Ürtiker alerji, Halk arasında “kurdeşen” olarak isimlendirilen bir hastalıktır. Kurdeşen, alerjik bir cilt sağlık sorunudur. Kurdeşen, ciltte belli belirsiz kabarık, ödemli, kızarık ve küçücük bir sinek ısırığı boyutunda görülür. 10-15 cmlik veya daha kapsamlı plaklara denli değişebilen boyutta kaşıntılı alerjik bir ten sorunudur. Egzamadan farklıdır. Farkı ise, egzamada fazladan fazla ten kuruluğu veya kaşıntı izleriyle daha müzmin bir seyretme söz konusuyken, çoğunlukla akut ürtikerde, ciltte birdenbire kabaran bir döküntü tipi söz konusudur.
Bu döküntü altı haftaya denli sürdüğü vakit bunun için ‘akut ürtiker’ denilir. Şayet altı haftadan uzunca sürmüş ve halen geçmemişse ‘kronik ürtiker’ grubuna girer. Akut ürtiker fazladan fazla genç ve genç erişkinlerin hastalığı iken, müzmin ürtiker fazladan fazla yetişkin hastalığı olarak görülür. Müzmin ürtiker, iyileşmeyen ürtiker tipidir. Akut kurdeşen ise, rehabilitasyonla geçtiğimiz ama daha sonra yeniden tekrarlayabilen tipteki döküntülerdir.
Burada ürtiker ile beraber ‘anjiyo ödem’ olarak bilinen bir tablo da görülebilir. Vücutta meydana gelen geniş ödem sorununa ‘anjiyo ödem’ denilir. Anjiyo ödem, vücudun her tarafında görülebilir ama en fazla fazla göz kapakları, dudak etrafı, genital bölge, testisler benzeri cildin daha ince meydana geldiği yerlerde görülür. Kurdeşen ve anjiyo ödem sık sık beraber görülen hastalıklardır.
Ürtikerin yapılanma sebepleri nelerdir?
Ürtiker yapılanma nedenlerinin en bilineni gıdalar ve katkı maddeleridir. Çocuklarda en fazla görülen neden ise enfeksiyonlardır. Bilhassa üst solunum yolu enfeksiyonları, başka bir deyişle virüslerle meydana gelen nezle, grip, sinüzit benzeri enfeksiyonlar. Bu enfeksiyonlar bakteriyle beraber meydana geldiği vakit daha belirgin duruma gelebilirler. Bilhassa alerjik takipte meydana gelen çocuklarda, müzmin sinüzite ilişkili ürtiker, en fazla fazla görülen ama en sık atlanan tablodur. Sinüzit çoğunlukla alerjik nezleye ilişkili, burun tıkanıklığı ardından gelişen bir enfeksiyon tablosudur. Çocuklarda çok fazla da belirgin belirti vermez.
Başı ağrısı, ateş, yüz ağrısı benzeri bulgular kalmadan yalnızca, burun tıkanıklığı ve eşliğinde geniz akıntısı, boğaz silme, sarı sümük benzeri bir tablo ile karşılaşılabilir. Bu tablo şayet 10 günden uzunca sürerse bunun için ‘akut sinüzit’, şayet 12 haftadan uzunca sürerse de ‘kronik sinüzit’ denilir. Çocuklarda en sık görülen ürtiker sebebi müzmin sinüzittir.
Ürtiker rehabilitasyonu ne türlü yapılır?
Oluşum sebebini bulmak çok fazla mühim bir unsurdur. Bu alerjinin hangi maddeye karşın meydana geldiğini bulmakta, ailenin gözlemi çok fazla mühimdir. Aile, hastaya vermiş meydana geldiği madde sonucu olarak kabarmalar saptama eder ve bir maddeye alerjisi olduğundan şüphe ederse, bilhassa o maddeler üzerine gidilir ve kanda taranır.
Gıda alerjileri en kıymetli tarama metodu meydana gelen kanda spesifik ige araştırmasıyla saptama edilir. Ara Sıra benzer antibiyotik kullanımında hastada kabarmalar saptama edilir ve alerjisi olduğundan şüphe edilir. Kanda, antibiyotiklere karşın da alerji testi yapılabilir ama daha kısıtlanmış ve sınırlıdır.