Hanımlar gebeliğinizin artık 4.haftasındasınız. Gebeliğin 4. haftasında artık heyecanınız iyice arttı ve artık hamile olduğunuzu öğrendiniz. Bu haftadan sonra doktorumuzu mutlaka bulmalıyız ve doktor gözetiminde bir hamilelik süreci için ilk adımlarımızı sağlam atmalıyız.
Hanımların gebeliğin 4. haftasında yaptıkları en büyük hata bazı şeyleri oluruna bırakmalarınız. Halbuki bebeğimizin gelişimi ve olası olumsuzlukları ortadan kaldırabilmek adına önceden müdahale şansı için doktorumuzun tavsiyelerine kulak vermeliyiz ve bu dönemde ona göre hareket etmeliyiz.
4 Haftalık Gebelik Belirtileri
Hamileliğiniz 4. haftasında 2 hücreden oluşan minicik bebeğimizin varlığı embriyo şeklinde oluşmuştur. Hafta hafta hamilelik rehberimizin 4. haftasında hangi hamilelik belirtileri olduğu konusunda değinecek olursak; bu dönem aynı adet döneminde olduğu gibi belirtiler görülmektedir. 4 haftalık gebelik belirtileri olarak yine mide bulantısı, kasık ağrısı, göğüslerde hassasiyet, karın ağrısı vb. belirtiler benzerlik göstermektedir.
Bu dönemde adete benzer sorunlar gösterdiği için kimi kadınlar hamile kaldıklarını anlayamıyorlar. Test sonucunu gördükten sonra hamile kaldıklarını anlıyorlar. Gebeliğinizin 4. haftasında mide bulantısı, kusma vb. belirtiler görülmemektedir.
4 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Eğer testlerinizi yaptınız ve hamile olduğunuzu öğrendiyseniz çok dikkat edilmesi gereken dönemin içine girdiniz demektir. Gebeliğin 4. haftasında sigara veya alkol kullanıyorsanız hamilelik dönemi boyunca kesinlikle sigarayı ve alkolü bırakmanız gerekmektedir.
Beslenmenizi sağlıklı yiyeceklerle yapmalısınız ve size ve bebeğinize zarar verebilecek gıdalardan ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Kendinizi aşırı yoracak iş ve hareketlerden kaçınmalısınız. Gerekiyorsa spora da bu dönemde ara verebilirsiniz. Doktorunuz spor ve egzersiz konusunda sizin için nasıl bir yöntem sunuyorsa bunları uygulamalısınız.
Gebe kaldığınızı öğrendiğinizde soluğu direk doktorunuzun yanında alın ve bunu sakın ihmal etmeyiniz. Doktorunuz size gebeliğin 4. haftasında hamileliğinizin durumunu öğrenebilmek adına birkaç tahlil yaptıracak ve gebeliğinizin sağlıklı geçmesi için vitaminler önerecektir.
4 Haftalık Gebelik İdrarda Belli Olur mu ?
4 haftalık gebelik genellikle evde yapılan basit testlerle belli olur. Ancak bu testler kimi zaman hatalı olabilmektedir ve hamileliği göstermeyebiliyor. Eğer adet gününüz geçmişse kesin sonucu öğrenmek için bir sağlık ocağına gidip kan testi yaptırabilir 1 saat gibi kısa bir sürede sonucu öğrenebilirsiniz.
4 Haftalık Gebelik Ultrasonda Görülür Mü ?
Kadınların en çok merak ettiği soruların bir tanesi de gebeliğin 4. haftasında bebeğin ultrasonda görülüp görülemeyeceğidir. Ancak bu dönemde emriyo çok küçük olduğu için ultrasonda görülememektedir. Ancak kimi kadınlarda gebelik kesesinin görüldüğü de olmuştur.
4 Haftalık Gebelikte Vücutta Görülen Haller
Bu hafta bebeğin emriyo olarak görüldüğü haftadır. Yani bebeğiniz şu anda sadece iki hücreden oluşmaktadır ve vücutta savunmasız bir şekilde gelişmeye çalışmaktadır. Oluşan bu hücrelerin adları epiblast ve hipoblasttır. Bebeğinizin gelişimi bundan sonraki 10 hafta başlayacak, organları oluşacak ve oluşan bu organların kimisini de kullanmaya başlayacaktır.
İlkel plesanta olarak adlandırdığımız alanda da iki hücre oluşur ve oluşan bu hücrelerden bebeğiniz için besin maddeleri ve oksijen sağlanacak.
4 Haftalık Gebelikte Sağlıklı Beslenin
Hayatın her anında sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Ancak gebeliğin 4. haftasında gerektiği kadar sağlıklı beslendiğinize inanmıyorsanız artık çok fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Artık aklınıza bu hafta ile birlikte şunu yeterince sokmalısınız “Bebeğiniz artık sizinle besleniyor”. Doktorunuzun tavsiyesiyle eksik besin değerlerinize göre beslenme zinciri oluşturmanız gerekiyor.
Hamileliğin 4. Haftasında Bebeğin Gelişimi
Bu hafta biraz lekelenme yaşarsan sinirlenme. Embriyo, implantasyon işleminin bir parçası olarak uterus astarına girer ve bu bazen az miktarda kanama oluşturur. Bu normal. Bebeğinizin hücreleri çoğalmaya devam eder ve plasenta dokusu büyür, uterusun astarında yaşar ve büyüyen bebeğinize daha fazla kan temin edecek olan dolaşımınızla temas kurar. Plasenta ayrıca östrojen, progesteron ve hCG (insan koryonik gonadotropin) üretir ve bu genellikle “gebelik hormonu” olarak adlandırılır.
Bebeğiniz hâlâ bu noktada mikroskobik bir hücre kümesi olmasına rağmen – bunu bir ultrasonla bile göremiyorsunuz – zaten üç farklı temel hücre tabakası gelişmeye başlamış durumda. Adları muhtemelen biyoloji sınıfından aşina: bebeğinizin sinir sistemi, saçları ve derisi olacak ektoderm; Bebeğinizin gastrointestinal sistemini, karaciğerini, pankreasını ve tiroidini oluşturacak endoderm; Ve sonunda, bebeğinizin iskeletine, bağ dokusuna, kan sistemine, ürogenital sisteme ve kaslara dönüşen mezoderm.