Emzirme ile ilgili olarak halk arasında, duyulan ve bilimsel dayanağı olmayan bilgiler hakimdir. Bu tür şeyler, komşular ya da yaşlılar tarafından duyulmuş olabilir. Bunlardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.
Doğumdan sonraki ilk birkaç ay içinde, çorbalar, meyve suları vb. tavsiye edilir mi?
Hayır, doğumdan sonraki 4 ay anne sütü dışında başka bir şey gerekli değildir. Diğer şeyler zararlı olabilir.
Çocuğumun vitamine ihtiyacı var mı?
Anne sütüyle beslenen bebeklerin vitamin ya da diğer toniklere ihtiyacı yoktur. Fakat doktorlar tarafından beslenme gereksinimi tespit edilen bebekler için takviye gerekebilir.
Bebeğim, sadece anne sütü ile besleniyor. Ama sık sık gevşek dışkı çıkarıyor? Bu normal mi?
Anne sütüyle beslenen bebeklerde normaldir. Ancak siz anne gözlemci olarak onun aldığı suua oranla yeteri kadar idrar yapıp yapmadığını kontrol etmelisiniz.
Bebeğimi emzirdikten sonra bile süt gelmeye devam ediyor. Ne yapmalıyım?
Bu geçici bir sorundur. Göğüslerinize basın ve temiz, yumuşak bir bezi sütyen içinde tutabilirsiniz.
Ben hasta veya ilaç alıyorum. Bebeğimi emzirmelimiyim?
Bebek, herhangi bir tür hastalık sırasında emzirilebilir. Hatta TB ve Heprosy durumlarında dahi. Anti-kanser ilaçlar hariç olmak üzere çoğu ilaç güvenlidir.
Sütüm bebek için yeterli değil? O zaman ne yapmalıyım?
Hemen hemen tüm anneler, kendi bebeği için yeterli miktarda süt üretebilir. Süt üretimi artırmak için bebeğinizi daha sık emzirmelisiniz. Besleyici bir diyet, yeterli miktarda sıvı alınması bebeğinizin ihtiyacı olan sütü üretebilmenize yardımcı olacaktır. Şifalı bitkiler de süt üretimini artırabilir. Özellikle de rezene çayı kullanarak süt üretimine destek verebilirsiniz. Bebek 24 saat içinde 6 kez idrar yapıyorsa, bu koşullar sizin yeterli derecede süt üretimi yaptığınızı ifade etmektedir.
Sezaryen doğum yaptım. Bebeğimi beslemeli miyim?
Evet! Kesinlikle besleyebilirsiniz. Sakinleştiriciler ve anestezinin etkisi kalktığı sürece bebeğinizi besleyebilirsiniz. Başlangıçta beslemekte zorlanabilirsiniz, fakat bu durumda yan döneek yada birisinden yardım alarak başarılı olabilirsiniz.
Ben ve bebeğim birlikte yatabilir miyiz?
Evet! Kesinlikle. Sizle bebeğiniz uyuyabilirsiniz. Bu güzeldir. Bebeğiniz ile duygusal bir bağ kurulmasında yararlı olabilir, hem de süt üretimini artırabilir. Burada bir parantez açalım. Eğer uykunuz ağırsa veya yorgunsanız bunu denemeyin. Bebeğinizin üzerine yüklenebilir, onu kaybedebilirsiniz.
Emzirdiğim zaman göğüs ucum acıyor? Ne önerirsiniz?
Bunun nedeni hatalı pozisyonda emzirme yapmanızdır. Bebek vücudunuza yakın olmalıdır. Onun ağız ve çenesi göğsünüze yakın olmalıdır. Bebeğiniz sadece meme ucunu değil, yanı sıra Arola adı verile kahverengi bölge bebeğin ağzında olmalıdır. Bunun için iki parmağınızdan destek alarak arolyı bebeğinizin kavramasını sağlayınız. Bebeğinizi kısa aralıklarla sık sık ve doğru pozisyonda emziriniz.
Emziren anneler oruç tutmalı mı?
Emziren annlerin oruç tutmaması konusunda alimler cevaz vermişlerdir. Yani anne eğer bebeğini emziriyorsa oruç tutmayabilir. Peki anne yine de tutmak istiyorsa oruç sorun olabilir mi?
Bilindiği gibi oruç akşam vaktine kadar yememek ve içmemektir. Dolayısı ile anne akşama kadar yemek yiyemeyecek ve su içemeyecektir. Süt üretimi için annenin bol sıvı alması ve süt kalitesi için iyi beslenmesi gerekir. Bu sebeple gün boyunca sıvı alınmadığından anne sütü yetersiz kalabilir.
Çoğunlukla sahurda yapılan beslenme öğle saatine kadar anne sütünün yeterli olmasını sağlamaktadır ancak öğle saatinden sonra anne sütünde belirgin azalma görülmektedir. Özellikle yaz aylarında vücudun sıvı ihtiyacına paralel olarak süt üretimi de azalmaktadır.
Sonuç olarak;
İlk altı ay bebek sadece anne sütü ile beslendiğinden anne oruç tutmayabilir.
Eğer illa ki tutacaksa sahurda bol sıvı almalı ve iyi beslenmelidir. İlerleyen saatlerde süt üretiminin azalacağını hesaplamalı ve bebeği ölçülü beslemelidir..
Oruç yaz aylarına denk geldiğinde (uzun ve sıcak günler) anneyi bitkin düşürebilir. Sağlık açısından risk oluşuyorsa oruç kazaya bırakılabilir.
Eğer bebek ek gıdalara başlamışsa ama aynı zamanda annesi ile besleniyorsa oruç tutmanızda sakınca yoktur. Ancak emzirmeyi daha çok iftardan sonraya bırakmak şartı ile.