Güvercin Kış Bakımı Nasıl Olmalıdır?

güvercin

Güvercin beslemek, güvercin sahipleri için çok büyük bir zevk olması kadar meşakkatli bir uğraştır da. Ancak genel olarak bakımlarına dikkat edildiğinde, güvercinler sağlıkları, güzellikleri ve verimlilikleri ile sahiplerine bir nevi ödül verirler.

Güvercin bakımı esasında belirli bir süreyi değil tüm bir yılı kapsayan süreçtir. Bu nedenle bu sürece güvercinlerin yıllık bakımı demek daha doğru olacaktır. Elbette güvercinin yıl içinde farklı dönemleri ve bu dönemlerin de farklı ihtiyaçları bulunmaktadır.

Güvercinlerin yıllık bakımını temelde üç döneme ayırmak mümkündür. Bu üç dönem şöyledir;

  • Güvercinlerin Tüy Dönemi
  • Güvercinlerin Kış Dönemi
  • Güvercinlerin Yavrulama (Üretim) Dönemi

Şimdi güvercinlerin genel olarak kış döneminde ihtiyaç duydukları bakımlara detaylıca bakalım.

Güvercinler için kış dönemi genel olarak Aralık ayının birinden itibaren başlamış sayılmakta ve bu dönem Mart ayına yani ilkbaharın başlamasına dek sürmektedir. Kış dönemlerinde güvercinlere çok iyi bakılmalıdır. Zira, diğer dönemlerinde çok fazla uçtukları, yavru yetiştirdikleri için, kış dönemi güvercinler için bir nevi dinlenme ve diğer dönemlere güç toplama zamanıdır.

Kış bakımında ilk yapılacak iş, güvercin yuvasına fazla esinti ve soğuk işlememesi için yuvayı kışa korunaklı hale getirmektir. Bu noktada, güvercin yuvasının ışık alan tarafını mümkün olduğunca güneye çevirmek doğru olacaktır. Yuvayı kışa korunaklı hale getirdikten sonra da, güvercinlerin kış boyunca birbirlerinden ve yuvadaki pisliklerden mikrop kapmamaları için yuva içinde detaylı ve derinlemesine bir temizlik yapılmalıdır.

Kışın güvercinlerin beslenmelerinde tercih edilecek olan yemler, fazla yağlanmalarını engelleyecek şekilde olmalıdır.

Kış döneminde güvercinlerin yem karışımı şöyle olmalıdır;

  • %30 mısır
  • %20 arpa
  • %15 buğday
  • %10 ak darı
  • %5 çekirdek
  • %20 bezelye

Güvercinlerin yemleri yukarıda belirtilen oranda hazırlandıktan sonra, genel beslenme periyodu neyse onun değiştirilmemesi gereklidir yine kış döneminde. Yani güvercinler günde bir öğün besleniyorsa kış döneminde yine bir, günde iki öğün besleniyorsa da bu dönemde de yine günde iki öğünle beslenmelidir.

Eğer ki, güvercinlere günde bir öğün yem yediriliyorsa, güvercin başına düşen yem miktarı otuz gram olmalıdır. Eğer ki günde iki öğünle besleniyorlarsa da, güvercin başına sabah öğününde on gram, akşam öğününde de yirmi gram yem düşmelidir.

İki öğünlük düzenle beslenen güvercinlere her öğünde farklı oranda yem verilme nedeni, gündüz daha dinç olmaları ve kolay hareket edebilmeleri, gece de tok olarak istirahat edebilmeleri içindir.

Kış döneminde güvercin sahibi eğer ki güvercininden yavru almayı düşünürse, yıllık güvercin bakımı sürecinde değişiklik yaparak bu dönemde güvercinlerine yavrulama (üretim) dönemi bakımını uygulamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz