Hamilelik Öncesi Diyet

hamilelik diyet

Hamilelik öncesi dikkat etmemiz gereken diyet konusunu yanlış anlamamaktır. Gebelik öncesi diyet bildiğimiz zayıflama diyetlerinden değildir. Hamilelik öncesi dönemde mümkün olduğunca besleyici, vitamin ve mineraller içeren ürünler ve yiyeceklerle beslenmeniz çok önemlidir. Gebelikten önce kilo fazlalığını gidermek bir açından iyi olur, sebebi hamile iken 20 kilo daha alacaksınızdır. Ama zayıflama çok önce yapılmalı veya hiç yapılmalıdır.

Hamilelik Öncesi Dönemde Neler Tüketmelisiniz?

Taze tereyağı, peynir, süt ve yoğurt gibi zengin kalsiyum deposu olan gıdalar. Günde 7 öğün bol sebze ve meyve. Annenin hamileliği süresince alması gereken folik asidi alabileceği besinler olan ıspanak, brokoli, yeşil kabuklu sebze ve meyveler sayesinde alınan folik asit bebeğin omuriliğinin tam olarak oluşmasına yardımcı olur. Aksi durumda yani annenin yeteri kadar folik asit alamaması durumunda bebekte omurilik anomalileri meydana gelmektedir.

C vitamini içeren sebze ve meyveler. Özellikle çinko bakımından zengin olan kivi ve turunçgiller. Haftada en az iki gün beyaz et, yumurta, balık gibi yoğun protein içeren gıdalar. Gün içinde bol su ve doğal meyve suları tüketin.

Sağlıklı Bir Diyet Yapın. ( Bildiğimiz Zayıflama Diyetleri ile Lütfen Karıştırmayın.)

Sağlıklı bir diyet ile beraber vitamin ve mineral desteği de almanızda fayda var. RDI’nın (uluslar arası tavsiye edilen doz) %100-150’si kadar vitamin ve mineral almalısınız. Ayrıca aldığınız bu takviyenin 400 mikrogram folik asit ve 18 mg demir içerdiğinden emin olun. Çalışmalar göstermiştir ki bu ek vitamin ve mineraller doğum kusurlarını ve bebek anomalisi oluşma sıklığını en aza indirmiştir.

Eğer kalori alımınızı çok arttırmazsanız hamilelik için gereken demir miktarını depolamanız zor olacaktır. Bu nedenle demir takviyesi alımı önemlidir. Unutmayın ki demir eksikliği vajinal kanama, düşük doğum ağırlıklı bebek, hamilelik ve doğum sonrası aşırı yorgunluk sebebidir. Yalnız dikkat edilmesi gereken kritik bir nokta vardır.

Bazı vitaminlerin yüksek dozda alındığında zararlı olabilir. Özellikle yağda eriyen vitaminler vitamin A ve D fazla alındığında bebekte doğum kusurlarına yol açabilir. Bu nedenle RDI’nın %100-150’sini geçmemelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz