdır.

Geceleri bebek emzirilmeye devam edilmelidir.

Anne kafeinli gıdalardan, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır.

Bebek sessiz ve rahat bir ortamda emzirilmelidir.

Anne kucağına bebeğini rahat edecek şekilde almalıdır.

Bebeğin yeterli beslenip beslenmediği altını ıslatma sıklığından anlaşılabilir. Eğer bebek bezini 6 saatte bir dolduramıyorsa yetersiz besleniyor olabilir.

2 aylık bebek beslenmesi

İki aylık bebekler için de en iyi besin anne sütüdür. Sütü yeterli olan bir annenin başka hiç bir gıdaya, mamaya vs. başvurmasına asla gerek yoktur. Ancak iki aylık bebek beslenmesinde dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Kısaca değinelim;

Bebeğinizi her istemesinde mutlaka emzirin, sütünüzün arması için bu son derece önemlidir. Bir emzirme ile diğer emzirme arası 3 saati geçmemelidir.

Bebeğiniz emmeyi daha iyi kavradıkça ve siz bebeğinizi emzirmeye alıştıkça bebek daha fazla süt tüketecektir. 1 aylık bebeğe göre zamanla sütünüzün yetmeme durumu olabilir. Bu durumda anne beslenmesine dikkat etmeli,bol sıvı tüketmeli ve Anne sütünü artırıcı besinler yemelidir.

2 aylık bebek iyi beslenmişse ay içinde 600 gr- 1000 gr arası kilo almalıdır. Yani haftalık 150-250 gram arası kilo almalıdır.

2 aylık bir bebeğin doğumdaki kilosuna göre 3600 gr-6500 gr arası bir ağırlıkta olması normaldir.

Bebek yeterli besleniyorsa 5-6 kere bez değiştirmelidir. Yine en az 1-2 kere kaka yapmalıdır.

Anne sütü yoksa veya çok yetersiz ise  bebek biberonla beslenmelidir. Bu durumda anne sütüne yakın bir hazır mama kullanılmalıdır. Bu konuda doktorunuzdan öneri alabilirsiniz.

Eğer bebeğinizi biberonla besleyecekseniz bun dönemlerde inek sütü vermemelisiniz. Keçi sütü anne sütüne yakın bir süt olduğundan alternatif olabilir. Ancak bu hususta yine doktrunuzun önerisini dikkate almalısınız.

Biberonla beslenen bebeklerin çeşitli hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir. Bunu en aza indirmek için biberonun temizliğine azami dikkat edilmelidir. Her beslenme öncesi biberon kaynar su ile yıkanmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz