Baş ağrısı toplumumuzda çok fazla görülen bir rahatsızlıktır. Çoğu kişide ayda bir veya iki kez hafif veya orta şiddetli baş ağrısı normal sayılabilir ve ağrı kesici alındığında ağrı birkaç saat içerisinde kaybolur. Bunun yanı sıra baş ağrısı en başta migren olmak üzere başka hastalıklarında (tümör ve kanamalar) belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Migren Ağrısı
Sebebi tam olarak bilinememekle beraber beyindeki biyokimyasal maddelerin neden olduğu biliniyor.Tek taraflı bir ağrıdır. Migren ağrısı farklı etkenlerle beynin tümüne yayılır. Damar genişletici maddelerin de salınımıyla zonklayan biçimde baş ağrısı oluşur. Hava değişimi, çikolata, alkol kullanımı, uzun uykular, uzun süren açlık, parlak ışıklar neden olur. Migren ağrısı başlarken önce bulantı, kusma, sese aşırı duyarlılık ortaya çıkar. Atak gerçekleşince karanlık veya loş sessiz bir ortamda yatıp dinlenerek ağrının geçmesini bekleyebilirsiniz.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Yüz, boyun ve saçlı deride bulunan kasların kasılması sonucu oluşur. Bu kasılmanın nedeni tam olarak bilinememekle beraber, ağrı genellikle enseden alına doğru ilerler. Migrende görülen bulantı kusma vb. görülmez. Kadınlarda erkeklere göre daha çok rastlanır. Yirmi yaşın üzerinde çok fazla görülür. Bir çok sebepten kaynaklanabilir; stres, depresyon hali, gergin ruh hali, vücut mekaniğine uymayan duruş ve oturuş, boyun eklemlemlerinden kaynaklanan sorunlar, çene eklem hastalıkları, beyindeki bazı değişiklikler. Bu ağrı uykusuzluğa, diş gıcırdatma ve sıkmaya, çok fazla kahve tüketimine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Psikotedavi uygulanır. Ağrı kesici ve antidepresanlar da sıklıkla kullanılır.
Damarsal Sorunlardan Kaynaklı Oluşan Baş Ağrısı
Şiddeti çok fazladır. Tek başına değildir baş ağrısına çeşitli belirti ve bulgular da eşlik eder. Akut ağrılardır. Birden ortaya çıkan ve kişinin hayatında yaşadığı en şiddetli baş ağrılarıdır. Ani tansiyon yükselmesine bağlı olabilir. Hemen doktora başvurulması gerekir.
Küme Baş Ağrısı
Migren ağrısına benzeyen bir ağrıdır. Ancak bu daha kısa sürelidir. Ağır ve nadir görülen bir ağrıdır. Çok şiddetlidir. Göz çevresinde yoğunlaşır. Zonklayıcı ve rahatsız edicidir. Bir iki ayda bir 15 dakika ile bir buçuk saat arasında değişen sürelerde ortaya çıkar. Ataklar arası aynı değildir. Genellikle belirli zamanlarda(ilkbahar, sonbahar) ortaya çıkar. Ağrı gözde kızarıklık, sulanma ve yanmaya neden olur. Buna bağlı olarak burun akıntısı da görülebilir. Geldiği zaman bir iki hafta ataklar sürer ve sonra kaybolur. Tekrar ortaya çıkacaktır. Tedavi süresinde bir çok ilaç kullanılabilir.
İlaca Toleranstan Kaynaklanan Baş Ağrısı
Ayda bir iki kez ağrı kesici alıyorsak bu normal sayılabilir. Fakat bu haftada bir ikiye inmişse sıkıntı var demektir. Ağrı ilacı alana dek kesmeyecek ve her seferinde daha kuvvetlisini isteyecektir. Bunun sonu gelmeyecek ağrılarınız dayanılmaz olacaktır. Bu nedenle ilaç kullanmayı bırakmalı ağrınız ne kadar artarsa artsın, dayanıp buna alışmalı, kendi kendine ağrının geçmesini beklemelisiniz.
Eğer ağrının yanında ateş varsa enfeksiyon belirtisi olabilir. Hemen doktoruna başvurun.
Peki Ağrıyı Nasıl Dindirebilirim?
Baş ağrılarının sebepleri çok fazla olduğundan hemen ağrı kesici almak yerine doğal yöntemleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
- Öncelikle ağrınızı dikkate alın. En azından bir süre mola verin.
- Stresten uzak durun.
- Ağrınızın nedenini öğrenmek için doktora başvurun. Gözünüzü, dişlerinizi muayene ettirin.
- Cinsel hayatınızı düzenleyin.
- Gevşemek için sessiz ortamlara çekilin. Bulunduğunuz ortamı iyice havalandırın. Karanlık bir odada yoga yapmak da işe yarayabilir.
- Her iki kulak memenizi ovarak masaj yapın. Burun deliklerinizden başlayarak göz çevrenize masaj yapın.
- Vücut sıcaklığındaki suda ayaklarınızı bekletin. Beş dakika o suda beklettikten sonra suyun içine soğuk su ekleyerek suyu ılık yapın. En az yirmi dakika böyle dinlenin.
- Ağrıyan bölgenize 15 dk soğuk kompres uygulayın.(ıslak soğuk bez vb.)
- Eğer içebilirseniz şekersiz türk kahvesinin içine bir iki damla limon sıkıp, için. İşe yarayacaktır.
- Fön makinenizi omuz, ense, baş bölgenizde gezdirin.(migren hastaları için önerilmez)
- Nedeni sıvı eksikliğinden olabilir, su tüketin.
Enerji kaybına da sebep verebilen baş ağrısı konusunda sizlere ekstra bir yöntemler sunmak istiyorum. Baş ağrınız hangi etkenlerden dolayı oluşuyorsa, bunu hekime giderek öğrendikten sonra, yazımızda yer alan besinleri deneyerek bu ağrılarınızı hafifletebilme anlamında önemli adımlar atabilirsiniz.
Su
Susuzluk baş ağrısının en sık görülen nedenlerinden biri. Günde 2 litre su tüketmek orta düzeyde bedensel harekete sahip yetişkin biri için yeterlidir. Eğer spor yapıyorsanız özellikle egzersiz sonrası kaybettiğiniz sıvıyı mutlaka yerine koymanız gerekir.
Tahıl
Günlük tüketilmesi gereken besinler listesinde de yer alan tahıl magnezyum açısından zengin bir gıda. Özellikle adet dönemindekibaş ağrılarına oldukça iyi gelen tahılı tüketmek yararlı olacaktır. Diğer magnezyum zengini besinler ise; deniz ürünleri, fındık, çekirdek,avokado ve yeşil yapraklılar.
Somon
Aroması bol, yağlı bir balık olarak bilinen somon diğer balıklara nazaran omega-3 zenginliği ile de anılmakta. İçerdiği yararlı yağlar sayesinde baş ağrısı ile savaşmaktaçok başarılı. Somonu öğlen yemeğinize eklemeniz hem yemeğinizer tat katacak hem de baş ağrınıza iyi gelecek. Omega-3 açısından zengin bir diğer şeyin keten tohumu olduğunu hatırlayalım.
Zeyting Yağı
Antioksidan özelliğe sahip olan zeytin yağı aynı zamanda E vitamini içermekte. Metabolizmada sirkülasyon sağlayan ve hormonlardaki dengeye katkı sağlayan zeytin yağ hemen hemen her öğünde tüketilmeli.E vitamini içeren diğer besinler ise; fıstıklar, fıstık ezmeleri ve kabuklu yemişler.
Zencefil
Sadece miğde bulantısına iyi gelmez. Baş ağrısı savaşçılarının en güçlülerindir çünkü anti-inflamatuar özelliğe sahip. Baş ağrısı çektiğinizde veya kronik baş ağrınız varsa bir bardak zencefilli bitki çayı içmek çok şey değiştirebilir.
Doğal ve basit bir öneri olarak da sodalı ayranı tavsiye ediyoruz. Bardağın üçte ikisine ayran, kalan kısmına da maden suyu ekleyip, karıştırın. İçip bekleyin. Kısa sürede sonucu göreceksiniz.