Anne adaylarında hamilelikte birlikte vücut fonksiyonları ve görünümünde ciddi değişimler gözlenir. Bunlardan biri de anne adayının göğüslerinde olan değişimdir. Hamileliğin başlamasıyla vücudun tüm fonksiyonları doğacak olan çocuk için kendini dizayn ederken bebeğin 2 yaşına kadar beslenmesi için gerekli olan göğüsler de bebeğin bu gereksinimi için kendini hazırlamakta ve ona göre şekil almaktadır.
Anne adayları hamilelikle birlikte göğüslerinde oluşan değişimleri fark edeceklerdir. İlk zamanlarla birlikte göğüslerin yavaş yavaş büyümesi, göğüslerin daha dolgun olması ile birlikte meme ucunun büyümesi ile çevresinin daha belirgin hale gelmesi ile devam eder. Hamilelikle birlikte göğüslerin büyümesi ve süt kanallarının olgunlaşması ile birlikte gebeliğin 16. haftasından itibaren göğüsler süt üretimine başlar.
Süt Ne Zaman Gelir?
Gebeliğin bu haftalarında meme uçlarında çok az miktarda sıvı salgılandığı ve doğuma hazırlık yaptığı gözlemlenmiştir. Göğüslerden süt gelmesi anne adaylarında çeşitlilik gösterebilmektedir. Bazı hallerde doğum gerçekleşmeden önce süt gelmektedir. Doğum olmadan süt gelmesi çocuğun erken doğması anlamı taşımadığı gibi süt gelmiş olması da ciddi bir problem değildir.
Bazı anne adaylarında ise doğum olduğu halde sütün gelmesi veya çok az gelmesi görülebilmektedir. Anne adaylarının bu durumlarda hekime danışmalı ve panik yaşamamaları gerekmektedir. Hamilelikte süt gelmesi genellikle doğum olduktan sonra ki gün ile üçüncü güne kadar başlar. İlk başlarda bebeğin bağışıklık sistemi ve gelişimi için elzem olan sütten daha kıvamlı bir sıvı gelir. Bunun bebek için ciddi faydaları olduğu bilinmelidir.
Bir bebeğin tüm ihtiyaçlarına göre göğüslerde üretilen süt bir mucize olarak adlandırılsa herhalde abartı olmaz. Bir bebeğin bizim yediğimiz gıdaları yiyemeyecek olması ve onun için sanki özel olarak tasarlanmış olan göğüsler ve onun için süt merkezi olması açısından bebekler için mucize kabul edilmelidir.