Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Bağırsak enfeksiyonu, bakteriler bağırsağınızda enfeksiyona neden olduğunda oluşur. Bu, midenizde ve bağırsaklarda iltihaba neden olur. Ayrıca kusma, ciddi karın krampları ve ishal gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Bağırsak enfeksiyonuna virüsler de neden olabilir, bakteriler de. Bazı insanlar bu enfeksiyonu “gıda zehirlenmesi” olarak adlandırıyor. Bağırsak enfeksiyonu zayıf hijyenik koşullar sonucu oluşabilir. Enfeksiyon, hayvanlarla yakın temastan sonra veya bakteriler (veya bakterilerin ürettiği zehirli maddeler) ile kirlenmiş gıda veya su tükettikten sonra da oluşabilir.

Bağırsak Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak enfeksiyonunun belirtileri, enfeksiyona neden olan bakterilere bağlı olarak değişir. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı ve krampları
  • Dışkıda kan
  • Yüksek ateş

Belirtiler 3 gün içinde geçmiyorsa doktora gitmeniz gerekir. 3 aydan büyük bir çocuk, 12 saat boyunca kusmaya devam ederse, bir doktora götürün. 3 aydan daha küçük bir bebekte ishal ya da kusma varsa, derhal doktora götürülmelidir.

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Vücudu sulu tutmak ve komplikasyonları önlemek önlemek önemlidir. Sodyum ve potasyum gibi çok fazla tuz kaybetmemek de önemlidir. Düzgün çalışabilmesi için vücudunuzun bunlara belirli miktarlarda ihtiyacı vardır.

Ciddi bir bağırsak enfeksiyonu vakanız varsa, hastaneye gidebilirsiniz ve damardan serum verilebilir. Antibiyotikler genellikle en şiddetli vakalar için saklıdır.

Hafif Vakalar İçin Genel Öneriler

Daha çok hafif bir sorun ise, evde tedavi edebilirsiniz.

  • Özellikle ishalden sonra, günlük olarak düzenli su için ve sıvı tüketin.
  • Az ve sık yemek yiyin ve biraz tuzlu yiyecekler tüketin.
  • Meyve suyu ve muz gibi potasyum içeren yiyecek veya içecek tüketin.
  • Doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç almayın.
  • İshali ve kusmayı tutamıyorsanız hastaneye gidin.
  • İshalin kötüleşmesini önlemek için sütten, meyveden veya yüksek lifli gıdalardan kaçının.
  • Mide asidini nötralize eden reçeteli ilaçlar bu enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilir. İshal, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi belirtileri tedavi eden ilaçlar, enfeksiyonun stresini ve ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Doktorunuz size bunu söylemediği sürece reçetesiz ilaç almayın.

Karbonat

Karbonat anti-bakteriyel özelliği ile bilinir. Enfeksiyonu hafifletmek için elbette karbonat tüketebilirsiniz. Bir bardak karbonatı bir bardak içme suyuyla karıştırın. Gastrointestinal sisteminizi rahatlatmak için belirli aralıklarla düzenli olarak yudumlayın ve belirtilerden kurtulun.

Papatya Çayı

Papatya, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca hafif bir sakinleştirici olarak çalışır ve sizi rahatlatabilir; hastalığınız nedeniyle işinize başlayamıyorsanız ve stres altındaysanız sakinleşmeye yardımcı olabilir. Rahatlamak için papatya çayı içebilirsiniz. Alerjiniz varsa, yaban mersini çayı ile de aynı etkileri elde edebilirsiniz, ancak bu çayı dikkatli bir şekilde içmelisiniz. Bağırsak enfeksiyonunda bu doğal ilaçları fazla kullanmayın.

Nane

Nane, birkaç mide rahatsızlığını tedavi etmek için yüzyıllardır kullanılmıştır. Alternatif olarak, nane ailesinin bir parçası olan kedi nanesi, limon kekiği veya kıvırcık nane de kullanabilirsiniz. Nane antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve sizi rahatlatabilir. Ayrıca antispazmodiktir ve hafif sakinleştiricidir. Hafif bir nane çayı hazırlayın ve bağırsak enfeksiyonu semptomlarını hafifletmek için yudumlayın. Çayları demleyin ve bir tatlı kaşığı bal ile tüketin, balın da antibakteriyel özellikleri vardır.

Limon

Bir mide rahatsızlığınız olduğunda diyetinizde asidik meyveler tavsiye edilmemektedir. Ancak limon bir istisnadır. Bir bardak suya eklediğiniz bir çay kaşığı taze limon suyunu içmeyi deneyin. Limon suyu ishale neden olan patojenleri yok edebilir. Vücudunuzun bağırsak enfeksiyonuna karşı daha etkili bir şekilde savaşabilmesi için bağışıklığınızı artırmaya yardımcı olacak C vitamini bakımından da zengindir.

Muz

Özellikle olgunlaşmış muzların ishali azaltabileceğini gösteren bilimsel kanıtlar var. Bu meyvenin sindirimi kolaydır ve vücudunuzdaki elektrolit dengesini korumak ve kalbin düzgün işleyişine yardımcı olması gereken hayati magnezyum ve potasyumu vücudunuza sağlamaya yardımcı olabilir.

Et Suyu ve Çorbalar

Bağırsak enfeksiyonu olduğunuzda katı madde yemeye çalışmamanız gerektiğinden, sıvı kaybını azaltmak ve zayıflıkları ortadan kaldırmanın en iyi yolu, besleyici besinler ve çorbalar tüketmektir. Bunlar, sadece fiziksel değil, aynı zamanda duygusal olarak da daha iyi hissetmenizi sağlayacak rahatlama gıdalarıdır. Çorbanıza bir tutam tuz ekleyin, çünkü tuz diyare ve kusma yüzünden kaybettiğiniz elektrolitleri yeniler.

Pirinç Suyu

Derin bir tencerede biraz pirinç haşlayın. Süzün ve suyunu serinlemesi için bir kenara bırakın. İshal etkilerini hafifletmek için her saat bir bardak pirinç suyu için. Biraz toz tarçın ve bal ekleyerek pirinç suyunu daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Bulantı çekiyorsanız, tarçın yerine toz zencefil kullanın.

Pişmiş Elma

Diyareyi ağırlaştırdıkları için taze elmalardan uzak durun. Bunun yerine, etkili bağırsak ilaçlarından biri olan pişmiş elma sosu veya pişmiş elma püresi deneyin. Pişmiş elma suda çözünebilen bir elyaf olan pektin içerir ve suyun tutulmasına yardımcı olur ve dışkıyı toparlar ve böylece diyare azaltır.

Tost ve Krakerler

Bağırsaklar bozuksa ve mide bulantısından tükenmek üzereyseniz; kuru tost ve kraker yemeyi deneyin. Midenize yerleştikten sonra iyileşmenizi hızlandıracak su, çorba ve bitki çaylarıyla birlikte tüketebilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal, antibakteriyel ve iyileştirici özellikleri nedeniyle Asya kültürlerinde uzun süredir kullanılmaktadır. Çorbanıza veya pirinç suyunuza bir parça zerdeçal ekleyin ve bağırsak enfeksiyonuna neden olan bakterileri yok etmeye yardımcı olacaktır.

Sarımsak

Bazı insanlar için, sarımsağının güçlü, keskin kokusu mide bulantısını ve kusmayı şiddetlendirebilir. Ancak, kokuya dayanabilirseniz sarımsağın antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklerinden yararlanacaksınız. Mide ve bağırsaklarınızı yatıştırır ve kalıcı kramplar için rahatlama sağlar. Bir diş taze sarımsağı ezin ve bir çay kaşığı bal ekleyin, yutun.

Doğal Yoğurt

Bağırsaklar, boşaltım sistemini hızlı bir şekilde iyileştirmek ve normal sindirime devam etmek için iyi bakterilere ihtiyaç duyar. Doğal yoğurt tüketerek iyi bakteriler sağlayabilirsiniz. Yoğurda elma sosu, yaban mersini ve muz ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. İsterseniz bal da ekleyebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve mide bulantısını hafifletebilir. Hafif bir zencefil çayı yapın ve biraz balla tatlandırın. Bal, bakterilerin enfeksiyona neden olmasını engelleyebilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir. Rahatlamak için yavaşça yudumlayın. Mide bulantısını hafifletmek için taze zencefil çiğnemek de mümkündür.

Hindistan Cevizi Suyu

Taze bir bir Hindistan cevizi bulup içindeki suyu içebilirsiniz. Bu sıvı, dehidrasyonu önleyecek hayati besinler ve tuzlar ile doldurulur. Bağırsak ve midenizi düzenlemek için düzenli aralıklarla Hindistan cevizi suyunu yudumlayarak tüketin.

Chia Tohumu

Chia tohumu, su absorbe edebilme kabiliyetine sahiptir ve bu sayede diyareyi (ishal) hafifletilebilir. Tohumları bir miktar doğal yoğurtla karıştırıp bir süre bekletin. Jelatinimsi bir tabaka oluştuğunu göreceksiniz. Bu olduğunda, yoğurdu tüketebilir veya bir muz ile smoothie yapabilir ve içebilirsiniz.

Elma Sirkesi

İlk bakışta rahatsız edici gibi görünebilir, ancak elma sirkesinin nasıl etkili bir şekilde çalıştığına şaşıracaksınız. Mide bulantısını hafifletebilir ve kusmayı engelleyebilir. Aynı zamanda gazdan ve şişkinlikten kurtulacaksınız. Bir bardak suya iki çay kaşığı elma sirkesi karıştırın ve için. Seyreltilmiş elma sirkesi çabucak iyileştirme hareketine başlar ve 15-20 dakika içinde daha iyi hissetmeye başlarsınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz