Bebeğiniz büyümeye başladı ve 6 aylık oldu. Katı gıdaya geçme aşamasına geldiniz. Peki bebeğinizin gerçekten sağlıklı şekilde büyümesi için hangi gıdaları alması gerekir?
İşte bebeğiniz için sağlıklı beslenme adına 10 öneri.
Yabanmersini: Yabanmersini, Türkiye’de nispeten sınırlı tanınmasına rağmen bebekler için birçok önemli antioksidanı bünyesinde barındırır. Beyin, gözler ve üriner sistemini geliştirir. Ezerek ya da blendırdan geçirerek yoğurt eşliğinde verebilirsiniz.
Yoğurt: İster istemez ilk akla gelen besinlerden biri. Kalsiyum, D vitamini, protein olarak zengin. Bebeğinizin anne sütü öncesindeki tüm süt ihtiyacını bu şekilde karşılayabilirsiniz.
Balkabağı: A vitamini, manganez, magnezyum ve potasyum içerir. Yurtdışında farklı türleri kullanılıyor olsa da, Türkiye’de balkabağı ezmesi bebekler için oldukça yararlıdır.
Mercimek ve tahıllar: Mercimek, özellikle hem lifler açısından zengin hem de protein açısından faydalıdır.
Koyu yeşil yapraklılar: Büyüdüklerinde yemek istemeyebilirler, ancak hazır sizin istediklerinizi yiyorken, bol bol yeşil yapraklı yedirmenizde fayda var. Demir ve fosfat açısından zengindir, ıspanak, pazı gibi ürünleri sıklıkla bebeğinize verebilirsiniz.
Brokoli: Ne kadar faydalı olduğu üzerine sürekli makaleler yazılan brokoli, lif, fosfat, kalsiyum açısından zengindir. Ayrıca çocuğunuzun bağışıklık sistemi üzerinde de pozitif katkısı vardır.
Avokado: Yine Türkiye’de çok sık tercih edilen bir meyve değil, ancak özellikle beyin gelişimi açısından müthiş faydalı.
Et: Bebeğinizi kırmızı etten uzak tutmaya çalışmayın. Köfte, belki de hayatınızın en önemli kurtarıcılarından biri olacak. Demir ve kurşun açısından zengin olan et türevleri, dişleri geldikten sonra en önemli besin maddelerinden biri olacak.
Kuru erik: Erik kurusu kulağa hoş gelmiyor olabilir. Ancak lifler açısından çok zengindir. Bebeklerin özellikle katı gıdaya geçiş aşamasında yaşama ihtimali bulunan kabızlığın çözümü için de çok faydalıdır.
Turunçlar: Portakal ve mandalinanın C Vitamini katkısı elbette bebekler için önemlidir. Ancak özellikle mevsim geçişlerinde andioksidan etkisi nedeniyle de tercih edilmeli. Ayrıca parmaklarını kullanarak yiyebilmesi nedeniyle el becerilerini de geliştirmeye katkı sağlar.