Son dönemde hayatımıza giren değişiklikler ve farklı bir yaşam adaptasyonu ile kendi kendimize yetebilmemiz, sağlıklı hayat seçimleri yapmamız, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz çok daha önem kazandı. Yeni dönem ve sosyal izolasyon bize aslında otonom olabilmenin önemini gösterdi.
Evde Yoga
Birbirimizle yeni etkileşim ve iletişim yollarını keşfederken aynı zamanda kendi gücümüzün, dayanıklılığımızın ve sebatimizin de farkına vardık. Aslında her birimiz düşündüğümüzden çok daha güçlüyüz. Bu beklenmedik gelişmeler sırasında Yoga dünyası kendini yeni hayata çok hızlı adapte etti. Yoga derslerini Yoga stüdyolarından ev ortamına taşımak, canlı yoga derslerine internet üzerinden katılmak hayatın bir parçası oldu.
Dünyada binlerce Yoga eğitmeni ve yoga öğrencisinin yeni duruma kendilerini bu kadar hızlı uyumlandırdığını görmek çok umut vericiydi. Şimdi bunun da ötesine geçmek ve kendi Yoga pratiğinizi kendi başınıza geliştirmek Yoga yapanlar için otonom olabilmenin önemli bir parçası. Bu dönemde birçok öğrencimden Yoga pratiklerini kendi evlerine nasıl taşıyabileceklerine dair sorular aldım ve tavsiyelerde bulundum.
Belirli bir süredir Yoga yapıyor, Yoga felsefesi ve Yoga pozları ile aşina iseniz kendinize güvenme ve kendi pratiğinizi geliştirebileceğinize inanma zamanı. Eğer Yoga’ya yeni başlıyor veya kısa bir süredir pratik ediyorsanız belirli bir seviyeye ve bilgi aşamasına gelene kadar çeşitli kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Yaşadığımız çağ bilgi çağı ve bugün bilgiye ulaşmak tarihte hiç olmadığı kadar kolay.
DVD’ler, yerli ve yabancı birçok Yoga eğitmeninin youtube kanalları, yoga aplikasyonları, internette çeşitli platformlar, yogainternational.com, yogajournal, DoYogaWithMe gibi siteler ve çeşitli Yoga kitapları ‘Evde Yoga’ pratiğinizi geliştirmek için sınırsız kaynak sunuyor. Bu kaynaklardan vücudu pozlar sırasında doğru hizalandırmayı öğrenebilir ve sonrasında kendi programlarınızı yaratabilirsiniz. Yine videolardan ve kitaplardan örnek pratikleri not ederek kendi pratiğinizi bir dış sese bağlı kalmadan da takip edebilirsiniz.
Zaman, süre ve poz seçimi özgürlüğü getiren Evde Yoga (Home Yoga) özellikle yoğun iş programları, aile ve sosyal hayat derken düzenli bir stüdyo programını takip etmekte zorlananlar veya stüdyo derslerini pahalı bulanlar için çok uygun. Yeni dönem ve izolasyon bize Evde Yoga’nın önemini daha da fazla gösterdi. Tabii ki yaza girdiğimiz şu günlerde Yoga pratiğinizi evden dışarıya da çıkarabilirsiniz. Doğa, Yoga pratiği için eşsiz bir mekan.
Evde Yoga’nın kolaylıkları ve faydaları;
Evinizde güvenli bir köşe ayırmak ve bir Yoga matı edinmek kadar kolay bir yatırım gerektiriyor.
Evde Yoga ile Yoga’yı günlük hayatınıza daha sık dahil etmek zihinsel, ruhsal ve fiziksel dinginlik, denge ve esneklik kazandırır. Yoga’nın faydalarını günlük hayatınızda çok daha yoğun yaşamaya başlarsınız.
Kendi başınıza yaptığınız Yoga pratiğinde Farkındalık (Mindfulness) ve nefes takibi çok daha kolay; Seansınızın hızı ve akışı size ait. Nefes farkındalığı için uzun uzun çalışabilirsiniz.
Daha kişisel ve içe dönük bir çalışma; Dış bir sesi takip etmek zorunda olmadığınız, kendinizle baş başa kaldığınız, vücudunuzu kolay dinleyebildiğiniz, hissedebildiğiniz ve ona cevap verebildiğiniz bir pratik. Yoga’nın 8 aşamasından biri olan Pratyahara’yı (Duygulardan çekilme) seansınızda çok daha kolay tecrübe edebilirsiniz.
Seçim özgürlüğü sunan bir egzersiz; Pozlardaki kalış sürelerini uzatıp kısaltabilir, vücudunuzun tercihini dinleyip farklı bir pozu spontane olarak ekleyebilirsiniz; ve ne zaman hazır hissederseniz orada.
Hatırlatmalar;
Evinizde güvenli bir köşeyi Yoga pratiğinize ayırın. Üzerine düşebileceğiniz veya üzerinize düşebilecek eşyalardan uzakta bir yer olsun.
Yoga pozlarını daha doğru uygulayabilmek için bilgilendirici bir kitap edinebilirsiniz.
Her zaman 60 dakikalık bir program oluşturmak zorunda değilsiniz, Yoga seansınızı daha kısa veya ihtiyacınız olan günlerde daha uzun tutabilirsiniz.
Seansınızı oluştururken yaratıcı olun, eğlenin, deneyin. Ilham almak için internet, DVD, dergi. kitap gibi kaynaklar kullanın. Her zaman keyif aldığınız bir aktiviteye dönmek daha kolay olacaktır.
Pratiğinize mutlaka birkaç dakika bile olsa nefes egzersizi ile başlayın.
Gözlerinizi kapayıp sadece birkaç dakika nefesinize odaklanmak ve nefes verişinizi uzatmak bile seansınızdan alacağınız faydayı arttıracaktır.
Nefes egzersizi sonrasında kolay ve hafif ısınma hareketleri ile devam edin. Eklemlerinizin, kaslarınızın ve bağlarınızın ısınmasına ve yumuşamasına izin verin.
Derin esnemelere geçmeden önce vücudunuzun hazır olduğundan emin olun.
Vücudunuza nazik davranın ve vücudunuzun limitlerine saygı gösterin.
Yoga bir rekabet ortamı değildir. Ne kendinizle rekabet edin ne de kendinizi başkalarıyla kıyaslayın. Yoga zihinsel, ruhani ve bedensel bir pratiktir.
Burgu hareketlerini genellikle öne eğilme pozları sonrasında tercih edin.
Outdoor Fitness dergisi