Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) efendimiz buyurdularki : “Ya Ali, yemeğe tuz ile başla!” “Yemeğe tuzla başlamak ve bitirmek 70 hastalığa şifadır.” Her şeyin fazlası zararlıdır. Aşırı tuz tüketimide sağlığa zararlıdır. Her türlü bedensel fonksiyonumuz için tuzda bulunan elementlerin iyonize edilmiş şekline ihtiyacımız var.
“Katığınızın efendisi tuzdur” Yemeğe tuzla başlamak sünnettir. Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirmenin tıbben de çok faydalı olduğu bildirilmektedir. Her sünnette bir çok hikmetler vardır. Tuz olmazsa insan sağlıklı olamaz. Vücuttaki tuz miktarı düşünce hâlsizlik, yorgunluk olur. Daha da düşerse epilepsi nöbetlerine yol açar. Kalb çalışması zorlaşır. Sinir iletimi etkilenir.
Kim isteyene tuz verirse, o da bu tuzun tatlandırdığı her şeyi tasadduk etmiş (Sadaka vermiş gibi) gibi sevap kazandırır!
Tuz, vücudun asit – baz dengesini korur. Vücudun elektrolit dengesini sağlar.
İdrar oluşumunu sağlar. İdrar oluşmazsa, metabolizmanın tehlikeli olan son ürünleri dışarı atılamaz. Peygamber Efendimiz (asm) ifadesiyle, tuz güzel ve şifalı bir katıktır. Ama ölçülü olmak kaydıyla…
Tuz antiseptik, yani mikrop öldürücüdür.
Tuz dile dokunduktan sonra, tükürük bezleri hemen çalışmaya başlar. Salgı yayar. Bu salgı, hazım için önemlidir, hazma yardım eder ve kolaylaştırır. Yemeğe tuzla başlanırsa, beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşur ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önler. Yemeği tuzla bitirince de, yine hazım için lüzumlu olan salgı salınır. Bu önemli salgı, sadece tuzla çıkar.
Gram tuz suda çözülünce 0,6 gram klor iyonu ile 0,4 gram sodyum iyonu ortaya çıkıyor. Bu elementler kan, lenf, hücreler, dokular, kemik, kıkırdak ve kirişlerde lâzımdır. Klor ayrıca mide asidi için gereklidir. Sodyum iyonu ayrıca hücrelere besleyici maddenin (vitamin, mineral, enzim, amino asit ve glikoz gibi) girişi ve hücrelerdeki artık maddelerin çıkışında görevlidir. Ayrıca sinir ve kaslarda uyarıları iletir.
Kaya tuzu sağlıklıdır. Kaya tuzu en önemli bir mineraldir. Saftır, rafine olmamıştır. Rafine edilmemiştir. Hiçbir ek kimyasal ve çevresel kirlenme içermez. İnsan vücudunun ihtiyacı olan 92 elementten 84’ünü doğal olarak dengeli bir şekilde içermektedir. Doğal ve dengeli ömrü uzatır.
Az tuz alanların, çok tuz alanlara göre % 20 oranında daha çok kalp krizine yakalandıkları tesbit edilmiştir. Az tuz alan yaşlılarda konsantrasyon zafiyeti, algılama zafiyeti, hafıza zafiyeti; az tuz alan çocuklarda gelişme anormallikleri, yorgunluk, baş ağrısı, okulda anlamama, nefes darlığı, deri hastalıkları ve erken yaşlarda yüksek tansiyon görülmüştür.
Kaya Tuzu;
- Hazmı kolaylaştırır.
- Gaz gidericidir.
- Mide yanmasını önler.
- Gastriti önler.
- Vücuda giren minerallerin, hücrelerin içerisine girmesini hızlandırır.
- Vücudumuzdaki elektrolitlerin tuz dengesini sağlar.
- Kan dolaşımımızı uyarır, düzenler ve vücuttaki bütün hücreler mineralle çalışır. Böbreklerimiz, kalbimiz, akciğerlerimiz tuzla çalışır.
Vücudumuzda biriken toksit mineralleri redakte edilmiş diğer tuzların atılmasını sağlar. Kan basıncını düzeltir. Kan basıncını yükselten rafine tuzdur. Çünkü o solfür filörürdür. Rafine tuz mineral değildir ve o tehlikelidir.
Acıkmayı önler ve tok tutar. Hastalandığımız zaman kaya tuzu ile yapılmış suyla eritilmiş bir gargara boğaz ağrılarını giderir. Nefes açıcıdır. Kaya tuzu mağaralarında astım tedavisi yapılıyor. Tuzlu su buharı ile astımlı, alerjik çocuklara, bronşite ve burunu ve nefesi açar.
Kulak tıkanıklığı şikayetlerini azaltır. Banyonuza tuzlu su koyup içerisine girdiğiniz zaman evde yapılmış kaynak suyu gibidir. Eklem ve kas ağrılarını hemen giderir.
Vücuttaki birikmiş ödemleri çözer. Özelikle adet öncesi ödemleri çözer.
Adalelere ve eklemlere güç sağlar. En önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirir.
Solunum, dolaşım sistemlerini güçlendirir. Kemik ve bağ dokusunu güçlendirir. Ostiyogorozu önler. Metabolizmayı hızlandırır. Tuz lambaları ise oda havasını temizler.
Bilim adamlarının tespitleri ilginç bir gerçeği daha ortaya çıkarmıştır; insan vücudunun yaklaşık % 3,5’i tuz. İlginç olan ise dünya denizlerindeki tuz oranı da bazı yerlerde değişiklik gösterse de yaklaşık % 3.5dir. Suphanallah! Ne müthiş bir dengedir bu?