Güvercin sahipleri için güvercinlerinin sağlıklı olmaları ve sağlıklı yeni nesiller üretebilmeleri oldukça önemlidir. Güvercinlerin genel sağlıklarının bozulmaması için titiz ve özenli bir bakıma ihtiyaçları vardır. Zira güvercinler, diğer evcilleştirilebilen kuşlar gibi kafes içinde evde bakılmadıklarından ve dış dünya ile diğer kuşlara oranla daha fazla haşır neşir olduklarından dolayı, çeşitli mikrop ve bakteri kaparak hastalanmaları daha olası bir durumdur.
Güvercinlerin sahip oldukları hastalıklar ender durumlar haricinde insanlara bulaşacak türden değildir. Bu nedenle güvercin sahipleri, hastalıklı olan güvercin ya da güvercinlerini ölüme terk etmek yerine tedavi süreçlerini aksatmadan uygulamalıdır.
Güvercinlerde en yaygın görülen hastalık türü halk diliyle pamukçuk ya da pamucak denilen ve trichomanas gallinea adı verilen tek hücreli bir canlı tarafından güvercinlerin ağız içinde oluşan bir hastalıktır. Güvercinlerin boğaz ve ağız çevrelerinde meydana gelen pamukçuk, kuşun bedeni dışında yaşayamaz. Bu nedenle insanlara bulaşıcı değildir; dolayısıyla güvercin sahiplerinin kendi sağlıkları için gönülleri rahat olmalıdır.
Genel olarak evcil güvercinlerin dışarıdan kaptığı pamukçuk hastalığı, kimi zaman güvercin ya da güvercinlerin strese girdiği durumlarda ya da yavru güvercinlerin bağışıklarının henüz oluşmadığı dönemlerinde görülmektedir.
Pamukçuk (Pamucak) Hastalığının Anlaşılması ve Tedavisi
Sahip olunan güvercinlerde pamukçuk olup olmadığını onların ağız içlerine bakarak anlamak mümkündür. Pamukçuk hastalığı olan güvercinin gagasının içinde pamuğa benzer beyaz noktalar oluşur. Bu hastalık, güvercinin yem yemesini ve nefes almasını zorlaştırarak hayat kalitesini düşürmektedir.
Hele hele bağışıklık sistemi zayıf olan güvercinler için pamucak hastalığı ölümcül bile olabilir. Pamukçuk hastalığı özellikle yavru ve ihtiyar güvercinler için ölümcül tehlike arz edebilecek niteliktedir. Bağışıklık sistemi güçlü olan yetişkin ve genç güvercinler ise pamukçuk hastalığını diğer güvercinlere göre daha rahat atlatırlar.
Bu nedenle, güvercin bakımının püf noktalarına dikkatli olmak, sahip olunan güvercinlerin genel sağlığı için oldukça önemlidir.
Pamukçuk hastalığına yakalanmış güvercinlerde gözle görülür şekilde halsizlik ortaya çıkar. Bunun yanında gözleri şişkinleşen hasta güvercinde tüy dökülmeleri ve kusma gibi sorunlar da görülür. Sahip olunan güvercinlerde bu belirtilerden bir ya da bir kaçı görüldüğünde mutlaka ağız içi kontrol edilerek, pamukçuk olup olmadığına bakılmalıdır.
Pamukçuk hastalığına yakalanmış olan güvercinler, bu hastalığın onlar için tehlike arz etmemesi amacı ile veterinere götürülmelidir. Eğer veterinere göstermeden önce, güvercin sahipleri hastalığa yakalanmış olan güvercinlerini kendileri tedavi etmeyi denemek isterse, bunun için bilindik bir ilaç vardır.
Eczanelerden tedarik edilebilecek olan iki yüz miligramlık Flagly tablet, pamukçuk hastalığında güvercinlerin tedavisi için kullanılan en yaygın ilaçtır. İki yüz miligramlık Flagyl tablet, bir litre suda çözdürülerek bir karışım hazırlanır. Hazırlanan bu karışım üç gün boyunca, pamukçuk hastalığına yakalanmış olan güvercinlere içirilir.
Bu üç gün boyunca hasta güvercinler çok büyük bir dikkatle gözlenmeli, üç gün içerisinde iyileşme gözlenmeyen güvercinler mutlaka veterinere gösterilmelidir. Bu yöntemin pamukçuk hastalığına yakalanmış güvercinin içinde bulunduğu duruma uygun olup olmadığına emin olmak adına, hastalık keşfedilir keşfedilmez veterinere danışmanın en doğru olan yöntem olduğunun altını çizmek isteriz.