Kalp atışlarının sert ve kuvvetli bir şekilde göğüste hissedilmesine çarpıntı adı verilir. Uykuda dahi atmaya devam eden kalp, günlük yaşam içerisinde kendini size unutturur ve vücut için gerekli kanı pompaladığını hiç hissetmezsiniz. Fakat çeşitli nedenlerle kalpte bir sorun meydana geldiğinde kendisini hemen hatırlatır ve ihmale gelmeyecek bir organ olduğunu hissettirir. Bu yazımızda kalp çarpıntısının nedenleri ilgili nedenlere değineceğiz.
Stres ve Psikolojik Etmenler
İnsan psikolojisi vücudun her bölgesini çeşitli şekilde etkilemekte ve bu etkiler uzun süredir araştırılmaktadır. Günlük yaşantınızda strese maruz kalıyorsanız, iç dünyanızda huzursuzsanız, evde veya iş yerinde sizi rahatsız eden problemleriniz varsa bu durumların meydana getirdiği baskı, stres ve yorgunluk kalp çarpıntısını tetikleyebilir.
Psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan kalp çarpıntısı tüm gün boyu sürebileceği gibi birkaç dakika sonra normale de dönebilmektedir. Bunun dışında aniden meydana gelen korku, şaşkınlık gibi durumda da kalp atışları hızlanır. Panik atak hastaları da genellikle çarpıntıdan şikâyetçilerdir.
Çay ve Kahve Tüketimine Bağlı Kalp Çarpıntısı
Kahve, kola ve enerji içeceği gibi kafein içeren maddelerin çok fazla tüketilmesi kalp çarpıntısına neden olabilir. Bununla birlikte aşırı çay ve sigara tüketilmesi de kısa süreli çarpıntı meydana getirebilir. Herhangi bir kalp sorunu bulunan kişilerde bu içeceklerin etkileri daha fazla hissedilir.
Kalp Ritmi Bozukluğu
Normal bir insanda kalp dakikada 60 ile 100 arasında ve hep aynı ritimde atmaktadır. Kalbin çok yavaş veya hızlı atması yada düzensiz bir ritimde atması aritmi olarak adlandırılır. Aritmi kendisini kalpte çarpıntı oluşturarak belli edebilir. Aritminin temel nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır.
Aşırı Fiziksel Aktiviteler
Özellikle durağan bir yaşam tarzı süren kişilerin aniden çok güç gerektiren aktiviteler de bulunması veya aşırı yorucu sporlar yapmaları kalp çarpıntısına neden olabilir. 40 yaş üstü ve kilolu kişilerde bu durum merdiven çıkma, yokuş tırmanma gibi aktivitelerden sonrada görülebilir.
Tiroid Bezinin Az veya Fazla Çalışması
Tiroid bezinin düzensiz çalışması sinirlilik, kilo kaybı, terleme gibi etkiler meydana getirebilir. Bunun yanı sıra kalp çarpıntısının da önemli nedenlerinden biridir. Tiroid bezinin fazla çalışması kalbin düzensiz ve hızlı atmasına, az çalışması ise yeterli oksijen alınmamasına bağlı olarak kalp çarpıntısı meydana getirebilir.
Kalp Çarpıntısının Diğer Nedenleri
Astım, diyet, alerji vb. durumlar için tüketilen bazı ilaçlarda çarpıntıya neden olabilir. Hamilelikte meydana gelen çarpıntılar normal kabul edilmektedir. Bunun dışında menopoz ve regl döneminde de kadınlarda kalp çarpıntısı meydana gelebilir.
Kansızlık, kadınların sıklıkla görülür. Kansızlık görülen kişilerde bulunan kırmızı kan hücreleri sağlıksız hücrelerdir. Bu nedenle vücut ihtiyacı olan oksijeni karşılayamamaktadır. Daha fazla kan hücresi pompalamaya ihtiyaç duyulduğu için çarpıntı hissedilebilir.
Kan şekeri değerinin normal değerlerinin çok altına düşmesi, kişilerde belirli bir süre çarpıntı hissine neden olabilir.
Eğer çok çabuk yorulma, nefes darlığı, bayılma, göğüs ağrısı, özellikle sol kol ağrısı şikâyetleriniz varsa bunlarla birlikte görülen kalp çarpıntısı tehlikelidir. En kısa zamanda bir uzmana görünün.
Sağlıklı ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle.