Bebeklerde Cilt Bakımı

bebeklerin cilt bakımı

Annelik telaşı doğum öncesinden başlar. Özellikle de hazırlık aşamasında… Pek çok anne adayı, çocuğunun odasını ve kullanacağı malzemeyi hazırlarken ciddi bir araştırmaya girer: Okur, araştırır, arkadaşlarına sorar. Acaba hangi markanın hangi ürününü alayım, çocuğumu neyle yıkayayım, ona nasıl masaj yapayım? Acaba hassas cildine ne zarar vermez? Bu kesinlikle iyi mi? gibi pek çok soru zincir halinde takılır insanın kafasına…

Bir gün, kucağınızda bebeğinizle gelirsiniz eve. Her şeyin ilki çok daha stres yüklü olduğu için ilk bezini değiştirmek, ilk banyo gibi çok sık yapılacak işler ciddi bir stres yaratır yeni anne ve babada.

Öncelikle sakin olalım. Unutmamalıyız ki biz ne kadar rahat olursak, bebeğimiz de o kadar rahat olacaktır. Bir bebeğin cildi yetişkinden farklı özellikler taşır. Enfeksiyonlara karşı koruyacak sistemi henüz tam anlamıyla gelişmemiş olduğundan bebeğin cilt bakımı çok önemlidir; cildine ne kadar özen gösterirsek onu o kadar korumuş oluruz. Bunun için anne-babaların bazı önlemleri almaları gerekiyor. Cildin hassasiyetini göz önüne alarak nemli ve ıslak tutmamak çok önemli detaylardan biri. Derinin boğumlu olduğu çene altı, çene, yanaklar ve ağız çevresinin cildi de salya ve süte karşı çok hassastır.

Vücudunun diz, dirsek ve bilekler gibi kıvrımlı bölgeleri de cilt bakımı sırasında ekstradan kontrol ve kurulama gerektirir. Herhangi bir tahrişi önlemek için, cildin bu bölgelerini sürekli temiz ve kuru tutmak çok önemlidir. Aksi takdirde tahrişlerin ve ardından da enfeksiyonların ortaya çıkması kaçınılmaz olur.

Yağ ve ter bezleri tam olarak gelişmediği için, bebeklerin ciltleri üzerindeki koruyucu tabaka nem kaybına karşı koruyucu görevini yapamaz. Bebek cildi çok hassas olduğundan alerji riskini en aza indiren, saf ve ciltle uyumlu maddeleri içeren ürünler tercih edilmelidir. Boya maddesi, alkol gibi zararlı maddeleri içeren ürünler kullanılmamalıdır.

Cilt kuruluğu aşırı ise bebeğe rahatsızlık verir. Aşırı cilt kuruluğu genetik olabilir. Banyosunda kullanılan ürün ve bol bebe yağı veya nemlendiricisi ile cildi nemlendirerek rahatlatmak gerekir. Bu uygulama sonucu belirtilerin geçmesi gerekir. Aşırı kuruluk geçmez, kaşıntı ve giderek egzama belirtilerine dönüşürse, bebeğin rahatsızlığı artacaktır. Bebeğe, üzerine sıkı oturmayan bol pamuklu giysiler giydirmek ve onu çok sıcak, çok soğuk ve rüzgârlı ortamlardan, ev bitkilerinden, evcil hayvanlardan, polenlerden ve sigara dumanından uzak tutmak gerekir. Bebeğinizin tenine değecek olan ürünlerin de doğru şekilde yıkanmış olması çok önemlidir. Dermatolojik olarak test edilmiş ürünleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Minik bebeğiniz yaşamınıza katıldı ve siz onu her şeyin üstünde tutarak yaşamınızı şekillendiriyorsunuz. Elbette, siz minik bebeğinizin her zaman mutlu ve sağlıklı olmasını, etrafına gülücükler saçmasını arzu ediyorsunuz. Ne yazık ki, kimi zaman bebeğinizin cildi kızarıyor, pişik oluyor, tahriş oluyor ya da çatlıyor. Bebeğiniz de size sıkıntılarını kelimelerle ifade edemediği için huzursuzlanıyor, ağlıyor ve sizin içiniz parçalanıyor. Unutmayın; bebeklerin cildi yetişkinlerin cildi gibi dirençli değildir ve sürekli, ekstra bakım ister. Doğru ürünleri kullanarak önlem alırsanız, bu problemlerden kurtulabilirsiniz.

Kuru/Ekstra Hassas Bebek Ciltleri

Bebek cildi, bir erişkin cildiyle aynı yapıya ve fonksiyonlara sahip olmasına rağmen, yeterince gelişmemiştir; bu nedenle, çok hassastır. Ayrıca, korunma bariyeri henüz güçlü olmayan bebek cildi, özellikle ısı değişimlerinden, sık banyo yapılmasından ve yetersiz bakımdan etkilenir; daha kolay nem kaybeder. Bu yüzden, bebeklerde kuru cilt problemi sıklıkla görülür.

Normal bir ciltte olması gereken nem dengesini kendiliğinden sağlayamayan kuru cilt; pullanma, döküntü gibi reaksiyonlarla kendini gösterir. Dış etkenlere karşı korumasız olduğu için mikrop kapma ve alerjik reaksiyon gösterme riski fazladır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz