
Hamileliğin 9. Haftası
Biz her ne kadar da fasulye desek de onun adı şimdiye kadar tıbbi olarak “embriyo”ydu, bu hafta kuyruğunun kaybolmasıyla embriyo tanımı da kayboldu, yeni adı “fetus” oldu. Fetusun yüzü 9. hafta da daha belirgin bir hale gelir. Burun delikleri, göz kapakları, kulak kepçesi, göz retinası, koku sinirleri, meme uçları, el parmakları ve dirsekler anlaşılır bir biçimde ortaya çıkar.
Bu hafta da börek ve bağırsakları tamamlandığı için bebek ilk idrarını yapmış olacaktır. Bebek artık minik hareketlerle hareket etmeye başlayabilir. Bebek 9. haftada 16-18 mm ve 3 gr ağırlığındadır. Kan dolaşımı artar ve kalp tarafından iki ayrı yöne pompalamaya başlar.
Rahim içinde oksijen dış ortama göre daha az olduğundan, çok daha kısa sürede çok daha fazla oksijen taşıyabilmek için bebeğin kalp hızının yüksek olması gerekir. Bebek doğduktan sonraki saatlere kadar sürecek olan 120-160 arasında bir kalp atım sayısına sahiptir. Cinsiyet hücreleri oluşup cinsel organlar daha belirginleşecek.
Gebelik artık kendini belli etmeye başlar fakat yine de dışarıdan belli olmayabilir. Bu dönemde en sık yaşanan gebelik şikâyetleri mide yanması, gaz ve hazımsızlıktır. Bu şikâyetleri gidermek için doğal ilaçlar kullanılmalı. Elma ya da soda gibi besinler mide yanmasını teskin edebilir. Kilo artışı ile birlikte günlük alınması gereken kalori miktarı da artış gösterir. Ortalama 300 kalori daha fazla yemek yenmesi gerekiyor. Tabiî ki bu 300 kaloriyi sağlıklı besinlerden alınmalı.
Meyve ve sebze tüketimi anne ve bebek için çok önemli bunun yakında kalsiyumun da mutlaka alınmalı. Gebelikte 9. haftanın anne psikolojisi üzerinde de etkileri vardır. Yerli yersiz ağlama, sebepsiz duygusallık ya da olaylara haddinden fazla tepki vermek gibi davranışlar görülebilir. Böyle durumlarda eşlerin anlayışlı ve sabırlı olması gerekiyor.
Ruh halinde değişim yaşamanız çok normal. Ayrıca anne olacak olmanız sizi korkutuyor olabilir. Biraz gevşemeye çalışın. Pek çok kadın 6-10. hafta arası değişik ruh haline girer. Bu ikinci üç aylık dönemde azalır ve hamileliğin sonunda yeniden görülür. Rahminiz hala büyüyor greyfurttan ziyade bir kavun formatında. Eskiye oranla uyuşuk ve şişmiş hissedebilirsiniz. Kilo almış gibi de hissedebilirsiniz ama bu daha çok sudur.
Hamileliğiniz boyunca her gün tartılmayın çünkü kilonuzda 500gr-2 kg arası bir dalgalanma olacaktır. Bunu bilmek kilo aldığınız konusunda ki sıkıntıları ortadan kaldırır. Hamileliğiniz sırasında ki gerçek kilonuzu uyandıktan hemen sonra, tuvaletinizi yaptıktan sonra ölçmelisiniz. Aldığınız kiloların hepsi yağ olarak kalmayacak. Doğuma kadar bebeğiniz yaklaşık 3 kg olacak, rahminiz de 1 kg büyüyecek. Doğumla beraber gelen sıvılar, plesanta 1 kg eder, göğüsleriniz de aynı şekilde 1 kg büyüyebilir. Hamileliğinizin sonuna kadar yaklaşık 8-15 kilo arası alacaksınız.