Bebek bu ayda yeni şeyler yapmaktan çok eski becerilerini geliştirme safhasındadır. Örneğin el parmaklarını daha iyi kullanır. Mesela bir kavanozun kapağını kapatmaya çalışabilir. Bu ay bebeğiniz oturur pozisyondan bir yere tutunarak ayağa kalkabilir.
Bebekten bebeğe gelişim farklıdır. Bunu daha öncekiyazılarda da sık sık belirttik, burada söylenenler yapabilme ihtimalidir. Kesin değildir. Bazı bebekler daha az yapabileceği gibi bazıları daha fazlasını yapabilir. Bu küçük farklılıklar bebeğin kas gelişimi, kilosu, genetik yatkınlığı gibi sebeplere dayalıdır.
Bu ay dil gelişiminde ilerlemeler göze çarpar. Bazı kelimeleri söylemye çalışır ama başaramaz. Örneğin ekmek yerine sadece “ee” diyebilir veya “em” diyebilir. Bu onun için yeterlidir. Ama bu ay bebek sizin söylediğiniz çoğu şeyi anlar. Dil gelşimi açsından bebeğinizle sürekli konuşmalısınız. Ona kelimeleri doğru telaffuzları ile söylemelisiniz. Örneğin “araba” için “düt düt” demek yerine direk araba deyin ve bebeğinizi onun gerçek adını öğrensin.
9 aylık bir bebek ayakta desteksiz durabilir. Ama adım atmak için henüz erkendir. Ancak kanepe kenarlarında yürüyebilirler. Bir mobilyadan diğerine geçebilirler. Ellerinden tuttuğunuzda yürüyebilirler. Henüz emeklememiş bebekler için bu ay emeklemeye geçişler görülebilir.
Bebeği merdivene bırakıp arkasında beklediğinizde bebek merdivenden yukarı çıkabilir. Siz yokken de çıkabilir bu sebeple dikkatli olunması gereken bir zamandır. Ancak iniş şu sıralar pek mümkün değildir.
Bebek için bu dönemde bir diğer tehlike yüksekte duran süs eşyalarıdır. Uzanıp çekebileceği her şey onun için tehlikelidir. Sonuçlarını bilmeden herşeye ulaşmak istemesi nedeniyle tehlikeli kazalar yaşama riski vardır. Bu sebeple evinizde bebeğin üzerine düşebilecek herşeyi kaldırmalısınız.
Dokuz aylık bebek gelişimi dönüm noktaları
Her an ailesinin yanında olmak ister.
Oyuncak seçer
İnsanların ruh halini anlar gergin ortamlardan korku duyar
El çırpar, el sallar.
Öğretirseniz “güle güle” hareketini yapabilir.
Büyük şeyleri iki eliyle kavrayabilir
Küçük şeyleri parmaklarıyla tutabilir.
Bir şeye tutunarak ayakta durabilir
Emekleyebilir
Merdiven tırmanabilir
Oyuncağının en son yerini hatırlayabilir.
Basit emirleri yerine getirir.