6 Aylık Bebek Gelişimi

6. ay bebek gelişiminde ve bebek beslenmesinde en önemli dönüm noktalarındandır. Bu ayda bebeğinizin gelişiminde büyük farklılıklar görülecek, beslenmesinde ise anne sütü dışında farklı besinlerle tanışacaktır.

Bu ay bebekteki değişimler her bebekte farklıdır. Kimi bebekler zamanını ses çıkarmaya ayırırken, kimi bebekler hareket etmeye, kimi bebekler incelemeye ve keşfe ayırabilirler. Erken bir yorum olmakla beraber aslında bebeğiniz ileride neye ilgi duyacağını göstermekte, yetenekleri hakında ipuçları vermektedirler.  

Bu dönemlerde anne ve babalar bebeklerini diğer bebeklerle kıyaslama yoluna gidebilmektedirler. Oysa bu son derece yanlıştır. Çünkü hiç kimse birbirinin aynı olmadığı gibi hiçbir bebekte bir birinin aynı olmaz. Kimi bebeğin fiziksel gelişimi ileri olurken kimi bebeğin dil gelişimi ileride olabilir.

6 aylık bebek çok daha değişik hereketlerle sizi şaşırtacaktır. İlk emekleme girişimlerini görebilirsiniz. Ama emekleme için henüz erkendir. Bunun için daha antremana ihtiyacı olacaktır.  Bu  ay bebekleriniz artık oturmaya başlayacaktır. Rahatlıkla oturtabilirsiniz, lakin bebek henüz belini tam olarak tutamayacağından mutlaka sağına soluna ve arkasına destek koymalısınız.

Bu ay da bebeğinizi halının üzerine yatırın ve kendi haline bırakın. Kollarının üzerine kalkacak, sağa sola dönecek, yüzme hareketi yapacak, oyuncağına doğru sürünecek ve böylece hem eğlenecek hem kaslarını geliştirecektir.
  
Altıncı ayın sonuna doğru kendinden daha emin olarak oturacak ve yatmaktan çok oturma isteğini size farkettirecektir. Yine bu dönemde bebeğinizi ellerinden tutarak ayakta kısa süreliğine tutabilirsiniz.Adım atamaz ancak ayakta durmak oldukça hoşuna gider. Bu sebeple bebeği yürütece koymak için çok erkendir.

Beslenmesinde artık ek gıdalara geçme zamanı gelmiştir. Anne sütü dışında yeni besinlerle tanışacak, yeni tatlar keşfedecektir. Bebeğiniz  emme refleksi ile beslendiği için ilk zamanlarda yutma güçlüğü çekebilir. Zamanla yutmaya iyice alışacak ve sıkıntı kalmayacaktır.

6 aylık bebeklerin gelişiminde bir yenilik de küçük parçalara karşı ilgilerinin artmasıdır. Henüz parmaklarıyla tutmayı bilmeyen bebek küçük parçaları almak için parmaklarını kullanma çabsı içine girecektir..

Bu ayda en çok sevdiği oyun ise oyuncaklarını birbirine çarpmak, sallamak, fırlatmak ve bunları tekrar tekrar yapmaktır. Aslında bunlar birer oyun değildir. Zaten bebekler hiçbir şeyi oyun olsun diye yapmazlar. Amaçları öğrenmek ve keşfetmektir. Anne ve babalar bebğin zihinsel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak istiyorlarsa bebeği bu keşif yolculuğunda asla kısıtlamamalıdırlar. 

6 aylık bebeğin dil gelişiminde de büyük değişiklikler göze çarpar. Artık bebek çıkarılması çok zor olan bazı sesler dışında (k, r, h gibi) çoğu sesi çıkarabilirler.

6 aylık bebeğin bir diğer keşif merakı ise insan yüzlerine karşıdır. Özellikle annesininyüzünü incelemekten hoşlanır. Elini yüzünüze, burnunuza ve gözlerinize dokundurmaya çalışır.

Bu dönemde bebeğinizle oynaya ileceğiniz en eğlenceli oyun “ceee” oynamaktır. Yüzünüzü saklayıp “ceee” diye açtığınızda kahkahalara boğulur.

6 aylık bebek gelişimi dönüm noktaları

İsimine tepki verir. Bu en belirgin değişimlerdendir.

Destekli olarak rahatça oturur.

Tanımadığı kişilerden rahatsız olur.

Emekleme girişimlerinde bulunur, sürünme hareketiyapar.

Başını rahatça hareket ettirir

Vücudunu sağa sola rahatça döndürür.

Bazı bebeklerde ilk dişler görünebilir ( Bir çoğunda biryaşına kadar çıkmayabilir, bebekten bebeğe değişir.

Nesneleri dikkatlice ve uzun süre inceler.

Çıkardığı sesler artar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz