Akciğerler solunum sisteminin önemli bir parçasıdır. Oksijen alıp bunu tüm hayati organlara dağıtmak onların görevidir. Akciğerler kendi kendini temizleyen organlardır. Silia adı verilen tüylü doku sayesinde, toksinler ve zararlı parçacıklar akciğerlerden atılır. Ciğerleriniz sigara dumanı ya da toz gibi sürekli bir kirlilik bombardımanı altındaysa zayıflar. Silia zarar görür ve görevini yapamaz hale gelir.
Öte yandan bazı doğal bitkiler ciğerlerinizi temizleyip güçlendirmeye yardımcı olabilir. Akciğer hastalıkları genellikle öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, bronşiyal spazmlar, aşırı mukus üretimi ile kendini gösterir. Astım, amfizem, bronşit, zatürre bu hastalıklar arasında sayılabilir. Bitkisel ilaçlar bu hastalıklar esnasında daha rahat nefes almayı sağlayabilir.
Zencefil
Zencefil gingerol adı verilen güçlü bir antioksidan içerir. Bu sayede akciğerleri güçlendirmeye ve alerjenleri, kirletici maddeleri, mukus ve diğer istenmeyen parçacıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Zencefili yemeklerinize ekleyebilir ya da zencefil çayı hazırlayabilirsiniz.
Okaliptüs
Okaliptüs yaprakları doğal bir antibiyotik olarak görebileceğimiz uçucu bir yağ içerir. Bu yağ, akciğer enfeksiyonlarıyla savaşır, tıkanıklığı temizler, kan akışını artırır ve şişliği azaltır. Bitkisel öksürük ve boğaz pastilleri, şuruplar ve buhar banyoları gibi soğuk algınlığı ürünlerinin bir çoğunda okaliptüs bulunur. Taze okaliptüs yapraklarıyla yapılan bir bitki çayı içmek, bronşit ve sinüzite iyi gelebilir, Okaliptüs buharını solumak da yine bronşit, öksürük ve grip tedavisinde yardımcı olacaktır.
Ekinezya
Ekinezya akciğer sağlığını ve işlevlerini geliştirmeye yardımcı bitkilerden biridir. Ekinezya bir süredir soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olarak kullanılmıştır. Bu bitkinin tatlı ama keskin bir tadı vardır. Bitkinin kökleri ve bazen de çiçek ve yaprakları tıbbi amaçlı olarak kullanılır. Bakteriyel ve viral akciğer rahatsızlıklarında ekinezya desteğine başvurulduğu görülür.
Andız Otu
Andız otu akciğer sağlığını iyileştirmede sıkça adı geçen bir bitkidir ve antiseptik özelliği sayesinde yüzyıllardır bitki terapilerinde kullanılagelmiştir. Kronik bronşit, astım, tüberküloz gibi akciğerle ilgili pek çok hastalıkta balgam söktürücü ve iltihap kurutucu özellikleri ile hastayı rahatlatabilir. Ancak aşırı tüketildiğinde andız otu kusma, ishal ve mide spazmı benzeri yan etkilere yol açabilir. Hamileler andız otu kullanmamalıdır. Akciğer sağlığınız için andız otu kullanacaksanız, günlük doz ile ilgili mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Akciğere İyi Gelen Diğer Bitkiler
Sarımsak
Yemeklerin vazgeçilmez lezzet kaynaklarından biri olmasının yanı sıra sarımsak en şifalı bitkilerden biridir. Sarımsaktaki aktif maddelerden birine alisin adı verilir. Bu madde akciğerlerdeki mukusun temizlenmesine ve grip, soğuk algınlığı veya solunum problemleri gibi akciğer rahatsızlıklarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Sarımsağı yemeklerle birlikte tüketebilir ya da bal ve limonla karıştırarak sarımsak çayı içebilirsiniz.
Cayenne Biberi
Güney Amerika kökenli bu kırmızı, acı biber akut ve kronik üst solunum yolları hastalıklarında kullanılır. Cayenne biberi solunum siteminin zarar görmesini önler, akciğer iltihabını azaltır ve ciğerlerin işlevini geliştirir. Eğer akciğer rahatsızlığı nedeniyle Cayenne biberi tüketecekseniz, önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
Sığır Kuyruğu Bitkisi
Sığır kuyruğu bitkisinin içinde bulunan saponinler, öksürme şikayeti olanlarda bir balgam söktürücü görevi görür. Genellikle tablet şeklinde tüketilir.
Akciğere İyi Gelen Bitkilerin Kullanımı
Akciğere faydalı bitkilerin kullanımı enfeksiyonu temizlemek ya da daha herhangi bir rahatsızlık baş göstermeden, akciğerleri güçlendirmek için kullanılabilir. Sarımsak, zencefil gibi bitkileri yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Tablet bitkileri kullanarak uygulanacak bitkisel terapilerde, tabletlerin günlük kullanım dozajı ve ne kadar süreyle kullanılacağı oldukça önemli ayrıntılardır ve gelişigüzel alışveriş yapılmamalıdır.
Önlemler ve Uyarılar: Bitki terapisinde aşırıya kaçılmamalı ve kullanılan bitkiler her zaman makul miktarlarla sınırlı tutulmalıdır. Bitki tabletleri kullanacaksanız mutlaka önerilen miktarlar hakkında sağlık uzmanları tarafından bilgi almalısınız. Bitkilerin yan etkileri nadirdir ancak bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir veya reçeteli ilaç kullanıyorsanız, ilaç ve bitki etkileşimi olumsuz olabilir. Ciddi akciğer rahatsızlıklarında bitki terapisi uygulamadan önce mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Buradaki öneriler kesinlikle teşhis ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır.