Geçmişte pek üzerinde durulmayan ‘stres’ ya da ‘depresyon’ gibi sözcükler günümüzde pek çok kişinin gündelik hayatını etkileyen ve yaygın olarak bilinen rahatsızlıklardır. Uykusuzluktan sosyal ilişkilerin bozulmasına kadar varan sorunlar nedeniyle, depresyon pek çok kişinin hayatını ve sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sadece bitki kürü uygulayarak, ciddi seviyelerdeki depresyonu veya stresi alt etmek olanaklı değildir.
Ancak profesyonel yardım eşliğinde, bakış açınızda ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler sırasında depresyona iyi gelen bitki çayları veya bitki hapları size yardımcı olabilir. Papatya ve sarı kantaron gibi bazı bitkilerin, depresyon ve kaygı semptomlarına iyi gelen bileşenler içerdiği bilinmektedir.
Sarı Kantaron
Sarı kantaron hiperisin ve hiperofin adlı kimyasal bileşenler içerir. Bitkinin depresyon ve anksiyeteyi hafifletmek için tavsiye edilmesinin ardında sarı kantaronun, beyindeki sinir hücrelerinin mutluluk hormonu serotonini emmesini engellemesi yatar. Bununla birlikte sarı kantaronun depresyonu ‘tedavi ettiği’ kanıtlanmış değildir. Doktor ilaç tavsiye etmişse, sarı kantaron bu ilaçlara alternatif olarak düşünülemez. Önemli bir diğer uyarı, antidepresanla birlikte sarı kantaron tüketilmesi ilacın etkisini azaltabilir veya kişinin serotonin seviyesi tehlikeli biçimde yükselebilir. Bu nedenle sarı kantaronun hafif depresyon ve hafif anksiyete vakalarında kullanılması tavsiye edilir.
Meyan Kökü
Meyan kökü, stres hormonu olarak bilinen kortizol üretimini engelleyen ve ‘glisirizin’ adı verilen bir kimyasal içerir. Ancak meyan kökü diğer ilaçlarla kolayca etkileşime giren bir bitkidir. Örneğin doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir çünkü aynı zamanda kadınlarda doğurganlığı arttıran etkisi vardır. Düzenli olarak en fazla 4 hafta meyan kökü kürü uygulanması tavsiye edilir. Yemeklerde tüketilen miktarın yan etki olasılığı oldukça düşüktür.
Papatya
Uyku bozukluğu, stres ve kaygı bozukluğu için önerilen bitkilerden biri de papatyadır. Sakinleştirici etkisiyle papatya çayı pek çok kişinin favorileri arasındadır. Papatyanın depresyonla ilgili olarak serotonin veya dopamin seviyelerinde bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Ancak merkezi sinir sistemi üzerindeki rahatlatıcı etkisi ve kas gevşetici özelliği depresyon ve stres şikayeti olanlar için olumlu bir özelliktir. Papatya yan etki bakımından güvenli bitkilerden biri olarak kabul edilir. Yine de papatya alerjisi olan kişiler olduğu unutulmamalıdır.
Kedi Otu
Kedi otu kökü, özellikle uyku kalitesini arttırmasıyla bilinir. Depresyon ve kaygı bozukluğu semptomlarını azaltmak için kullanılagelmiştir. Uykuya geçişi kolaylaştırdığından uykusuzluk şikayeti olanların sıkça başvurduğu bitkilerden biridir. Kedi otu kökündeki etken bileşenler valepotriat ve valerenik asitlerdir. Bitkinin kökünün keskin kokusu nedeniyle çay olarak tüketilmesi zordur. Bu nedenle tablet şeklinde kullanımı yaygınlaşmıştır.
Alkol ve antidepresan ilaçlarla birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır. Hap şeklinde tüketilecekse ürün etiketinde önerilen dozajlara uyulması tavsiye edilir. Bir ameliyata hazırlananlar ameliyat tarihinden en az iki hafta önce (bitki merkezi sinir sistemini etkilediği için), kedi otu kullanmayı bırakmalıdır.
Depresyona İyi Gelen Diğer Bitki Türleri
Melisa otu stresi azaltan ve rahatlatıcı etkisi olan otlar arasındadır. Gerginliği azaltır ama öte yandan da konsantrasyonu arttırır. Stres, kaygı ve depresyona bağlı bulantı ve sindirim sorunları için tavsiye edilir. Binlerce yıldır pek çok faydasının yanı sıra depresyon, kaygı ve baş ağrısına iyi gelmesiyle de ün yapmış olan Japon eriği yan etki bakımından da güvenli bitkilerden biri olarak kabul edilir.
Soğuk algınlığı için sıkça tavsiye edilen Sibirya ginsengi stresle ve yorgunlukla baş etmek isteyenlere de tavsiye edilir. Yüksek tansiyonu ve narkolepsi rahatsızlığı olan kişiler Sibirya ginsengi kullanmaktan kaçınmalıdır.
Önlemler ve Uyarılar: İster tablet ister çay şeklinde olsun, ilaç kullanan ve özellikle de antidepresan kullanan kişiler ilk önce doktora danışmadan kesinlikle bitki kürü uygulamamalıdır. Bitkisel ürünler de çeşitli kimyasal maddeler içerir ve hiçbir koşulda yan etkilerinin olmayacağı yaygın ama yanlış bir kanıdır. Bitkiler ve ilaçlar etkileşime geçtiğinde tehlikeli yan etkiler ortaya çıkabilir.
Hamileler, bebek emziren kadınlar ve düzenli ilaç kullanan kişiler de doktor tavsiyesi olmadan bitkisel kür uygulamamalıdır. Bitkisel tabletlerde önerilen günlük alım dozajı ve tavsiye edilen kür süresi aşılmamalıdır.