Bebeklere Bal Yedirmek

bebeklere bal yedirme

Bebeklerin fiziksel gelişiminde anne sütü çok önemlidir. Özellikle ilk 6 ay aralıksız anne sütü ile beslenen bebekler 6. ayın sonunda ek besinlere ihtiyaç duyarlar. Fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak için çoğu anne bilmeden ek gıdalarda risk faktörü oluşturabilecek ürünler kullanmaktadır.

Ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerekir. Özellikle bala bir yaşından önce başlanması, bebek için zararlı olabilmektedir. Arılar bal yaparken adı “kolostridyum botalium” denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde “botulizm” denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir.

Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı kalıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur.

Botulizm Belirtileri;

Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, zayıf sesle ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı-hırıltı gibi belirtilere rastlandığında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri iyi pişmemiş diğer gıdalarda da görülebilmektedir. Bebeklere iyi pişmemiş herhangi bir gıda verilmemelidir.

Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı bulunur. 6 aydan önce verilen bal, çilek, kivi, yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen gıda ve maddeler aşırı duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu besinlere karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Botulizm Tedavisi;

Botulizm tedavisi için bebeklerin hastaneye yatırılması ve yoğun bakıma alınması gerekebilir. Soluk alması için suni solunum cihazına bağlanmaları gerekli olabilir. Bebeklik botulizminde antitoksinin etkisi yoktur. Antibiyotik tedavisi de etkin değildir. Vücudun kendini toparlayabilmesi ve toksinin verdiği zararın düzelmesi için haftalar geçmesi gerekebilir. Uygun tedavi ile düzelme olasılığı yüksektir, ama çocukta uzun vadede kas ya da kalp sekelleri (bozuklukları) görülebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz