En Utandırıcı 7 Hamilelik Belirtisi

hamilelikteki utandıran durumlar

Aşırı Gaz, İdrar Kaçırma, Hemoroid, Sivilce ve diğeri… Artık hamilesiniz ve vücudunuz değişime başlıyor. Ancak bu değişimler bazı sıkıntılarıda ortaya çıkaracak gibi. Rahat olun. çünkü bu sıkıntıları yaşayan sadece siz değilsiniz. Hamilelik belirtisi yaşayan tüm anne adayları bu sınıntılarla başa çıkıyor. Tabiki bu sıkıntıların bazıları günlük hayatta sizi biraz utandıracak şeylere sahip. Şimdi bu sıkıntılar neymiş bir göz atalım isterseniz.

Aşırı Gaz

Hemen hemen her hamile kadın gazlı olur. Hamilelik sizin gastrointestinal sisteminizi yavaşlatabilir bu hormonal dalgalanmaların bir etkisidir. Hamilelik sırasında kaslar üzerinde iyi bir denetime sahip değilsiniz. Sorunu geçirememenize rağmen, gaz oluşum eğiliminizi azaltabilirsiniz. Bunlar; egzersiz ve diyet.

Egzersiz, gıda aldıktan sonra bağırsak hareketlerinize yardımcı bir öge olarak karşımıza çıkıyor. Karbonatlı içecekler, fasulye, brokoli, karnabahar, ve kuru meyve yani bol proteinli besinler gaz olasılığını arttırır. Ancak yapacağızın egsersiz hareketlerle bu gaz olasılığını en aza indirebilirsiniz.Hangi gıdaları tüketeceğiniz konusuna gelince, bu konuda uzmanınızdan yardım alabilirsiniz.

Hamilelik sırasında gaz oluşumunda lider olan besin kaynağı SÜT’tür. Uzmanlar birçok hamile kadın için hergün düzenli olarak Süte içmlerini tavsiye eder. Ancak süt anne adaylarınının bazılarında şişkinlik meydana getirebilir. Eğer laktoza karşı bir duyarlılığınız varsa, laltozsuz süt tercih etmelisiniz.

İdrar Kaçırma

Hamile kadınlar hapşırma, öksürük, istemsiz idrar sızması, gülme gibi birçok olayda idrarını kaçırma hikayesini duymuş olabilirsiniz. Aslında sadece birkaç damla idrar kaçırmış olsanız bile bu bazen utanılacak durum olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu tarz sorunlardan kurtulmak için kalın pamuklu kilot giymeniz yararınıza olacaktır.

Sık sık tuvalete gitmenizde çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle gebeliğin son bir kaç ayında idrar kaçırma durumunuz artabilir. Bebek ve rahim büyüdükçe, idrar kesesine baskı yapar ve idrar kaçırma sıklığınız artabilir. Size önerimiz her iki saate bir mesanenizi boşaltmak olabilir.

Yüzde Kıllanmada Artış

Bu olay tamamen sizin hormanal değişikliğinizden kaynaklanmaktadır. Çoğu hamile kadın, cildinin gerildiğinden ve göğüslerininin büyüdüğünden bahseder ancak olay yüze geldiği zaman bu konu hakkında konuşmaktan kaçınırlar. Bu soruna en iyi çözüm ağdadır. Epilasyon için en iyi yöntemdir. Alabama Üniversitesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kim Hoover MD. ‘nin görüşlerine göre “Hamilelik sırasında yüze yapılan lazer uygulamalar, doğumdan sonra kalıcı izlere neden olabilir.”

Kokular

Bazı kadınların gebelikleri esnasında koku duyguları güçlü bir şeklide gelişir. Birçok besinden miğdeleri bulanabilir. Bu hormonal bir değişikliğin sonucudur. Bazen gebeliğinizin sonuna doğru kendi kokunuzdan bile rahatsız olabilir. Bu konu vajinal mukuslardan kaynaklanan bir kokudur. Dr. Hoover’a göre “gebeliğin son aylarında vajinadan gelen mukus kokusu sizi rahatsız edebilir. Bu tür kokulardan kurtulmak için yanlarında ıslak mendil taşımaları faydalı olacaktır” demektedir.

Aslında siz bu kokuyu güçlü olan koku duygularınızla fark edersiniz ancak karşınızdaki kişi bunu hisstemez. Vajinal kokularınıda bir farklılık hissediyorsanız mutkala doktorunuza başvurmalısınız. Bu konular mantar enfeksiyonuda olabilir.

Hemoroid

Hamile kadınların paylaşmak sıkıntı duyacağı diğer bir olay ise hemoroid’tir. Bu sorunu başkaları ile paylaşmak sizi biraz utandırabilir. Bu sorun genellikle zorunlanan bağırsak hareketlerinde kabzılıkta ortaya çıkabilir. Kabızlık durumu sıklıkla tüm gebeliklerde meydana gelebilir. Kabızlıktan kaçınarak hemoroid oluşumuna engel olabilirsiniz.

Daha fazla lifli ve sulu gıdalar kullanmaya özen gösterin. Eğer lifli gıdalar bulma kosunda sıkıntı yaşarsanız buu doktorunuzla payşalın ve ek lifli gıda takviyeleri almaya özen gösterin. Eğer hemoroid ortaya çıkarsa, hamamelis pedleri ve anti-inflamatuar kremler size yardımcı olabilir.

Akne (Sivilceler)

Hamilelik esnasında akne oluşumu yaygın olarak gözlenebilir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında artan hormon değerleriniz bu oluşuma destek verir. Ancak bu tarz oluşumlarında bir çözümü vardır. Akne tedavisi için gebeler mutlaka doktoruna danışmak zorundadır. Çünkü kullanılan ilaçların içeriği size ve bebeğinize zarar verebilir. Sadece etkilenen alanlarda, idareli topikal akne ilacı kullanın. Daha detaylı bir tedavi için doktorunuzun önerceği akne ilaçlarını kullanın.

Fiziksel Değişimler

Kilo alımı ve fiziksel değişimler sizi baskı altında bırakabilir. Eş tarafından beğenilmeme gibi. Bu tarz durumlarda samimi olmaya özen gösterin. Eşinizle bu durumu konuşun ve bu durumun düzeleceği hakkında bilgi verin, samimi olun. Siz bu konuda başarılı olamıyorsanız doktorunuzdan fiziksel değişimler hakkında bilgi alın ve eşinizide bu seanslara götürün.

Bu yazı Alabama Üniversitesi Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kim Hoover MD. ‘nin görüşlerine aittir. Türkçeye çeviri yapılmıştır.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz