İlk defa anne, baba olmuş kişilerin bebeklerini büyütürken, özellikle ilk zamanlarda en çok sıkıntıya uğradıkları konuların başında bebeğe banyo yaptırmak gelir. Aslında bazı ayrıntılar bilindiğinde bebeğinize banyo yaptırmak hem sizin için hem bebeğiniz için oldukça eğlenceli olacaktır.
Yeni doğan bebeği banyo yaptırmak için göbeğinin düşmüş olması gerekmez. Bebek göbeği düşmeden de yıkanabilir ancak banyo esnasında bebeğin göbeğinin ıslanmaması ve kirli su ile temas etmemesi için dikkatli olmanız gerekir. Çünkü ıslanan bir göbek bağı iltihaplanabilir ve düşmesi uzun zaman alabilir. Bu sebeple bebeği ilk zamanlar çok sık yıkamanız önerilmez.
Bebeğinizi ne sıklıkta yıkayacağınız bulunduğunuz mevsime göre değişmektedir. Özellikle yaz aylarında bebekler sıcaktan sıkılır ve huzursuz olurlar. Ayrıca vücudunun kapalı yerlerinde pişikler oluşur. Özellikle bebeğin koltuk altlarında ciddi pişikler meydana gelebilir. Bunları en aza indirmek için yaz mevsiminde bebeğinizi sık aralıklarla banyo yaptırabilirsiniz. Kış aylarında haftada iki kez, yaz aylarında ise her gün banyo yaptırmak en idealidir.
Bebek banyosu su sıcaklığı
Bebek banyosu sırasında dikkat etmeniz gereken bir husus da banyo suyudur. Banyo suyunun 37- 38 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü bu sıcaklık bebeğin vücut ısısına uygun sıcaklıktır. Banyo sırasında bebeğin vücut ısının düşmemesine dikkat etmeniz çok daha önemlidir! Dolayısı ile oda sıcaklığının ve bebeğinizi yıkadığınız sudaki derecenin uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Bunu bir termometre ile kontrol edebilirsiniz. Eğer termometreniz yoksa dirseğinizi suya dokundurarak su sıcaklığını ölçebilirsiniz.
Çeşme suyundan bulaşabilecek mikroplara karşı kaynatılıp soğumaya bırakılmış su kullanmanızı öneririm. Önceden kaynattığınız suyu daha sonra uygun sıcaklığa getirir ve bebeğinizi güvenle yıkarsınız.
Bebeğinizi ilk zamanlar küçük bir bebek küvetinde yıkayabilirsiniz. Küvete gerilecek bir file bebeği rahat yıkamanızı sağlayacaktır. Banyo esnasında bebeğinizi çok ovalamadan yumuşak bir bezle hafifçe sabunlayarak yıkamalı ve hemen durulamalısınız. Ciltte sabun kalmaması son derece önemlidir. Bebeğin ilk aylarında hiç sabun kullanılmaması hassas cildi için daha uygun olur.
Bebeklerin banyo esnasında ağlamasına gelince;
Bebekler aslında sudan korkmazlar. Bebeğin ağlamasının sebebi çoğunlukla suyun uygun sıcaklıkta olmamasıdır. Bebeğin cildine değen suyun soğuk veya aşırı sıcak olması bebeği ürpertecek ve bebek bundan rahatsız olduğu için ağlayacaktır. Sonra bunu bilinçaltına yazacak ne zaman banyo hazırlığı yapılsa çığlığı basacaktır.
Bu sebeple bebeğinizi bütün banyo hazırlıkları yapıp, su sıcaklığını ayarladıktan sonra küvete koymanız doğru olacaktır.
Bebek oturmaya başladıktan sonra banyo yaptırmanız daha kolay olacaktır. Özellikle altı ayından sonra banyo esnasında çeşitli oyunlar oynayabilir, bebeğinize keyifli bir banyo yaptırabilirsiniz.
Banyo sonrası masaj
Banyodan sonra bebeğe masaj yapmak bebeğinizin mutlu olması ve rahatlaması açısından çok iyi gelecektir. Bebeğinize aşırı miktarda bebe yağı ve losyon sürmemenizi öneririm.