8 Aylık Bebek Gelişimi

Bu ay bebeğin ilgi merakının iyice zirve yaptığı aydır. Kendi çabalarıyla dünyayı tanıma yolculuğuna çıkar. Hemen hemen her şeye merak salar, eline almak dokunmak, görmek, hissetmek…

Bu nedenle bu ay aslında bebek için küçük tehlikelerin bulunduğu bir aydır. Çünkü bebek henüz neyin zararlı ve tehlikeli olduğunu anlayacak durumda değildir. Ansızın elini sıcak çaydanlığa dokunabilir.

Bu ayda bebeğiniz atmayı da öğrenmeye başlayacaktır ve bunu bilinçli yapacaktır. Eline aldığı oyuncağı beşiğinden atacak ve bunu her seferinde tekrarlayacaktır.

Artık emekleme tekniği de gelişmiştir. Bazı bebekler emekleyebilirken bazılarında henüz emeklemeye geçiş olmayabilir. Ancak bunda endişe etmek veya üzülmek gereksizdir.

Yine bu ay bebeklerde ilginç bir davranış gelişir. Hemen hemen bütün bebekler açılıp kapanan kapıların arkasına otururlar. Kapıyı bir açmışsınız bebek kapının tam dibinde. Büyük ihtimalle içlerindeki dünyayı tanıma merakı onları kapının dışına yöneltmektedir. Ancak bunun bazı tehlikeleri vardır. Çünkü bebekler ellerini kapıya dokunur açmaya çalışır veya parmaklarını kapının altından uzatırlar. Bu sebeple anne ve babalar dikkatli olmalı, kapıyı açıp kaparken kontrollü davranmalıdırlar.

Bu ay bebekler ayağa kalkma çalışmaları da yaparlar. Kanepeye tutunup kalmaya çalışırlar. Bazen de başarabilirler. Eğer başarmışlarsa iki elleriyle mobilyalara tutunup ayakta beklemekten gurur duyarlar. Bunu yüz ifadelerinden anlayabilirsiniz.

Bebeklerin bu mücadelelerinde çok müdahil olmamak gerekir. Bırakın bebek kendi çabalasın. Siz sadece ayağa kalkmışsa birden dengesini kaybedip düşmemesi için tetikte olun.

Bu ayda uyku saatlerini ayarlamak, bir düzene sokmak oldukça zor olacaktır. Günde iki kere uyumaları beklense de çoğu bebek günde bir uyukuyu yeterli görür ve tekrar uyumak istemezler.

Bu ayda bebeğinizde önemli bir gelişme parmaklarında görülür. Bebek baş parmağı ve işaret parmaklarını kullanarak küçük cisimleri tutabilir. Tıpkı bir pense gibi cisimleri rahatlıkla yakalayabilirler.

Artık bebekleriniz detalara da merak salmaya başlamıştır. Örneğin odaya yeni koyulan bir eşyayı hemen fark eder ve o eşyaya karşı aşırı bir ilgi duyar. Ayrıca yine bebeklerde kapalı şeyleri açma isteği de vardır. Bu da elbette merakından kaynaklanmaktadır. Örneğin kapalı çekmeceleri, dolap kapaklarını, kapalı kapıları vs. açmak, arkasındaki veya içindeki şeyleri görmek ister. Eğer bu merakı tatmin olmamışsa aynı şeyi sürekli tekrarlar, sürekli ulaşma isteği duyar.

Bebeğin dil gelişimi de oldukça aşama kaydetmiştir. Anneler bu süreçte bebekleriyle sürekli konuşmalı, basit ve somut şeyler anlatmalı, sohbet etmelidirler. Onunla konuştuğunuz her şey nakış nakış zihnine işlenecek ve ileride bunun faydasını görecektir. Hiçbir zaman sizi anlamadığını zannetmeyin. Mutlaka anlıyorlar ama anladıklarını anlatma becerileri henüz yok.

8 Aylık Bebek Gelişimi Dönüm Noktaları  

Anne ve babasına çok bağlıdırlar

Dikkat çekmek için sesler çıkarırlar

Dışarıya karşı merak duyarlar, kapılar çok ilgilerini çeker.

İstemedikleri şeyleri elleriyle iterler

Baş parmak ve işaret parmaklarını kullanabilirler

İşaret edilen yere bakarlar

Kanepe veya masa gibi mobilyaların kenarında elleriyle tutunarak ayakta durabilirler.

Her nesneyi tatmak isterler (yenilip yenilmeyeceğine bakmaksızın)

Hafızaları daha kuvvetlidir, geçmiş olayları hatırlarlar.

Çok Önemli; İlk defa bilinçli olarak “anne” veya “baba” diyebilirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz