Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Cansız saçlar, saç tellerinin aniden incelmesi ve saç dökülmesi her 3 kadından birinin hayat boyunca maruz kaldığı bir sorundur. Kadınlarda saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri genetik yapıdır. Kadınların %20’sinde aileden kaynaklı genetik saç dökülmesi vardır. Bunlarında dışındakileri şöyle sıralayabiliriz. Kadınlarda görülen saç dökülmesinin bir nedeni de hormon dengesizlikleri ve hormon tedavileridir. Ayrıca kullanılan doğum kontrol haplarının saç dökülmesine neden olduğu gözlemlenmiştir.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi

Uzmanlar, gebe kadınların büyük bir bölümünün saçlarının gebelik sürecinde büyüme halinde olduğunu tespit etmiştir. Uzmanlar doğum sonrasında ise saçların dinlenme fazına geçtiğini ve 2-3 aylık süreçte aşırı derece döküldüğünü, bazı durumlarda bu sürecin 1-6 ay aralığında olabileceğini ama çoğunlukla bu sürecin sonunda yeniden eski olağan durumuna geleceğini belirtmektedir.

Yüksek Ateş Ve Ağır Enfeksiyonlara Bağlı Saç Dökülmesi

Hastalıklar ve enfeksiyona bağlı vücut direncinde ki düşüş saçların büyümesini yavaşlatarak dökülmesine neden olabilmektedir. Yüksek ateş ve ağır bir hastalıklardan sonraki ilk 4 hafta ile 3 ay yoğun bir saç dökülmesi görülebilir.

Demir Eksikliği

Demir eksikliği anemisi, demir zengini besinlerin çok fazla tüketilmemesinden veya ağır adet kanamalarından kaynaklanabilir ve saç dökülmesine neden olabilir.

Dengesiz Beslenme Ve Stres

Bilinçsiz yapılan diyetlerde ve tek yönlü beslenmelerde saç, yaşam döngüsünde gerekli olan mineral, vitamin ve yapısındaki keratinin yapı taşı olan proteini yeterli düzeyde alamaz. Bunun sonucunda saçta zayıflama, incelme ve dökülmeler olabilir. Bunu önlemek için beslenmemize dikkat etmeliyiz. Bilinçsiz diyet yapmaktan kaçınmalı ve mümkün olduğu kadar doktor kontrolünde hareket etmeliyiz. Bunun dışında, vücut için stres kaynağı olan her şey olumsuz etkisini saç üzerinde de gösterecektir. Mümkün olduğu kadar stresten uzak bir yaşam tarzı tercih edilmelidir.

Mevsimsel Saç Dökülmeleri

Saçın sert taranması ve sıkı bir şekilde toplanması da saç dökülmesine neden olabilir. Mevsim geçişlerinde artan saç dökülmeleri normal kabul edilirken, özellikle yaz sonu saçlar yoğun güneş ışını, havuz ve denizden sonra yıpranır ve dökülmede artış meydana gelir. Bu dönemdeki dökülmeler uzun sürerse ve saçlarda belirgin bir seyrelme olursa bir cilt hekimine başvurmak gerekebilir.

Saç Bakımında Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Uzmanlara göre; renk açma, boya, düzleştirme ve perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmaz ise saça zarar vermekte. Bu yöntemlerin sık sık yapılması veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatarak kırılmasına neden oluyor. Saçı çeken atkuyruğu, örgü ve sıkı lastikleme gibi saç toplama yöntemlerinin sıkça tercih edilmemesi gerekli çünkü bu saç şekilleri saça etki ettikleri sabit çekme kuvveti nedeniyle saç kaybına neden olabiliyor.

Saçı havluyla ovalayarak kurutmaya çalışmaktan kaçınılmalı, çünkü saçlar ıslakken daha kırılgan olmakta. Ayrıca saçları tararken fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarakların kullanılması gerektiği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Saçlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler;

  • Sağlıklı bir insanda 100-150 bin saç teli bulunur.
  • Bir saçı teli günde ortalama 0.3-0.5 mm kadar uzar.
  • Saç tellerini uç uca eklediğimizde bir yılda ortalama 16 km kadar uzar.
  • Bir saç telinin büyüme evresi 3 yıl sürer.
  • Bir günde ortalama 100-150 saçın dökülmesi normal karşılanabilir.
  • Bir saç kökünden, ömür boyunca 20 defa saç teli oluşur.
  • Saç yoğunluğu santimetrekare başına 200 teldir.
  • 20 yaşın üzerindeki her kadın, yaşamının herhangi bir döneminde saç dökülmesi için tıbbi yardıma ihtiyaç duyar.
  • Gün içerisinde saça ağırlığının %3 ü kadar yabancı madde yapıştığında saç hava alamaz.
  • Kıl köklerindeki hücre bölünmesinin geceleri daha etkili olması nedeniyle saç köklerine uygulanan ürünlerin gece yatmadan kullanılması faydalıdır.
  • Saçı sık yıkamanın saça bir zararı yoktur. Yağ bezlerinin çalışma hızı saçı yıkamakla değişmez. Bu metabolizma ile ilgilidir.
  • Şampuanı sık sık değiştirmenin saça bir yararı yoktur. Kullandığınız şampuanı saçınızın ihtiyaçlarına göre seçmeniz daha yararlı olacaktır.

Her ne kadar size saç dökülmelerinin nedenleri ve çözümleri hakkında bilgi vermeye çalışsakta bir doktor kadar yardımcı olamayacağımızı belirtmek isteriz. Burada size sağladığımız bilgiler sadece öneri amaçlıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz