Kanser Nedir? Nasıl Anlaşılır? Çeşitleri Nelerdir?

Vücudumuz hücrelerden oluşmaktadır. Bu hücreler dengeli bir şekilde çoğalarak vücudumuzun büyümesine ve gelişmesine organlarında dengeli çalışmasına neden olur. Fakat bazen doğadan kaynaklanan ya da insan bünyesinde bulunan etkenlerden dolayı bu dengeler bozularak hücreler hızlı bir şekilde büyümeye ve çoğalmaya başlar. Normalin dışında meydana gelen bu oluşumlar tümör ya da kitle olarak adlandırılırlar.

İnsan vücudunun herhangi bir yerinde oluşan tümör ya da kitleler iyi huylu (selim) da olabilir kötü huylu (habis) da olabilirler. Selim tümör ya da kitleler vücudun farklı bölgelerine yayılmazken habis tümör ya da kitleler kaynak aldıkları bölgede büyüyerek vücudun uzak organlarına kadar yayılmaktadırlar. Kötü huylu tümör ya da kitlelere kanser adı verilmektedir.

Kanser Nasıl Bir Hastalıktır?

Peki, kanser nedir? Kanser hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyümesi sonucu oluşan ve hızla yayılan bir grup hastalıklara verilen addır. Bu hastalıklar birbirinden farklı organ veya dokulardan kaynaklanabilmektedir. Kanserin oluş nedeni kısmen bilinmektedir. Hücrelerde oluşan değişikliklere ve insan vücudunun savunma mekanizmasının yetersizliğine bağlı olarak geliştiği düşünülen kanser hastalığı dış veya iç etkenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu hastalıkla birlikte temel hücrelerde bir takım değişiklikler ortaya çıkarken değişim geçiren yeni hücreler çoğalarak kontrolsüz bir şekilde hücre üretimi başlar ve nihayetinde kitle oluşur. Bu hastalığın tedavisinde önlenmesinde ve kontrolünde vücudun savunma mekanizması son derece önemlidir.

Kanser nedir? 

Sorusunun cevabı bunlarla sınırlı değildir. Kanser son derece habis bir hastalıktır ve bu hastalığın tedavisinde vücutlarda gelişen savunma mekanizmasının etkisi çok büyüktür. En önemli etkilerden biride hastalığın erken teşhis edilmesidir. Bu hastalık iç veya dış birçok etkene bağlı olarak yayılmaktadır. Tedavisi erken teşhisle ve kuvvetli bir savunma sistemiyle mümkün olmaktadır.

Vücudun savunma mekanizması; hali hazırda değişime uğramış hücreleri yabancı hücre olarak algılayacak tanımlayamadığı içinde bu yabancı hücrelerle mücadele etmeye başlayacaktır. Savunma sistemi bu hücreleri belirleyemediği için kontrol mekanizması bozulabilir. Kanser hastalığının gelişim süreci tam anlamıyla tanımlanamamaktadır. Bu hastalığın gelişim süreci son derece karmaşık ve aşamaları çok olan bir süreçtir.

Kanser Nasıl Anlaşılır?

Sinsice gelişen bir hastalıktır. Kanser belirtileri; vücutta oluşan bir şişlik ses kısıklığı sebebi belli olmayan öksürük göğüs ağrısı yutma güçlüğü hazımda yaşanan sıkıntılar kol kemik baş ve omuz ağrısı ani kilo kaybı ve iştahsızlık sarılık iyileşmeyen yaralar dışkılama da kabızlık veya ishal vücutta bulunan deliklerden kan gelmesi ben ve siğillerde renk değişimidir. Bu belirtilerden birkaçı iki hafta boyunca sürerse ve ailede kanser hastası varsa hemen kanser uzmanına görünmek gerekmektedir.

Kanser hastalığında erken tanının ne kadar önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Hastalıkta tanı konma sürecinin uzaması sonucunda kaybedilecek olan zaman kaybı hastalığın daha çok ilerlemesine ve tehlikeli boyutlara ulaşmasına neden olacaktır. Bundan dolayı hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Tabii ki kanser belirtileri yukarıda saydıklarımızla sınırlı da değildir. Vücutta hissedilen tüm anormal davranışlar kanser belirtisi olabilir.

Kanser Çeşitleri Nelerdir ?

Kanser çeşitleri ise; Cilt kanseri, Ağız İçi kanseri, Boğaz kanseri, Akciğer kanseri, Meme kanseri,  Sindirim sistemi kanseri, Kadın üreme sistemi kanseri, Erkek üreme sistemi kanseri, Lenf sistemi kanseri gibi daha pek çok kanser çeşidi bulunmaktadır. Kanser hastalığı hem kanserli kişide hem de yakınlarında psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Kişiye kanser teşhisi konulduktan sonra hem kendisinin yaşantısında hem de yakınlarının yaşantısında ciddi değişiklikler olabilmektedir. Bu hastalık aynı zamanda ekonomik açıdan da yıkıcı bir hastalıktır. Bundan dolayı kanserden korunmaya büyük önem verilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz