Damar Tıkanıklığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Vücuttaki kan yağları, damarların iç duvarına yapışarak orada birikmeye başlar ve bu durum zamanla damar tıkanıklığına yol açar. Sigara, alkol, yüksek kolesterol ve hareketsizlik damar tıkanıklığı için risk oluşturur. Damar tıkanıklığı, doku ve hücrelere kan akışının kısıtlanması anlamına gelir ve kalp hastalıkları gibi başka pek çok ciddi rahatsızlık için zemin hazırlar.

Bitkiler, damarların temizlenmesi ve sağlığını koruması için yardımcı olabilir ancak damar tıkanıklığı ciddiye alınması ve mutlaka bir doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi ve ilaçlar kesilip yerine bitkisel yöntemler koyulmamalıdır. Yine doktora danışarak tedaviye katkısı olabilecek bitkisel destekler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

damar tıkanıklığına iyi gelen bitkiler

Zencefil

Damarların yağ ve kolesterolden arınmasına yardımcı olabilecek bitkilerden biri zencefildir. Kanı sulandırır, kan dolaşımını hızlandırır ve detoks programlarında en çok önerilen bitkilerin başında gelir. Sağlık amaçlı olarak bitkinin kökü kullanılır. Antioksidan, damar açıcı, kolesterol dengeleyici ve iltihap giderici özellikleri olan zencefilde demir, magnezyum, C vitamini, fosfor gibi vücut için gerekli daha pek çok mineral ve vitamin de bulunur. Romatizma hastalarının yanı sıra damar sertliği olanlar da zencefilin faydalarından yararlanabilir. Taze zencefili demleyebilir ya da yemeklere katarak kullanabilirsiniz.

Pıhtı önleyici ilaç alanlar ve safra kesesi rahatsızlığı bulunanlar doktora danışmadan zencefil kullanmamalıdır.

Zerdeçal

Latince ismi ‘Curcuma longa‘ olan zerdeçal, damar sağlığını gözeten ve damarları temizleyen bir bitkidir. Zencefil ailesinden olan zerdeçal da tıpkı zencefil gibi antioksidan, iltihap giderici ve yağların damarda birikmesini önleyici özelliklerdedir. Kandaki kolesterol miktarını düşürür, damar içi iltihaplanmaya karşı etkilidir. Bütün bunlar damarların temiz kalması ve kan akışının vücutta sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi demektir. 

Zerdeçalın damar sağlığını koruması, aynı zamanda kalp sağlığını koruması anlamına da gelir. Bitkinin yararlarından faydalanmak için günde bir tatlı kaşığı kadar zerdeçalı beslenmenize eklemek, çorba ya da salataya tozunu serpmek ve yemeklerinize katmak, işe yarayabilir.

Yeşil Çay

Yeşil çay da tıpkı siyah çay gibi, aynı çay yapraklarından elde edilir. Ayrı bir bitki değildir ama çay yapraklarının farklı şekilde işlenmesi sonucu yeşil çay elde edilir. Yeşil çay, fermente olmamış yapraklardan elde edilir ve bu nedenle de ‘polifenol‘ denilen güçlü, antioksidan kimyasallar açısından daha zengindir. Klinik çalışmalarda yeşil çayın damarlarda kolesterol birikmesini önlediği, iyi kolesterolü arttırdığı ve özellikle de koroner arter hastalığını engellediği görülmüştür.

Yeşil çayın vücudun kötü kolesterolden arınmasına yardımcı olması damar sağlığı açısından çok önemlidir. Birkaç yıl önce, Amerika’da yeşil çay üretimi yapan firmalar bu verilere dayanarak, ürün etiketlerine ‘yeşil çay, kalp hastalığı riskini azaltır’ ibaresini koymak istemiş ancak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu ibareyi yazacak kadar kesin kanıt olmadığı gerekçesiyle, izin vermemiştir. Yetişkinlere günde 2-3 bardak yeşil çay önerilir.

Tüm faydalarına karşın yeşil çay başka bitkilerle ya da ilaçlarla etkileşime geçebilir. Bu nedenle diğer bitkilerde olduğu gibi, sürekli ve kür amaçlı yaşamınıza sokmak istediğiniz bitkisel takviyeleri kullanmadan önce bir uzmana başvurmak en güvenlisidir. Yeşil çay hastalıkları önlemek için önerilir ancak hal-i hazırda kalp, tansiyon, böbrek, anksiyete, anemi ve şeker hastaları yeşil çaydan kaınmalı ve doktorlarına danışmadan bu bitkiyi kullanmamalıdır. Yeşil çayın kafein içerdiği ve kafeinin bir rahatsızlığı olsun olmasın, pek çok kişiye dokunabileceği de unutulmamalıdır.

Damar Tıkanıklığına İyi Gelen Diğer Bitkiler

Cayenne Biberi (Meksika Biberi)

Eklem ağrıları ve sindirim problemleri için önerilen Cayenne biberine özellikle Meksika ve Tayland mutfaklarında sık rastlanır. Sıcak iklimlerde mikrop öldürücü özelliği ile kişilerin sağlığını korumasına yardımcı olur. Bu bibere acılığını veren madde ‘kapsaisin‘, aynı zamanda bitkiye antioksidan ve kalp-damar sağlığını koruyucu özellik kazandırır. Bunlarla birlikte bir A vitamini deposu olan Cayenne biberinin, kan dolaşımını hızlandırıcı, tansiyonu ve kolesterolü dengeleyici olduğu bilinir. Tüm bu faydaları damarlarda plak birikmesini ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Damarlardaki sağlıklı kan akışı, damar ve kalp sağlığının en önemli koşullarındandır.

Midesi hassas olan kişilerin Cayenne biberi kullanmadan önce doktora danışmaları tavsiye edilir. Kan inceltici ilaçlar, aspirin ve mide ilaçları kullanan kişilerin bu biber takviyesinden kaçınması tavsiye edilir.

Alıç Bitkisi

Latince ismi ‘Crataegus oxyacantha‘ olan ve ülkemizde geyik dikeni olarak da adlandırılan alıç, Avrupa’da kullanılan en eski tıbbi bitkilerden biridir. Dünya genelinde 300’den fazla türde alıç bitkisine rastlanır. Bu nedenle çeşitli kaynaklarda bitkinin Latince adı ya da meyveleri arasında farklılıklar görebilirsiniz. Alıç genel olarak kalp damar hastalıklarını önlemek için kullanılır ve herbalistler alıç bitkisini en iyi kalp onarıcı toniklerden biri olarak görür.

Bu bitki, damarları genişleterek kalbe kan akışını arttırır, tansiyonu dengeler ve damar tıkanıklığını engeller. Kan damarlarının genişlemesi ile oksijen açısından zengin bir kan, kalp kaslarına ulaşır, kalbi güçlendirir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan alıç, böylelikle kalp krizi, inme ve diğer kalp rahatsızlıklarına karşı vücudu daha güçlü kılar. Genellikle çay olarak tüketilir fakat kapsül, tablet gibi farklı şekillerde alıç takviyeleri de satılmaktadır. Herhangi bir takviye kullanmadan önce size uygun olup olmadığını bir uzmana danışmanız en güvenlisidir.

Önlemler ve Uyarılar: Damar tıkanıklığı ciddi bir rahatsızlıktır ve profesyonel bir takip gerektirir. Bitkiler damar tıkanıklıklarını önleyici ya da giderici özellikte olsalar bile, damar tıkanıklığı için öncelikli olarak bir doktora başvurmak gerekir. Doktorunuz damar tıkanıklığı için gerekli tedaviyi başlatıp öte yandan size bitkisel takviyelerle ilgili bilgi de verebilir. Bitkilerin yan etkileri olabildiğinden, doktorunuzun verdiği bilgiler doğrultusunda bitki takviyesi kullanmak sağlığınız açısından önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz