Karadutun sağlığa olan faydaları arasında, sindirimi iyileştirme, kolesterolü düşürme, kilo kaybına yardımcı olma, dolaşımı artırma, yeni kemik dokuları oluşturma, bağışıklık sistemini güçlendirme, bazı kanserleri önleme, yaşlanmayı yavaşlatma, kan basıncını düşürme, gözleri koruma ve vücudun genel metabolizmasını iyileştirme bulunur.
Karadut Nedir?
Karadut, dünyanın çeşitli ılıman bölgelerinde yetişen yaprak döken cinsten ağaçların tatlı asma meyvelerdir. Muhtemelen Çin’de yetiştirilmeye başlandığı düşünülüyor, ancak daha sonra tüm dünyaya yayıldı ve besinlerin etkileyici içeriği ve benzersiz lezzetleri nedeniyle sevilerek tüketiliyor. Aslında, dünyanın farklı yerlerinde yetişen dut çeşitlerinin çoğunun bu bölgelerde “yerli” oldukları düşünülmektedir. Karadutların bilimsel adı türüne göre değişir, en yaygın türleri Morus australis ve Morus nigra’dır, ancak diğer lezzetli çeşitleri de mevcuttur. Görünüş açısından çok hızlı büyür, meyveler ham olduklarında renkleri beyazdan veya yeşilden yavaş yavaş pembe veya kırmızıya dönüşür ve sonunda koyu mor veya hatta siyah olurlar.
Tatlı lezzeti karadutları, şerbetler, reçeller, jöleler, meyveli tartlar, turtalar, şaraplar ve çaylar için ideal kılar. Dünyanın bazı bölgelerinde, dut çeşitlerinin lezzetleri farklıdır, ancak en güçlü olanı karadut olarak kabul edilir ve yaygın olarak tüketilir. İlginçtir ki, dut ağacı, lezzetli meyvelerinin yanısıra başka bir önemli besine sahiptir ve bu besin dut yapraklarıdır. Dut ağacının yaprakları ipekböceği için bilinen tek besin kaynağıdır.
Karadut ve Besin Değeri: Karadut, demir, riboflavin, C vitamini, K vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi önemli miktarda diyet lifi ve vücudumuz için önemli olan besin maddeleriyle doludur. Bunların arasında fitobesinler, zeaksantin, resveratrol, antosiyaninler, lutein ve çeşitli polifenolik bileşikler de bulunuyor.
İnsan tüketimi için karadut çok lezzetlidir, ancak aynı zamanda çeşitli sağlık yararlarına sahip olabilecek eşsiz besin içeriğinden oluşur. Karadutları bu kadar önemli kılan meyvelerin içinde bulunan besin içeriklerini keşfetmek için okumaya devam edin.
Sindirimi Teşvik Eder
Meyvelerin ve sebzelerin çoğunda olduğu gibi, karadutlar günlük diyet lifi gereksinimlerinizin yaklaşık % 10’unu tek bir porsiyonda içerir. Diyet lifi, kabızlığı azaltarak, sindirim sistemindeki besin hareketini hızlandırarak, aynı zamanda şişkinlik ve kramp oluşumunu da azaltarak sindirim sistemini geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, lif, kolesterol düzeylerini düzenlemeye yardımcı olur ve düzenli olarak beslenme düzenine eklendiğinde kalp sağlığını geliştirebilir.
Dolaşımı Sağlığını Artırır
Karadut içerisindeki yüksek demir içeriği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini önemli ölçüde artırabilir. Bu, vücudun önemli dokulara ve organlara oksijen dağılımını artıracağı, dolayısıyla metabolizmayı artırmaya ve bu sistemlerin işlevselliğini optimize etmesine yardımcı olacağı anlamına geliyor.
Kan Basıncını Düzenler
Resveratrol, kan damarlarındaki belirli mekanizmaların işleyişini doğrudan etkileyen çok önemli bir flavonoid olup, kişiyi öncelikli olarak anjiyotensin tarafından kan damarı daralmasına neden olan hasarlara daha az eğilimli hale getirir. Aslında resveratrol, vazodilatatör (damar genişletici) olan nitrik oksit üretimini artırır, bu da kan damarlarını rahatlatır ve kan pıhtı oluşumunu ve dolayısıyla kalp krizi veya inme şansını azaltır. Resveratrol, çoğu üzüm de dahil olmak üzere, karadut gibi, koyu renkli meyvelerde bulunur; bu nedenle bu yararlı antioksidan şaraplarda da yüksek miktarda bulunur.
Kanseri Önleyebilir
Yüksek antosiyanin içeriği, C vitamini, A vitamini ve diğer çeşitli polifenolik ve fitobesin bileşikler bulunduğu için karadut kesinlikle antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli bir yan ürünü olan ve sağlıklı hücrelere zarar verebilecek kanserli hücrelerde mutasyona neden olan serbest radikallere karşı, temel savunma hattıdır. Karadutta bulunan çeşitli antioksidanlar, çok fazla hasar yapılmadan önce bu serbest radikalleri nötralize edebilirler. Bu da kansere karşı korumaya sağlayabilecekleri anlamına gelir.
Göz Sağlığını Geliştirir ve Görme Bozuklarını Azaltır
Karadutta bulunan karotenoidlerden biri, maküla ve retina da dahil olmak üzere bazı göz hücrelerinde doğrudan oksidatif stresin azalmasına neden olan zeaksantindir. Ayrıca, zeaksantin antioksidan olarak işlev görür ve maküla dejenerasyonuna ve katarakta neden olabilen serbest radikaller de dahil olmak üzere retinadaki bazı hasarları önler.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
C vitamini, vücudun herhangi bir hastalığına ya da yabancı patojenlere karşı, antioksidanların doğal olarak oluşturduğu güçlü bir savunma silahıdır. Bir porsiyon karadut, gün boyunca neredeyse tüm C vitamini ihtiyacını karşılamakla kalmaz, aynı zamanda bu meyvede bulunan mineraller ve vitaminler hastalığa karşı gerçek bir silahtır. Sabah kahvaltısına birkaç karadut ekleyin ve bağışıklık sisteminizin nasıl güçlendiğini görün.
Sağlıklı Kemik Oluşumunu Destekler
D vitamini, kalsiyum ve demir, ayrıca karadutta bulunan az miktarda fosfor ve magnezyum, kemik dokusunun oluşturulması ve bakımı için yararlı olabilir. Yaşlandıkça, güçlü kemikleri korumak, iyileşme sürecini hızlandırmak veya hatta kemik hasar oluşumunu tersine çevirmek, osteoporoz veya diğer yaşa bağlı kemik bozuklukları gibi durumları önlemek açısından önemlidir.
Erken Yaşlanmayı Önler
Karadut ayrıca lutein, betakaroten, zeaksantin ve alfakaroten gibi bir dizi karotenoid bileşen ile birlikte yüksek düzeyde A vitamini ve E vitamini ile doludur. Bu elementlerin hepsi, cildi, dokuları, saçları ve serbest radikallerin bulunduğu vücudun diğer bölgelerini özellikle etkileyen antioksidanlar gibi davranırlar. Karadut tüketimi, cilt bakımına yardımcı olabilir, lekelerin ve yaşa bağlı kırışıklıkların görünümünü azaltabilir ve serbest radikallerin oksidatif etkilerini önleyerek saçları parlak ve sağlıklı tutabilir.
Karadut ve Besin İçeriği: 100 gram karadutta aşağıdaki besin yoğunluğu bulunmaktadır:
Kalori: 43
Su: % 88
Protein 1.4 g
Karbonhidratlar 9.8 g
Şeker 8.1 g
Lif 1,7 g
Yağ 0.4 g
Doymuş yağ: 0.03 g
Tekli doymamış yağ: 0.04 g
Çoklu doymamış yağ: 0,21 g
Omega-3: 0 g
Omega-6: 0.21 g
Trans yağ içermiyor.