Hamileliğin (Gebeliğin) 32. Haftası

32 haftalık hamilelik

Hamileliğin 32. Haftası

Bu haftada bebeğin ten rengi pembeden kırmızıya doğru geçiş gösterecektir. Bunun sebebi, bebeğin cildi altında kalınlaşan yağ dokusudur. Boyu 42 cm, ağırlığı ise 1800 gr olmuştur. Bebek anne karnına sığabilmek için bacaklarını büker. Boynu öne doğru bükülmüştür ve ayakları çapraz bir biçimde durur. Parmakları açık durur çünkü henüz parmak kasları çok gelişmemiştir. Tırnakları parmak uçlarına kadar büyümüş olur. Bu hafta bebek, gelişim yönünden biraz dinlenmeye çekilebilir. Annenin her zaman olduğu gibi bu dönemde de sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Vitamin ve mineraller anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli. Hafif ama besin değeri yüksek gıdalarla beslenmeniz önerilir. Ağır besinler zaten solunum güçlüğü çeken anne için zorlayıcı olacaktır.

Amniyon sıvısı bu haftalarda diğer haftalara göre daha fazladır. Bu nedenle yer daraldığı halde bebeğin hareketleri az değildir. Ancak 32. haftadan itibaren bebeğin yeri iyice azalmıştır. Hareketleri daha az hissedilebilir. Birçok anne bebeğinin birkaç hafta önceki hareketliliğini hissedemediği için strese girse de, aslında bu durum oldukça normaldir ve panik yapılmasını gerektirecek herhangi bir durum yoktur.

Sürekli doktor kontrolünde olmanız gereken süreç başladı. Mutlaka 2 hafta da bir doktor kontrolüne gidin ve bunu doğuma kadar devam ettirin. Bu hafta tartıda 9-12 arası rakamlar gördüyseniz sağlıklı bir gidişat ve normal bir kilo alımı içerindesiniz demektir. Kabızlık artabilir bu yüzden lifli gıdalarla beslenmeye devam edin. Vücudun değişik yerlerinde şişliklerde olabilir, su içmeyi itham etmemelisiniz.

Gebeliğin 32. haftası bebeğin doğum şeklini almaya başladığı zamandır. Doğum sırasındaki olması gereken duruşuna yaklaşıyordur. Başı aşağıya doğru döner ve ayarları yanda ya da yukarıda olabilir. Bu sebeple annenin kaburgaları ve beli daha çok zorlanacaktır. En iyisi dik oturmaktır. Uzanırken de bacaklarınızı yukarı da tutmaya çalışın.

Doğuma sadece 8 hafta kalmasından ötürü doğum öncesi hafif kanamalar da görülebilmektedir. Çok büyük bir bölümü plasenta kaynaklı olan bu doğum öncesi kanamalar için kesinlikle uzman hekime danışılması gerekir. Her gebelikte görülebilecek türden olan kanamalar olabileceği gibi ciddi sorunların habercisi olabilecek doğum öncesi kanamaların olma ihtimali de bulunduğundan, hekimin bu konuda bilgilendirilmesi muazzam derecede mühimdir.

Doğum öncesi kanamaların çoğunluğu normal olsa da, kanamanın şiddetli olması halinde acilen yetkili bir sağlık kurumuna müracaat edilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Bu süreç anne adayının dinlenmeye bilhassa dikkat etmesi gereken bir dönemin başlangıcıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz