
Hazır Peynirler Zararlı mıdır?
Hazır peynir daha yumuşak kalması için ve raf ömrünü uzatmak için sentetik fosfat maddesinin kullanıldığını biliyor muydun? Fosfat maddesi bir çok hazır gıdalarda kullanılır. Restorandaki ürünlerde bile fosfat bulunmaktadır. Bir çok hazır paketli ürünlerde sentetik fosfat bulunmaktadır. Sentetik fosfatın kullanım alanı geniştir.
Fosfat veya sentetik fosfat içeren bazı katkı maddeleri olarak kullanılan E-Kodlar şunlardır:E339, E340, E341, E450, E451, E452.
Bu kodların arkasındaki zehri kullanmak yasal olarak Avrupa ülkelerinde sorun yaratmasa da dikkatli olmak lazım çünkü böbrek yetmezliği, kalp krizi ve felç olma riskini yükseltmektedir. Kemikleri zayıflatır ve damarların daha çabuk yaşlanmasını tetikler. Bu açıdan bakıldığında sentetik fosfat idrar yolu ile çıkmayan bir maddedir. Böylece vücudumuz yavaş yavaş zehirlenmektedir.
Sentetik fosfat sağlıksızdır. Sentetik fosfat, peynir, toz süt veya Cola gibi gıdalarda bulunmaktadır. Doğal fosfat bazı gıdalarda bulunmaktadır. Doğal fosfat sağlıklıdır. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Ambalajlı dilim dilim doğranmış peynirler birbirine yapışmasın diye alüminyum maddeden yapılan katkı maddesi oldukça sağlıklı değildir. Her zaman söylüyorum mümkün oldukça hazır peynirlerden uzak durun. Peynirinizi kendiniz yapın. Zaten kendi kendime soruyordum acaba bu dilimlenmiş peynirler neden birbirine yapışmıyor diye.
Korkunç manzara ve gerçeği öğrendikten sonra tüketici olarak ne kadar kuzu gibi sisteme uymuşuz. Hazır dilimlenmiş peynirleri modern toplumun başarısı olarak algılıyoruz. İşimiz rahat. Her şey ambalajlı, güzel renklerle gözümüzü boyuyorlar haberimiz yoktur ayakta uyuyoruz. Alüminyum insan vücudunda bir işi yoktur. Merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Parkinson, Alzheimer ve meme kanseri gibi hastalıklara sebep verebilir olasılığı tartışılıyor. Alüminyum insan vücudunda işi yoktur. İnsan vücudu için bir toksin madde olarak değerlendirmek lazım. Şimdi kullanılan bir kaç katkı maddelerine değinmek istiyorum.
Gelelim önemli E-Kodlara;
E-941 (Azot): Gaz olarak özellikle ambalajlanan taze et ürünlerinde kullanılır.E-220 (Kükürt dioksit): Kurutulmuş meyvelerin kötü olmaması için kullanılır.E-579 (E-585 Demir laktata benzer): Yeşil zeytinin siyahlandırılmasında kullanılır.
E-904 (Şellak): Böceklerin salgılarından elde edilen taze meyvelerin kurumaması için kullanılır.
E-504 (Magnezyumkarbonat): tuzun birbirine yapışmasını engeller.E-951 (Aspartam): sentetik tatlandırıcı. Kanser yol açtığı tartışılmaktadır. Aslında ilk başta böcekleri öldürmek için üretilmiştir. Bazı metabolik hastaları için tehlikelidir. Aspartam içeren gıdalarda “Phenylalaninquelle” içermektedir ihtar yazısı bunun için yazılması zorunluluğu vardır.
E-954/E-952 (Saccharin/Cyklamat): yüksek dozda sıçanlarda mesane kanseri yaptığı bilinmektedir. İnsanlardaki etkisi tam olarak kanıtlanmamıştır. Tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
E-171 (Titandioksit): Renklendirici olarak kullanılmaktadır. E-150c ve E-150d (Renklendirici kimyasal maddeler): Kansere yol açtığına yönelik tartışılıyor. Gıdalarda kullanılan miktar kısıtlandığı için tehlike oluşturmadığı düşünülmektedir.
E-102, E-104, E-110 (Renklendirici): Gıdalarda “Çocuklarda aktivite bozukluğu ve odaklanma sorunu yaratabilir” diye yazılmasına karar verilmiştir.
E-250 (Sodyumnitrat): Sucuk ve salamlarda koruyucu madde olarak kullanılır. Sodyumnitrat’ın sağlık açısından (kanser) halen tartışılmaktadır.E-211 (Koruyucu katkı madde): Genetik bozukluğu ile ilgili tartışılmaktadır.
Gelelim tekrar alüminyum konusuna;
Alüminyum bir çok katkı maddelerinde molekül yapısında yer almaktadır. Mutfaklarda halen tava gibi alüminyum içeren ürünler kullanılmaktadır. Alüminyum folyo çok yaygındır.
Bazı kişiler tost makinesi pislenmemesi için alüminyum kullanmaktadır. Hatta fırın tepsileri kirlenmesin diye kullananlar var. Fırınlarda veya mangallarda alüminyum et, sarımsak ve biberleri közlemek için kullanılmaktadır.
E-555/E-554/E-556 (Potasyum alüminyum silikat/sodyum alüminyum silikat/kalsiyum aliminyum silikat): Gıda katkı maddeleri kron hastalığının, Alzheimer, Parkinson ve kısırlık oluşmasında rol oynayan besinsel faktörlerden biri olarak tartışılıyor. Böylesi katkı maddeler peynir üretiminde de kullanılmaktadır. Dilimlenmiş peynirlerin birbirine yapışmasını engellemektedir.
Hazır çorba paketlerinde de bulunmaktadır. Paketin içindeki maddelerin çorba yaparken birbirine yapılmasını engeller. Bu açıdan yaygın olarak kullanılmaktadır. Tabi ki gıda mafyası ve üreticiler hazırlattıkları raporlarla tersini iddia etmeye çalışacaktır. Zaten korkunç manzara gelecek 20-30 sene içerisinde ortaya çıkacak. Şuan çeşitli hastalıkların nedenine bakacak olursak bir kara kutu gibi anlamış değiliz. Hastalık olarak henüz kabul edilmeyen çeşitli modern sendromlarla tanışmaya başlıyoruz.
Batı ülkelerindeki sabahtan akşama kadar tüketile hazır gıdaların içindeki kimyasal sentetik katkı maddelerine bir göz atalım. Aşırı dozda bu maddeleri kullanıyoruz ve gün geçtikçe millet daha çok hazır gıdalara yönlendiriliyor.
Aldığımız katkı maddelerini bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Kaldı ki bilim dünyasında şuan bu katkı maddelerinin aynı zamanda kullanıldığından kaynaklanan etkiler nelerdir sorusuna hiç kimse cevap veremez çünkü son derece kompleksli bir durum teşkil etmektedir.
Az miktarda kullanılan katkı maddeleri zarar vermese bile tüketici açısından güncel kullandığımız çeşitli hazır gıdalardaki miktarın toplamı zararlı zararsız olduğunu bilememekteyiz.
Konu ile ilgili görüşleriniz yorumda paylaşabilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Kaynak: Adem Alim
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız.