Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Elle Muayene Nasıl Yapılır? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde meme kanseri en çok görülen kanser tipidir. Yapılan son araştırmalara göre her 7-8 kadında birinin bu kanser tipine yakalandığı görülmektedir. Nadir olarak da olsa erkeklerde de görülebilmektedir. Bayanlarda bu hastalığı görülme oranı erkeklere oranla 100 kat daha fazladır. Meme hücrelerinde gelişen bir kanserdir. Birçok tipi vardır ancak en çok görülen meme süt kanallarında oluşan duktal denilen kanser tipidir. Birçok kanser tipinde olduğu gibi erken teşhis ile hasta yüksek bir yaşam şansına sahip oluyor.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

  • Memede ya da koltuk altına doğru ele gelecek kadar büyük bir kitle. Uzmanlar bayanların özellikle duş alırken kendilerinin de bunu rahat bir şekilde kontrol edebileceğini söylüyorlar.
  • Meme ucundan kanlı ya da şeffaf renkli gelen akıntı,
  • Memenin renginde boyutunda şeklinde olan anormal değişiklikler,
  • Meme ucunun soyulma pul pul olma gibi derisindeki değişiklikler,
  • Meme ucunun içeriye doğru çekilmesi,
  • Memede oluşabilecek bir ağrı (Bu ağrı çoğunlukla tümörün iyi huylu olduğunu gösterir.)

Bunlar en önemli meme kanseri belirtileridir ve eğer bu belirtiler siz de varsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Bu kanser tipi belli bir yaşın üzerindeki kadınlarda daha çok görülmekle birlikte her yaşta görülebilir.

İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış bayanlarda risk daha fazladır. Ayrıca ilk âdetini çok erken yaşlarda görmüş olan bayanlarda riskin içine giriyor. Küçüklük zamanlarda göğüs bölgelerinde bir şekilde radyasyon almış kişilerde de risk daha fazla. Fazla alkol tüketilmesi de bu hastalığı tetikleyen faktörlerden bir tanesi. Başlangıcından itibaren gelişimi çok hızlı olan bir kanser türü değildir. Lenf yolları ile koltuk altına sıçrama olasılığı yüksektir. Gerekli görüldüğü durumda ameliyat sırasında koltuk altındaki bu lenflerde alınmaktadır. Erken teşhis edilmediği durumlarda kan ile birlikte karaciğere sıçrama tehlikesi vardır. Bu sebeple erken teşhis çok önemlidir.

Meme Kanserinin Teşhisinde Elle Muayene Nasıl Yapılır?

Kadınlarda elle yapılan düzenli meme muayenesi, meme kanserinin erken teşhis edilmesinde çok önemlidir. Muayene için en uygun zaman adet bittikten sonraki ilk on gündür. Elle kontrolden önce gözlemleyerek kendinizi inceleyin, her kadın vücudunda ki küçük değişiklikleri bile dikkatle incelediğinde farkedebilir. Bu işlem için belden üstünüz çıplak olarak ayna karşısına geçin. Omuzlarınız dik, kollarınız iki yana serbest şekilde memelerinizi belirtiler yönünden inceleyin.

Peki Memenizde Önemli Değişimler Nelerdir?

  • Meme derisinde şişme, ödem, renk değişikliği, kalınlık
  • Meme başında kızarıklık, içe çökme, yara, kalınlık
  • Meme başlarının duruşunda farklılık
  • Meme şekillerinde bozukluk

Elle Muayene Nasıl Yapılır?

Bunu yaparken sağ meme için sol el ,sol meme için sağ el kullanılmalıdır.

Sağ memenizi kontrol etmek için düz bir zemine uzanın. Başınızın altına bir yastık alın. Mümkünse çok yüksek ve çok alçak olmasın. Sağ omzunuzun altına katlanmış biçimde olan havluyu yerleştirin. Sağ kolunuzu yana uzatıp, sırtüstü düz bir şekilde uzanın. Sol elinizin orta üç parmağının uç ve iç kısımlarıyla meme başınızı muayene etmeye başlayın.

Önce meme başınızı hafifçe sıkın. Bu sırada önemli olan memenizden akıntı gelip gelmemesidir.

Sonraki aşama için üç parmağınız ile göğsünüze nazik bir şekilde bastırarak gezinin. Parmaklarınız düz ve hareketli olsun. İşleme meme başından başlayın ve bütün meme dokusunu dairesel hareketlerle gezinin. Kitle hissedilip hissedilmemesi çok önemlidir.

Daha sonra memenin en dış kısmını kontrol etmek için muayene ettiğimiz taraftaki kolu yani sağ kolu dirsekten bükerek başınızın üzerine koyun. Yine üç parmağınızı kullanarak memenin dış kısmını bastırarak muayene edin.

En son aşamada ise kol hala baş üzerinde olmak üzere üç parmağımızla memeden koltuk altına doğru uzanan kısmı da muayene ediniz.

Aynı işlemi diğer memenize de uygulayın. Memenizde sıra dışı bir sertlik, ödem, şişlik tespiti durumunda hemen doktorunuza başvurun. Tabi elinizle hissettiğiniz her sertlik kanser olduğunuz anlamına gelmediği için hemen telaşlanmayın.

Bu muayeneyi hangi yaşta olursanız olun her ay düzenli olarak yapın. Belki de ayda sadece on dakikanızı ayırarak çok üzüntülü geçecek günleri ve memenizin alınmasını önleyeceksiniz.

Meme Kanseri Tedavisi

Tedavisinde ise genel tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Tedavi sürecine karar verilirken en önemli olan oradaki kanserli hücrenin büyüklüğü ve yayıldığı alandır. Bazı durumlarda ameliyata ilave olarak radyoterapi uygulanabilir. Kanserin yayılmasına bağlı olarak bazen sadece o parça çıkarılabilirken bazen de memenin tamamı alınabiliyor. Meme alınma işlemi çok az sayıdaki hastaya yapılıyor. Önemli olan ne kadar erken teşhis edildiği kanserli hücrenin biyolojik yapısı ve yayıldığı bölgenin çapıdır.

Her bayanın 20 yaşından sonra periyodik olarak meme muayenesi yaptırması gerekiyor. Böylece erken teşhis ile kolay bir şekilde bu hastalıktan kurtulabiliyor. 20 ile 40 yaş aralığından ki bayanların iki yılda bir doktor muayenesinden geçmesi 40 yaşının üzerindeki bayanların ise her yıl bir kez doktor muayenesinden geçmesi çok önemli. Ayrıca her bayanın ayda bir kez kendisi elle muayene yapması da önemli. Yeni oluşmuş bir kitle ile karşılaştığı zaman hiç vakit kaybetmeden bir uzman hekime başvurursa böylece daha yayılmadan önüne geçilmiş olur. Ailede böyle bir rahatsızlık varsa arkadan gelen nesiller daha çok risk altındadır.

Tedavi süreci tamamlandıktan sonra da kontrollerin düzenli olarak yaptırılması çok önemli bir ayrıntıdır. Şiddetli ve uzun süreli baş ağrıları kilo kaybı adette düzensizlik gibi belirtiler hastalığın tekrarladığını gösterebilir. Bu bazen tedavi sürecinden yıllar sonra bile ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra hasta bazı egzersizler yaparak ameliyatlı yerin daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Yapılacak egzersizler ile el ve kol kaslarını güçlendirecek ve böylece kol ameliyat öncesindeki hareketli haline geri dönecektir. Ameliyat sonrası oluşan tüm vücut ağrıları da egzersizler ile giderilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz