Hamileliğin (Gebeliğin) 24. Haftası

24 haftalık hamilelik

Hamileliğin 24. Haftası

Kemik ve kas dokusunun hızlı inşa süreci sonunda bu haftada fiziksel açıdan oldukça kuvvetli bir hale gelmeye başlayan bebek, ter bezlerinin yapılandırılmasına başlayacaktır. Gözün kompleks yapısının neredeyse tamamlanmasıyla birlikte göz hareketliliğinde büyük bir atış görülmektedir. Beş duyu organın gelişmesi sonucu dış ortamdaki kuvvetli ışık kaynaklarını ve hafif şiddetli sesleri dahi algılayabilen bebeğin, tat hissi de oluşmuştur.

Bu haftada bebek bilinçlenmeye ve bilgileri depolamaya başlar. Dışarıdan gelen seslere ve hatta beğenmediği besinlerde bile tepki verebilir. Kendisi ile konuşulduğunda ya da çeşitli sesleri algılayabilir. Zihinsel fonksiyonları bu hafta daha fazla ve hızlı gelişecek aynı zamanda da akciğerin içinde bulunan damarlar oluşacaktır. Gelecek haftalarda akciğer daha fazla gelişip görevlerini tam olarak yerine getirecek.

Bu haftada bebeğin dış ortamda yaşama şansı oldukça arttığı için 24. hafta “yaşama sınırı” olarak kabul edilir. Bu dönemde her hangi bir sorun ile karşılaşılırsa erken doğum gerçekleşebilir. 24 haftalık doğan bebekler küvez içinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalır. Bebeğin boyutu 21 cm, ağırlığı ise 540 gr. olmuştur. Onlar için uygun bir ortam sağlandığında bebek dışarıda da yaşayabilir fakat onlar için en iyisi elbette ki annelerinin karnı.

Diş eti çekilmeleri ve diş eti kanamaları yaşayabilirsiniz. Bu hormonel bir durum olsa da vakit geçirmeden doktorunuza başvurun çünkü kanama ya da çekilmeler diş kayıplarına dönüşebilir. Bu hafta yarım kilo daha almış olabilirsiniz. Normal olan her hafta 350-500 gr almak. Annenin vücudunda kilonun yanı sıra şişliklerde fark edilebilir. Halk arasında ödem olarak ta bilinen bu şişliklerin oluşması abartılı olmadığı sürece sorun teşkil etmez.

Yapılan incelemelerde önceki haftalardaki öğün sayısını ve yiyecek miktarını değiştirmediği halde birçok anne adayının bu haftada yaşanan metabolizma değişimi sebebiyle kilo aldığı görülmüştür. Alınan bu kiloların kafaya takılmaması ve durumun geçici olduğuna odaklanılması psikolojik açıdan önemlidir. Kesinlikle susuz kalınmaması gerekiyor. Bebek ve sizin sağlığınız için suyun ne kadar önemli olduğunu hatırlayın. Gebelikte susuz kalmak erken doğuma bile neden olabilir. Şeker tarama tespiti bu haftadan itibaren yapılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz