Kadınlarda Görülen Yaygın Hastalıklar Nelerdir?

Günümüzde insanların birçoğu sağlık sorunları ile uğraşmaktadırlar. Kadın ve erkeklerin kendi özelliklerine ve yaşadıkları problemlere göre meydana gelen birçok rahatsızlığı bulunmaktadır. Son yıllarda hastalıkların, kişinin yaşamsal faktörlerini etkileyecek kadar ön plana çıkması, insanların bazı problemleri yaşamasına neden olmaktadır. Hastalıkların hızla artması, insanların yaşadığı hayat içerisindeki psikolojik problemlerinden tutunda, yediği besinlere kadar birçok sebepten ötürü hastalıklar ile mücadele etmektedir.

Kadınların kendine has sorunları ve anatomik farklarına bağlı farklı şikayetleri olduğunu biliyoruz. Peki sık görülen kadın hastalıkları hangileri? Bu hastalıklar ne anlama geliyor, nasıl tedavi ediliyor? Kadınların kendine has yaşadığı sağlık sorunlarının sayısı pek de azımsanacak gibi değil. Ancak bazıları var ki oldukça yaygın bir populasyona hakim.

Depresyon Ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Kadınlarda son yıllarda en fazla görülen hastalık ve rahatsızlıklar; adet düzenliği, meme kanseri, rahim kanseri, menopoz, depresyon ve psikolojik rahatsızlıklardır. Tüm insanlarda ortak olan rahatsızlıklar bakılacak olunursa, depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar tamamen kişinin yaşamsal şartlarına ve yaşadığı sıkıntılara bağlı olarak değişmektedir. Kadın ve erkek bireylerde ortak görülen bu rahatsızlıklar tedavi edilmediği sürece çok ciddi sorunlara gebe olmaktadır.

Vajinal Akıntı

Genelde enfeksiyon ya da mantar ve bakteri gibi mikroorganizmalara bağlı gelişen vajinal akıntı sorunu için hijyen oldukça önemlidir. Antibakteriyel ilaçlar ile tedavi uygulanmakta, bu süreçte florayı düzenleme amacıyla beslenmeye dikkat edilmektedir.

Çikolata Kistleri

Bir diğer adı endometriozis olan çikolata kistleri için rahim içini kaplaması gereken dokunun bu bölgenin dışında olması şeklinde bir tanımlama yapılmaktadır. Ağrı ve kısırlık ise bu sorunun yol açtığı en belirgin etkiler. Ancak bu rahatsızlık belirti vermeyebilir.

Bu durum karşısında hastaları doktorlar düzenli olarak ultrason ve muayene ile gözlemlemeyi tercih etmekte, gerekli görüldüğünde kamera ile izleme, kan testi ya da biyopsi istenebilmektedir. Tedavisi için hormon içerikli ya da hormonsuz ilaçlar, laparoskopi ve laparotomi gibi cerrahi yöntemler ya da alternatif tıp, fizyoterapi gibi ek destek tercih edilmektedir.

Miyomlar

İyi huylu tümörler olarak bildiğimiz miyomlar, genelde 35-45 yaş aralığında görülmekte, gebelikte büyüyüp, lohusalıkta küçülmektedir. Tedavi hastanın yaşı, şikayetlerinin derecesi, miyomun özelliklerine göre değişmektedir. Hormon tedavisi, sakıncası yoksa gebelik ve emzirme, miyomun cerrahi ile alınması gibi farklı tedaviler uygulanabilir.

Meme Kanseri

Kadınlara has olan son yıllarda en çok görülen kanser türleri ise rahim ve meme kanserleridir. Meme kanseri, bayanların göğüs içerisinde bulunan süt bezleri ve kanallarının bilinmeyen bir sebeple sürekli olarak çoğalmasıdır. Erken teşhislerde çok kısa sürede tedavi edilerek sağlığa kavuşmak mümkündür.

Rahim Kanseri

Rahim Kanseri, olarak bilinen ve genellikle menopoz sonrası yaşlı kadınlarda daha fazla görülen bir hastalık türüdür. Yetersiz beslenmeden tutunda meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve şeker hastalığı gibi birçok rahatsızlığı bulunan kişilerde daha fazla görülmektedir. Erken teşhisleri çok önemli olmakla birlikte kesin olarak tedavisi ancak cerrahi müdahale ile olmaktadır.

Menopoz

Kadın hastalığı olarak adet düzensizliği ve menopoz yine kadınlarda en çok görülen günümüz rahatsızlığıdır. Menopoz, kadınlarda aylık olarak görülen adet kanamalarının son kez görüldüğü evreye verilen addır. Kadınlarda aylık olarak görülen adet kanamasının son kez görülmesi evresinde vücut östrojen ve progesteron kadın hormonlarının salgılanmasını durdurur ve bu evreden sonra herhangi bir şekilde çocuk sahibi olmak imkânsızlaşır.

Adet Düzensizliği

Kadınlarda adet düzensizliği ile bilinen rahatsızlık, aylık olarak görülen aybaşı döneminin 35 günden fazla 21 günden az olması durumunda meydana gelen sorunlardır. Bu rahatsızlığa sebep olan unsurlar psikolojik sorunlar başta olmak üzere vücudun iç kısmında meydana gelen hormonal bozukluklardan kaynaklanmaktadır.

Üreme çağına erişmiş olan kadınlar için regl döneminin sıklığı 21 ila 35 gün aralığında olmalıdır. Bu günleri aşan sıklık değişimleri anormal kabul edilir. Bu durumda sorunun altında yatan neden bulunmalı ve çocukluktan ergenliğe geçilmesine rağmen düzelip düzelmediğine dikkat edilmelidir.

Zemindeki adet düzensizliği nedeni bulunduğu takdirde uygun hormon tedavisi uygulanmalı, daha ciddi vakalar için cerrahiye başvurulmalıdır. İlaç tedavileri genelde yeterli olmakla birlikte tedaviyi yaş kriteri de etkilemektedir.

Yukarıda belirtilen rahatsızlıklar günümüzde kadınlarda görülen sağlık problemleri arasında yer alan genellikle kadın hastalıklarıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz