Hamileliğin (Gebeliğin) 37. Haftası

37 haftalık hamilelik

Hamileliğin 37. Haftası

Bebek doğum zamanına yaklaşıldığı bu haftada artık normal görünümüne tamamen ulaşmıştır. Bununla birlikte gelişimi de devam etmektedir. Günde ortalama 25-30 gr almaya devam eder. Yaklaşık olarak 3 kilodur, boyu ise 47 cm’ye ulaşmıştır. Beyin ve sinir sistemi dışındaki bütün organları gelişimini tamamlamıştır. Dirsek, diz, boyun ve bilekler olmak üzere yağ dokusu hala kalınlaşıyor. Diş etleri olgunlaşmış durumda. Bebek artık rahim içinde yaşamakta zorlanıyordur. Çünkü hareket edeceği alan çok kısıtlanmıştır. Bebeğin başı doğum kanalına doğru uzandığı için en çok bacaklarını hareket ettirebilir. Annenin tam göğüs kafesi altında oluşan ayak hareketleri bazen anneye çok sancı verecektir.

37. hafta itibariyle akciğer yapılandırmasını tamamladı ve solunum sistemi fonksiyonel bir hale geldi. Aslında bebek bu haftadan itibaren fizyolojik gelişimini tamamlamıştır. Bu sürecin sonrası bebekten çok anne ve babanın hazırlanması manasına gelmektedir. Zira bebek bu haftada dünyaya gelse, önemli bir sağlık problemi olmadıkça yoğun bakım ünitesine dahi alınmayabilir. Çünkü gelişim sürecini başarılı bir şekilde tamamlamış sayılmaktadır. Rahim bebekle birlikte genişleyerek büyüdüğünden, anne karnın da incelmesi ve bu sebepten ötürü bebeğe daha fazla ışık ulaşması söz konusudur.

Bebek artık dış ortamdaki ışıktan etkilenmekte ve uyku düzenini de gün saatlerine göre ayarlamaktadır. Anne adayı gece saatlerinde bebeğin daha az hareketli olduğunu hissetmektedir. Gündüz saatlerinde yoğun ışık ve gürültünün olduğu ortamların son derece farkında olan bebek, artık dış dünya ile ilgili ve bu dünyanın kendince bir parçasıdır.

Gebeliğin 37. haftasından itibaren bebek doğum şeklini almıştır ve yön değiştirdiği pek görülen bir şey değildir. Doğuma kadar her hafta doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Kontrolleri kesinlikle aksatmayın çünkü bebeğin ve sizin hayatınız söz konusu. Bu haftadan sonra anne ve bebeğin kilosu hızlı bir şekilde artmaya başlar. Bebek doğum kanalına doğru ilerledikçe karının üst kısmı giderek rahatlayacaktır. Hazımsızlık ya da iştahsızlık gibi sorunlar ortadan kalkacaktır.

Bu rahatlıkla yemek tutkusunu abartmamanız önerilir, yediklerinize çok dikkat etmek zorundasınız. Akciğerlerdeki baskı da azalacağı için anne nefes darlığı sorunlarından kurtulacaktır. Artık derin derin nefes alabilirsiniz. Nefes egzersizleri doğumda kolaylık sağlayacaktır. Sık sık idrara çıkma sorunu daha fazla artacaktır. Bu yüzden sıvı tüketimini aksatmamanız gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz