Doğuma Giderken

doğum anı

Uzun bir hamilelik dönemini geride bıraktınız ve doğum yaklaştı. Ancak daha çok hamilelik ve bebek sağlığına odaklandığınız için doğum anında başınıza neler gelebileceğini pek de düşünemediniz. İşte size doğum yapmaya gittiğiniz gün yardımcı olabilecek bir kaç öneri;

Elbette doğuma gidiş saatiniz, bebeğin durumu, sizin sağlığınız gibi değişkenler çok önemli. Ancak her şeyin normal ve yolunda gittiği bir doğum için öncelikle hastaneye ulaştığınızda sancınız başlamış ya da suyunuz gelmiş durumdaysa, yürümeyin ve bir tekerlekli sandalyeye oturun. Giriş ve kayıt işlemlerini yanınızdaki kişilere bırakın ve beklemeye başlayın. İşlemler tamamlandıktan sonra, muayene ve ilk kontrol için odaya alınacaksınız.

İşlemler tamamlanıp odanıza yerleştikten sonra, hastaneniz arkadaşlarınızı, akrabalarınızı ve sizin yanınızda olmak isteyenleri davet etmenize müsaade edecektir. Doğumu bekleyeceğiniz odayı kendi rahat edeceğiniz şekilde döşeyip size moral verebilecek aksesuarları odanıza yerleştirebilirsiniz.

Her ne kadar sancılar gelmeye başladığında dinleme eşiğiniz düşecek olsa da, heyecanınızı yatıştırabilecek bir müzik ilk etapta iyi gelebilir. İlk doğumlar, genellikle uzun sürer ve ortalaması 10 saatin üzerine çıkabilir. Dolayısıyla kendinizi kısa bir sürece değil, bir maratona hazırlamanız yararlı olabilir. Eğer beklediğinizden kısa sürecek olursa, bu sizin avantajınıza olur.

Doğum fotoğrafçısı

Doğum fotoğrafçısı düşünüyorsanız, bunu da önceden hastane ile görüşmenizde fayda var. Çünkü birçok hastane artık sadece kendi doğum fotoğrafçısının doğumhaneye girmesine izin veriyor. Doğum fotoğrafçınızı çağırmak için uygun zaman, normal şartlar altında rahim açılmasının 2-4 santim arasına geldiği noktadır. Çok uzakta değilse, bu süre içinde davet edilecek fotoğrafçı en iyi kareleri yakalama şansına sahiptir.

Odanıza alındığınızda NST adı verilen, bir yandan bebeğinizin kalp sesini, diğer taraftan da sizin sancı şiddetinizi ölçen bir cihaza bağlanacaksınız. Bu cihaz doğumhaneye gidene kadar yanınızda olacak. Doğumu nasıl yapmak istediğinize önceden karar vermenizde yarar var. Normal doğum mu sezaryen mi, epidural kullanımı yapacak mısınız, bunları normalde doğum öncesinde kararlaştırmış olmalısınız.  Eğer hızlı gelişen bir doğum ise bu konuda doktorunuzun sağduyusuna ve söylemine kulak vermeniz gerekir. Epidural kullanımı rahimin açılma hızını artıracağı gibi, ağrı azaltımı konusunda da çok etkilidir. Ancak bir uzman tarafından ve çok dikkatli şekilde yapılmalıdır.

Sancı

Sancınızın yoğunlaştığı dönemde odanızın çok kalabalık olması, sizin için zorlayıcı olabilir. Doğumun yaklaştığı ve sancıların arttığı dakikalarda mümkün olduğu kadar ziyaretçileri kafeteryaya yönlendirmeyi tercih edin. Doğumhaneye gidildiğinde ise doktorunuzun ve yanınızdaki hemşire ekibinin sözlerine kulak verin. Stresinizi ve korkularınızı yönetmeye çalışın. Unutmayın ki, bugün dünya üzerinde yaşayan 6 milyarın üzerindeki insan bu şekilde doğdu.

Hastaneye gidiş

Hastaneye giriş safhasından önce hastaneye geliş kısmı üzerinde de biraz çalışmanızda fayda var. Eğer hastaneye kendi aracınızla gidecekseniz özellikle ev ile hastane arasındaki yolu önceden bir veya iki kere katetmiş olmanız, doğum zamanı strese girmemenize yardımcı olacaktır. Hatta trafikten kaynaklanabilecek tıkanıklıklar için alternatif yolları keşfetmeniz çok önemlidir. Her türlü duruma karşı hazırlıklı olabilmek için doğum öncesinde hastaneye giden yolların senaryosunu çıkarmanız sizin ve bebeğinizin faydasına olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz