Ağız ve diş sağlığı, tüm vücut sağlığı için çok önemlidir. Vücuda alınan besinlerin ağızda dişlerle çiğnenmesi sonucunda sindirim sistemine ulaştığı düşünüldüğünde ağız içinin sağlığı ve hijyeninin önemi bir kez daha anlaşılıyor. Aynı bağlamda da dişleri tutan, dişleri ağza bağlayan dişetlerinin sağlığı da çok önemli bir husustur.
Dişetleri çene kemiklerini saran sağlam, kalın, lifli ve kan damarı ile dolu pembe bir dokudan oluşur. Dişetleri şişerse, ağızda çıkıntı yapabilir veya kabarık bir görünüm ortaya çıkabilir. Dişetlerindeki şişme, genellikle dişetinin dişle buluştuğu yerden başlar ve ilerleyen süreçte tüm dişetini kaplar. Sağlıksız koşulların devam etmesi durumunda dişetleri o kadar şişebilir ki, dişlerin bir bölümü görünmez olur. Sağlıklı dişetleri pembe iken, şişmiş dişetleri kırmızı renktedir.
Dişeti şişkinliği olarak da adlandırılan bu sorun genellikle tahriş edici, hassas ve ağrılı bir problemdir. Bu sorunda diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken dişetleri kolayca kanar ve sızlar.
Dişeti Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?
Dişetlerinin ağrılı, kırmızı renkte ve şişkin olması genellikle diş çevresindeki bakteri plağının oluşturduğu aktif diş eti hastalığına işarettir. Şekli yamulmuş, şişkin diş etleri, diş eti iltihabının başladığını ya da daha şiddetli periodontit formlara ilerlediğini gösterir. Dişeti şişmesine sebep olan etkenler genel olarak;
- Sık ve uzun süreli kullanılan reçeteli ilaçlar,
- Gebelik,
- Doğum kontrol haplarının kullanılması,
- Diş macunlarının içindeki aktif maddeler,
- Viral enfeksiyonlar,
- Mantar enfeksiyonları,
- Yanlış takılmış protezler,
- Alerjik reaksiyonlar,
- Ortodontik tedavideki sorunlar,
- Dişetinin altında kalan 20’lik dişler,
Belirtileri Nelerdir?
- Dişeti çizgisi boyunca ve dişlerin etrafındaki dişetlerinin şişmesi,
- Dişeti dokusunda renk kaybı, dişetlerinin koyu pembeye veya mor renk tonlarına dönüşmesi,
- Dişlerin etrafındaki dişetlerinin şişmesi, dişlerin üzerini kaplaması,
- Dişlerin dişeti dokusuna batmış gibi görünmesi,
- Dişleri fırçalamaya veya diş ipi kullanmaya çalışırken dişeti çizgisi boyunca ağrılı bir kanama yaşanması,
- Ağrıyan dişlerin etrafındaki ağrıların yavaş yavaş tüm çene alanına yayılması,
- Dişlerinin etrafında hafif bir iltihapla başlayıp ilerleyen dönemde iltihabın yayılması dişeti şişmesinin belirtileridir.
Dişeti şişmesi belirtilerinin biri ya da birkaçının görülmesi durumunda ciddi sağlık sorunlarından kaçınmak için vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Dişetinin Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız ve diş sağlığı, dişeti hastalıklarının tedavisinde en iyi yol, ağız hijyenini kesinlikle iyi uygulamaktır. Ancak geç kalınmış vakalarda bazen ek diş ve tıbbi tedaviler gerekebilir. Bu bağlamda iyi bir ağız sağlığı için;
Yatmadan önce kesinlikle dişler fırçalanmalıdır. Bu durumda elektrikli veya manuel diş fırçası kullanmanın bir önemi yoktur.
Doğru oranda florür (diş çürümesine karşı korunmaya yardımcı olan doğal bir mineral) içeren diş macunu kullanılmalıdır.
Dişlerinizi diş fırçalamadan önce düzenli olarak, diş ipi kullanılmalıdır.
Sigaradan uzak durulmalıdır.
Düzenli aralıklarla diş hekimine gidilmeli, en az yılda 2 kez diş doktoruna kontrole gidilmelidir.