Öykü roman ve deneme alanlarında eserler veren Bilge Karasu 1930 yılında İstanbul’da doğmuştur. Anne ve babası Musevi asıllıdır; ancak daha sonra her ikisi de İslamiyet’i seçerek Müslüman olmuşlardır. Karasu, Şişli Terakki Lisesi’nde ve İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü’nde öğrenim görmüştür.
1963 yılında gittiği Avrupa’da bir yıl kalmış, ardından ülkesine döndüğünde tercümanlığa başlamıştır. Hayatının ilerleyen yıllarında Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü’nde, Ankara Radyosu dış yayınlar servisinde, Hacette Üniversitesi, Felsefe Bölümü’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmıştır. 14 Temmuz 1995 yakalandığı pankreas kanseri rahatsızlığından Hacettepe Üniversitesi’nde tedavi görürken vefat etmiştir.
“Bilge Karasu” Edebiyatımızdaki Yeri
Yazar, edebiyatımızın farklı türlerinde eserler veren birsidir. İlk yazısını 1950’de “Seçilmiş Hikâyeler” dergisinde yayımlamıştır. Daha sonra devam eden yazarlık serüveninde Türk Edebiyatı’nın en özgün kalemlerinden biri olmayı başarmıştır.
Yazar, eserlerinde bireyin sorunlarına büyük oranda yer verir. Onun günlük hayatında yaşadığı çıkmazları işlemeye çalışır. Yazar, eserlerinde günlük hayatı ele aldığı için onun kitabını okuyan bir kişi, mutlaka o kitapta kendisinden bir şeyler bulur. Yazılarında kelimelerini özenle seçip dili büyük bir titizlikle işlemiştir. Yazarın eserlerinde en dikkat çekici bir başka başlık ise ritmi ve görselliği düşünerek yazı yazması olmuştur. İşte bu sebeple yazar, hangi türde yazı yazdıysa o türün sınırlarını olabildiğince zorlamıştır. Hatta bu sınırları bazen altüst etmiştir.
Yazar, eserlerinde mitolojiye, masallara, tarihsel dönemlere, efsane ve fantezilere ziyadesiyle yer vermiştir. O, öykülerini yazarken içinden bulunulan zamandan geriye dönüşler yapmıştır. Bu geriye dönüşün olduğu yerlerde ise kısa ve devrik cümleler kullanarak anlatımı yarım bırakmıştır. Bilge Karasu, yazmış olduğu bazı eserlerde yorumu okuyucuya bırakmıştır. Bu noktalarda yazarın yaptığı en iyi iş, olgu, düşünce ve çağrışımları birbirine şart koşması olmuştur. Kısacası, Bilge Karasu edebiyatımızın farklı türlerinde eserler veren; ancak hikâye alanında verdiği eserlerle de alışılmış sınırların dışına çıkan çok önemli bir yazarımızdır.
“Bilge Karasu” Eserleri
ÖYKÜ:
- Troya’da Ölüm Vardı
- Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı
- Göçmüş Kediler Bahçesi
- Kısmet Büfesi
- Kılavuz
ROMAN:
- Gece
DENEME:
- Ne Kitapsız Ne Kedisiz
- Narla İncire Gazel