1. Tıpkı elmas ve tuz gibi kar da bir mineraldir.
2. Öğretmenlerin bize söylediği yalanlar: Çoğu kar tanesi çocukların katlanmış kâğıtlardan kestikleri dantelimsi şeylere benzemez. Kar taneleri genelde oldukça simetrik kristal parçaların bir araya gelmiş hâlidir.
3. Birbirine aynen benzeyen hiç kar tanesi yoktur mu zannediyorsunuz? İşte bu da bir başka yalan. Pek çok kristal gelişim döneminde neredeyse tamamen aynıdır ve tamamen gelişmiş olanlar da birbirlerine oldukça benzer.
4. Bir kar kristali kalınlığının 50 katı kadar büyük olabilir. Yani kristaller laboratuvar ortamında 5 santim olarak geliştirilse genellikle bir parça kâğıttan daha ince olurlar.
5. Neredeyse bütün kar kristallerinin ortasında volkanik bir külden dış dünyadan bir partiküle kadar herhangi bir şey olabilecek minik bir toz parçası bulunur.
6. Kristaller o noktanın etrafında büyüdükçe şekilleri nem, sıcaklık ve rüzgâr sebebiyle değişir.
7. Yere yeni düşmüş bir kar tanesi genelde yüzde 90 – 95 havadır ve bu yüzden de kar taneleri çok iyi ısı yalıtkanlardır.
8. Karlı şimşek -görülebilir yıldırımların düştüğü tipiler- oldukça nadiren görülür. Ancak bazı bilim adamlarına göre tüm yıldırımlar görünmeyen kardan çıkar. Bu teoriye göre bulutlardaki buz kristalleri çarpışarak elektrik üretir.
9. Guinness Dünya Rekorları’na göre kaydedilen en büyük kartanesi 38 santim boyundaydı ve 1887 senesinde Fort Keogh, Montana’ya düştü.
10. Zaman zaman kırmızı, sarı ya da siyah kar düştüğü raporları da geliyor. Bunların sebebi büyük ihtimalle polen, rüzgârla savrulan toz ya da kül ve is.
11. Kırmızı karı yememeniz gerek. ‘Karpuz kar’ adı verilen kırmızı renkli bu parçalar taze karpuz gibi kokuyor ve renklerini buzda gelişen pigmentli bir algden alıyor. Karın tadı muhteşem ancak yedikten sonra uzunca bir süre tuvaletten çıkamayabilirsiniz.
12. Kayak ve kar arabası sevdası sebebiyle Amerika Birleşik Devletleri’nde çığ ölümleri son elli yılda inanılmaz derecede arttı. Geçtiğimiz on yıl içerisinde yaklaşık 270 kişi bu şekilde öldü ve bu insanların beşte biri Colorado’da kaza yaptı.
13. Fısıldaşmaya hiç gerek yok: Bağırmak, şarkı söylemek ve başka şekillerde yüksek ses çıkarmak çığı tetiklemez.
14. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en beyaz yer Valdez, Alaska. Meşhur yağ dökümünün olduğu yere oldukça yakın olan bu kent, yılda en az 8 metrelik kar topluyor.
15. Ancak kutuplarda çok fazla kar yağmıyor. Oradaki çoğu kar fırtınası, önceden yağmış karların esmesinden kaynaklanır.
16. Antartika’da sert ve düz kar ses dalgalarını büyük bir yeterlikle yankılandırabilir. Bazı araştırmacılar insan seslerini 1600 metreden duyduklarını söylüyor.
17. Inuit kültürün kar kelimesi için yüzlerce karşılığı olduğu efsanesine inanmayın. Çoğu dilbilimci çok fazla sayıda Inuit diyalekti olduğunu ve bir kelimeyi ayrıştırmak için farklı farklı kelimelerin kullanıldığını ifade ediyor.
18. ‘Kar tanesi Bentley’ 1885 senesinde kar kristallerinin ilk fotoğrafını bir mikroskoba körüklü kamera bağlayarak çeken ilk kişidir. 5000 kadar muhteşem kar kristali resmi çektikten sonra zatüreden öldü.
19. Fazla kar insanı deliye çevirebilir. Kuzey kutbunda yaşayan insanlarda görülen ve pek anlaşılmayan bir hastalık olan Pibloktoq, ekolali (duyulan kelimeleri mantıksız bir biçimde tekrar etme) ve kar içinde çıplak bir biçimde koşma gibi pek çok farklı semptoma sebep olabilir.
20. Büyük don: ‘Kartopu Yerküre’ teorisine göre yaklaşık 600 milyon yıl önce gezegenimiz tamamen kar ve buzla kaplıydı. Kimileriyse insanların böyle bir iklimde asla yaşayamayacaklarını söylüyor.