Kabızlığa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

İlk olarak neden kaynaklandığına bağlı olarak, kabızlık için önerilen pek çok tedavi yöntemi olabilir. Başka bir rahatsızlık, kötü beslenme ya da stres benzeri faktörler kabızlığa neden olabilir. Ne yazık ki bilinen tedavilerin pek çoğu kısa süreli rahatlık sağlar ve uzun dönemde kronik kabızlığa yol açabilirler. Kabızlığı geçirmekte etkili olan bazı bitkiler en kötü durumlarda bile kullanımı güvenli ve uzun soluklu kullanılabilecek bitkilerdir.

Keten Tohumu

Keten bitkisinden elde edilen keten tohumu, kabızlık için önerilen başlıca bitkisel çözümlerden biridir. Keten tohumu çekirdeğe benzer ve yoğurda, salatalara veya zeytinyağlı yemeklere eklenerek tüketilebilir. Keten tohumunun önerilen günlük tüketim miktarı, günde bir yemek kaşığıdır. Dilerseniz öğüterek de kullanabilirsiniz. Bitki hem lif kaynağıdır hem de A, E vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

Aloe Vera

Özellikle yanık ve ufak yaraların tedavisinde etkili olduğu görülen aloe vera, bu iyileştirici etkisiyle adından sıkça söz ettiren bir bitkidir. Aynı zamanda doğal bir müshil olduğu farz edilir. Ek olarak karaciğer için de yararlıdır. Aloe vera suyu günlük olarak tüketilebilir ya da bitki, jel kapsül şeklinde alınabilir.

kabızlığa iyi gelen bitkiler

Barut Ağacı Kabuğu

Barut ağacı kabuğu doğal, bitkisel bir bağırsak yumuşatıcıdır. Etkisi bu konuda daha popüler bir bitki olan ama gaz ve kramplara yol açan sinamekiyle karşılaştırınca, bu yan etkileri olmadığı için avantajlıdır. Kapsül olarak alınabilir ya da kabuklar demlenerek tüketilebilir. Ancak kabuk demlenecekse, satın aldığınız kabukların bir yıl boyunca dinlendirilmiş olması gerekir. Ürün satın alırken bu noktayı mutlaka sorun yoksa hazırlayacağınız çay kusma yapabilir.

Dozaj konusunda ise bağırsaklara zarar vermemek adına bu bitkiyi kullanırken dikkatli olunmalıdır. Uzun süreli kullanımı ishal, kanlı dışkı, halsizlik gibi yan etkilere neden olabilir. Çay ya da kapsül tüketimi olsun, dozaj ve kullanım süresini ayarlamak için uzman bir kişiye danışılmalıdır.

Karnıyarık Otu Tohumu

Karnıyarık otu tohumları, çözünür ve çözünmez lif açısından zengindir ve böylelikle bağırsakları harekete geçirecek bir kütle oluşumu sağlarlar. Lif içeren ve müshil etkisi gösterdiği söylenen, reçetesiz pek çok kabızlık ilacı, karnıyarık otu tohumu içerir. Karnıyarık otu tohumu, bağırsakta bir küme oluşturduğundan, bağırsak yolunda bir tıkanıklık oluşmaması için, bol suyla alınması önemlidir. Ürün üzerindeki önerilerin dışına çıkmayın ve dozu aşmayın. Etkisini görmek için karnıyarık otu tohumuna, 1 ila 7 gün arasında zaman tanıyın.

Kaygan Karaağaç

Kaygan karaağaç bağırsak yolunu kayganlaştıran ve mukoza zarını yatıştıran, yumuşatıcı bir bitkidir. Aloe vera gibi iyileştirici ve besleyici özelliklerdedir. Sindirime yardımcı olur, gaz ve kramp ile ilgili şikayetlerde rahatlama sağlar. Mide tahrişini yatıştırır ve bu da kaygan karaağacı, huzursuz bağırsak sendromuna bağlı kabızlık için kullanımı ideal bitkiler arasına sokar. Hem ishal hem de kabızlık için önerilir.

Kabızlığı İyi Gelen Diğer Bitkiler

Akdiken

Bağırsak yollarını sakinleştiren bitkilerden biri de akdikendir. Hafif bir müshil etkisi gösterir ancak çocuklar için de kullanılabilecek kadar az yan etkisi vardır. Genellikle kaygan karaağaç ve barut ağacı kabuğu ile karıştırılarak kronik kabızlıkta kullanılır. Herbalistler karaciğer konjesyonu, safra taşı ve ülseratif kolit için de bu bitkiyi önerirler.

Sinameki

Sinamekinin müshil olarak kullanımı çok eski dönemlere kadar uzanır. Kabızlığın en büyük zararı, dışkının, bağırsaklardan çabuk bir şekilde atılamaması yüzünden bağırsaklarda iltihap, tahriş ve yaralara neden olmasıdır. Sinameki dışkının atılmasını hızlandırarak kabızlığı önler ve bağırsakları korur. Özellikle kas hareketliliği azlığından kaynaklanan kabızlık durumunda etkilidir. Tablet ve ekstrakt biçiminde satılan takviyeler dışında çay olarak içilebilir veya kurutulmuş bitki, yemeklere katılarak kullanılabilir. Alışkanlık, mineral eksikliği ve hazımsızlık gibi yan etkileri olabileceğinden uzun süreli kürler yapılmamalıdır.

Önlemler ve Uyarılar: Müshil etkisi olan bitkisel ürünleri veya doğrudan bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmanız tavsiye edilir. Özellikle kalp ve böbrek rahatsızlıkları bulunan kişiler veya kabızlıkla beraber üst karın ağrısı, rektal kanama ve bulantı şikayeti de olanlar hassas davranmalıdır. Bir hafta boyunca bitkisel takviye almanıza karşın kabızlık devam ediyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz. Kabızlık şikayetinin altında başka bir hastalık yatıyorsa bitkilerle vakit kaybetmiş olabilirsiniz. Üstelik bitkilerin çoğu kez yan etkileri de vardır ve yoğun şekilde, uzun süreli kullanım için uygun değillerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz