Bebekler doğdukları andan itibaren güçlü bir emme refleksine sahiptirler. Emzirmek bebeklerin karınlarını doyurmalarını desteklerken aynı zamanda huzur bulup sakinleşmelerine yardımcı olur. Diğer taraftan emzik bebeklerin doğal emme tatmin etmelerine yardımcı olur ve onlara güven hissi verir. Emzik sayesinde bir bebek kolay sakinleşir ve uykuya daha kolay dalar. Bununla birlikte emzik kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Özellikle emziği bırakma noktasında çok geç kalmamak gerekir.
Emzik yeni doğan bebekler için sakinleştirici özelliği ile can kurtarıcı olurken bebek büyüdükçe kullanmaya devam etmenin bazı sakıncaları ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar genellikle emziğin 12. aydan itibaren bırakılması gerektiğini savunmaktadır. Bu dönemden sonra bebeklerin gelişimleri çok hızlanır, ağızlarında emzik olması gelişimlerini geciktirici olabilir. Emzik kullanımına ilerleyen dönemde devam eden bebekler kendi kendilerine mırıldanamazlar, konuşma denemeleri yapamadıklarından konuşma gelişiminde gecikme yaşanabilir.
12. ay itibarı ile bırakılması kesin bir kural değildir, her bebekte göreceli olarak değişkenlik gösterebilir. Okul öncesi döneme kadar kullanan çocuklar vardır. Bu çocuklar yeni bir okula başlama, yeni bir bakıcı, uzun araba yolculukları gibi durumlarda streslerini azaltıcı ve sakinleştirici etkisi için emzik kullanmaya devam eder. İlerleyen yaşlarda emzik kullanmaya devam etmek dili dışarı dişlere doğru itmeye sebep olacağından konuşmada peltekleşmeye sebep olabilir. Çocuğunuzun kendi kendine uykuya dalmasını sağlamak için emzik kullanımını bırakmanız yerinde olacaktır.
Çocuğunuzun emzik kullanmayı bırakma zamanı geldiğini düşünüyorsanız bunu kendisi ile konuşmalı onu bu değişikliğe hazırlamalısınız. Geçişi bir anda değil, yavaş yavaş yapmak da alıştırmak için bir çözüm olabilir. Örneğin gün içindeki kullanımı sınırlandırabilirsiniz. Zaman içinde tamamen kaldırır ve gece de emzik olmadan uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.