Bebeğiniz her an yediklerini çıkarabilir. Kusmanın hangi durumlarda normal ya da hangi durumlarda problem teşkil ettiğini bilmek çok önem taşımaktadır. Anne ve babaların en sık karşılaştığı problemlerden biri bebek kusmasıdır. Genelde kusma durumu bebeğin beslenme zamanlarının ardından gerçekleşir. Anne için pek hoş olmayan ve endişe verici bir durumdur. İlk kez anne olduysanız ve ilk kez böyle bir durumla tanışıyorsanız endişeniz biraz daha fazla olacaktır.
Her bebekte kusma, normal bir durumdur. Bebeklerin yüzde 80’i ilk üç ayda bir defa kusurlar. Ama bazı kusmalar hastalıklarında belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Rahatsızlığı belirleyende kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarıdır. Normal bebek kusması az miktarda olurken, bazen birkaç defa ağız dolusu kusabilirler. Bu kusmalar genellikle bebeklerin ilk aylarında beslendikten kısa bir süre sonra gerçekleşir. Daha büyük bebeklerde ise, beslenme sırasında havayla karışan süt yemek borusundan yukarı doğru çıkabilir.
Bebeğiniz yukarıda anlatılan durumlarla karşılaşıyorsa, o zaman besleme şekliniz de bir problem var demektir. Yanlış besleme şekli bebeğinizin kusmasına neden olur. Bebeğinizi emzirirken hava yutması, aşırı hızlı emmesi, ihtiyacından fazla yedirmek kusmasına neden olur. Sızıntı ile kusmayı da ayırt etmek gerekir, çünkü ikisi de farklı şeylerdir. Beslenme sonrası ağızlarından az miktarda besin çıkarabilir. Bunlar genellikle sızıntı olarak değerlendirilir. Bu tip çıkarmalar bebek 6-12 aylıkken kendiliğinden kaybolur. Düzelmediği zaman ve giderek artıyorsa hemen doktorunuza başvurun.
Kusmaların bir diğer nedeni, reflü olmasıdır. Mide borusunun mideye bağlandığı yerde meydana gelen kasılma yetersizliği reflü denen rahatsızlığa yol açabilir. 3-10 gün arasında başlayan reflü ilerleyen günlerde azalmaktadır. Bu durumlardan farklı kusmalarda örneğin bebeğiniz zorlanarak kusuyorsa ve kusmuğu aynı zamanda burnunda geliyorsa hemen doktorunuza başvurunuz.
Bebeğiniz Kusarken Neler Yapmalısınız?
- Bebeğiniz dikkat ettiğiniz halde kusuyorsa, kusma anında onu yan çevirin ya da yüzüstü yatar pozisyona getirin.
- Bebeğinizin kusması bitene kadar ona katı gıdalar vermeyin.
- Bebeğiniz kustuktan sonra ağzının içini yabancı cisimlerden temizleyin. Bu işlemi işaret parmağınız yardımıyla yapabilirsiniz.
- Eğer bebeğiniz şiddetli ve günde 3 defadan fazla kusuyorsa, kusmuk artıklarında kan veya yeşil renkli safra görülüyorsa, kusmaya birlikte ateş, öksürük ve diğer enfeksiyonel bulgular da varsa acilen doktorunuza başvurunuz.
Bebeğinizin kusmasını önlemek için ne yapmalıyım?
- Bebeğinizi beslerken ya da besledikten sonra hemen yatırmayın, mümkün olduğu kadar dik oturtun.
- Bebeğinizi tıka basa doyurmayın.
- Bebeğinizi besledikten sonra hoplatıp zıplatmayın.
- Bebeğiniz ağlarken onu doyurmaya çalışmayın. Bu daha çok hava yutmasına neden olur.
- Bebeğinizin gazını, besleme sırasını hatta öncesinde de çıkartabilirsiniz. Bunun için öğün sonrası beklemenize gerek yok.