Demir eksikliğinin zararları, demir eksikliği kansızlığa neden olur mu? demir eksikliği zeka geriliğine yol açıyor mu gibi sorulara cevap arıyoruz. Bütün anne babalar çocuklarının hayatta zeki, başarılı ve sağlıklı olmasını ister. Bazen ne kadar özen gösterilse de ters giden bir şeyler vardır, nedeni bir türlü anlaşılmaz. Oysa çocuklarını beslemekte bütün yarıntılara dikkat eden ebeveynler nerde hata yapıyor olmalılar?
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde rastlanan demir eksikliği çocukları olumsuz yönden etkilemektedir. Ülkemizde okul çağı çocuklarının yüzde otuzunda demir eksikliği anemisi görülmektedir. Demir eksikliği anemisi, öğrenmeyi ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler.
Demir Eksikliği Nedir?
Vücudumuzdaki alyuvarların oksijeni taşıyabilmesi için demir minareline ihtiyacı vardır. Vücut kendisi için demir minareli üretemediğinden dışarıdan alınması lazım. Dışarıdan yetersiz demir alımı sonucunda vücutta meydana gelen demir duruma demir eksikliği denir.
Demir Eksikliği Ne zaman Başlar? Vücutta demir yetersizliği demir rezervlerinin boşalmasıyla başlar.
Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Soluk renkte cilt
- Halsizlik, Huzursuzluk, İştahsızlık
- Büyümede yavaşlama
- Gelişim basamaklarında geri kalma
- Çabuk yorulma
- Toprak, kâğıt yeme
- Davranış bozuklukları
- Sık enfeksiyon geçirme
- Katılma nöbetleri
- Dikkatini toplayamama
- Öğrenme güçlüğü
- Okulda başarısızlık görülebilir
Bu gibi belirtiler görüldüğünde anne ve babalar çocuğunun durumunu dikkate almalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gidip kan tahlili neticesinde kesin bir kanıya varmalıdırlar.
Demir Yönünden Zengin Gıdalar
- Kırmızı et
- Tavuk, hindi
- Tonbalığı, somon
- Yumurta
- Kuru baklagiller(Kuru fasulye, Nohut, Mercimek, Barbunya…)
- Fasulye, bezelye, yeşilbiber
- Taze bezelye,Fasulye,yeşilbibe
- Taze meyveler(Portakal, kivi, çilek, muz)
- Yeşil yapraklı sebzeler(ıspanak, maydonoz, roka, marul)
- Kuru meyveler(kuru üzüm, kuru erik,hurma,incir,kurukayıs
Yumurta protein kalitesi en yüksek besindir. Bundan dolayıdır ki Çocuklara her gün yedirilmesinde büyük fayda vardır. Özellikle Protein ihtiyacının artığı çocukların haftada dört kez et ile beslenmeleri gerekmektedir. Çünkü et gurubu besinler büyümeyi ve gelişmeyi sağlar. Kan yapımında görevli en önemli besin öğeleri bu gurupta yer alır. Ayrıca hücre yenilenmesi ,doku onarımı, ve görme işlevinde görev alan besin öğelerini sağlarlar.
Çocukların kahvaltılarında yumurtanın yanı sıra pekmezinde yer alması çok önemlidir. Bir çorba kaşığı kaliteli ve doğal pekmezin verilmesi yeterlidir. Demir emilimini artırmak için c vitamini içeren besinlerin menüden eksik etmemek gerekir. Örneğin köftenin yanında yeşil yapraklı sebzelerin bol olduğu bir salata, yumurtanın yanında küçük bir çay bardağı portakal suyu( koca bir bardak dolusu portakal suyu ,çocuğunuza gereksiz bir şeker yüklemesine neden olacaktır, unutulmamalıdır ki, c vitamini vücutta depolanmaz, gerektiği kadarını vücut alır ve fazlası dışarı atılır.) verilebilir.
Sevgili anneler babalar sağlıklı bir birey ,zeki ve akıllı nesiller için üzerinize düşen görevi layıkıyla yapmanız dileğiyle.