1915’te İstanbul’da doğan Melih Cevdet Anday, 2002’de vefat etmiştir. Ankara Gazi Lisesi’nde 1936’ da mezun olduktan sonra 1938 yılında Sosyoloji öğrenimi görmek için Belçika’ya gitti.
İki yıl sonra İkinci Dünya Savaşı çıkınca yurda dönmek zorunda kaldı. 1942’den sonra Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Müdürlüğü’nde danışmanlık, Ankara Kitaplığı’nda memurluk ve gazetecilik görevlerini ifa etti. Daha sonra İstanbul’a yerleşerek “Akşam”, “Büyük Gazete”, “Tanin” ve “Cumhuriyet” gazetelerinde fıkra yazarlığı, sanat sayfası yöneticiliği yapmasının yanı sıra deneme yazarlığı da yaptı.
Hayatının ilerleyen yıllarında Melih Cevdet Anday, çok farklı işlerde çalışmıştır. Bunlardan bazıları, İstanbul Belediye Konservatuvarı, Tiyatro Bölümü fonetik-diksiyon öğretmenliği, TRT Yönetim Kurulu Üyeliği’dir.
“Melih Cevdet Anday” Edebiyatımızdaki Yeri
Şairin “Ukde” ismin taşıyan ilk şiiri Varlık dergisinde yayımlandı. İlk şiirlerinde hecelilerin hem biçim, hem de tema unsurlarını benimseyerek şiirinde uygulamaya çalıştı.
Gizemci denebilecek bir hava ile nesneleri sırlayıp, bir çocuk gibi etrafa şaşkın şaşkın bakan bu şiirlerde en farklı özellik, uyaklı yazılmış olmalarına rağmen uyağa bağlı kalmamış olmasıdır. Edebiyatının ilk yıllarında çocukluk arkadaşı olan Orhan Veli ve Oktay Rıfat ile aynı şiir anlayışına sahipti. Ama bunlardan duygu bakımından farklı bir yol izledi.
Onun şiirlerinde duygu ve düşünce beraber yürür. Hatta düşünceyi duygular hazırlar. Ayrıca kendisi Garip Akımının önemli bir temsilcisidir. Şiirlerinde genel olarak toplumsal gerçeklik konularını işlemiştir. Şairin ilk şiirlerinde romantizm dikkatimizi çeker. Ancak o sanatının ilerleyen yıllarında romantizmi bir kenara bırakarak duygulardan çok aklın egemenliğine yer vermiştir.
Kullanmış olduğu dil yalın bir dildir. Ancak düz yazılarında düşünceye yoğun bir şekilde yer vermiştir. Ayrıca bu yazılarında şiirsel esprili ve özlü bir dili vardır.
“Melih Cevdet Anday” Eserleri
Şiirleri: Garip, Rahatı Kaçan Ağaç, Telgrafhane, Yanyana, Kolları Bağlı Odysseus, Göçebe Denizin Üstünde, Teknenin Ölümü,
Şiir Çevirileri: Annabel Lee, Atlının Türküsü, Ben de, Bir Zenci Kızın Türküsü, Çayhane – Ezra Pound, Şehir Uyumuş, Hürriyet.
Romanları: Zifaftan Önce, Yağmurlu Sokak, Dullar Çıkmazı, Bir Gecede Üç Erkek,