
Günümüzde pek çok uzman ebeveynlere bebeklikten itibaren her gün çocuklarına yüksek sesle bir şeyler okumayı öneriyor. Erken yaştan itibaren çocuklara yüksek sesle kitap okumak gelişimlerine çok fazla katkı sağlıyor. Bir taraftan aile bağlarının kuvvetlenmesine destek olurken diğer taraftan çocukların okur yazar bireyler olarak yetişmesine destek oluyor.
Amerikan Pediatri Derneği tarafından yapılan araştırmalara göre her gün ebeveynler tarafından çocukların yarısından daha azına kitap okunuyor. Bu rakam 2003 yılından beri aynı kalmakla birlikte Dernek tarafından ailelerin çocuklarına okuma konusunda daha çok zaman harcaması gerektiği ve her gelir grubunun çocuklarına kitap okumanın eğlenceli ve bilgilendirici olduğunu öğretmesinin faydaları açıklandı.
Her yıl Amerika’da anaokuluna başlayan üç çocuktan biri alması gereken dil becerilerini kazanmadan okula başlıyor. Bu eksikliği ilerleyen yıllarda onarmak çok daha zor oluyor. 3.sınıftaki okuma konusundaki yetkinliği ise çocukların okullarından başarı ile mezun olacaklarının ve çalışma kariyerlerindeki başarılarının bir göstergesi olarak gösteriliyor.
Uzmanlar tarafından çocuklara okumayı sevdirmek için onların gelişimlerine destek olacak aktivite kitaplarının seçilmesi öneriliyor. Yeni doğan bir bebeğe bile kitap okunması dil gelişimi için çok önem taşıyor. Çıkarttığı sesler ve gelecekteki dil gelişimi ona ne kadar fazla okunduğu ile orantılı olarak gelişiyor. Aileleri tarafından kitap okunmayan çocuklar okunanlara oranla daha az kelime duyuyor ve daha az kelime öğreniyor. Gelişmiş bir okuma yeteneğine sahip olan çocukların ailelerinin erken yaşlardan itibaren onlara kitap okuduğu gözlemleniyor.
Çocuklara erken yaşlardan itibaren kitap okunması sosyal ve duygusal gelişimlerine destek olurken aynı zamanda beyin gelişimine de katkı sağlıyor. Uzmanlar ailelerin 10-11 yaşına kadar çocuklarına okumasını ve kalıcı bir okuma alışkanlığı kazandırılmasını öneriyor.