Necati Cumalı Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Necati Cumalı
Necati Cumalı

1921 yılında bugün Yunanistan’ın sınırları içindeki Florina’da doğan yazar, 10 Ocak 2001 yılında İstanbul’da yaşamını yitirdi. İzmir’de bulanan Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1941 yılında Ankara üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Çalışma hayatında farklı görevlerde bulundu. Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde görev yapmasının yanı sıra 1950-1957 yılları arasında İzmir ve Urla’da avukatlık da yaptı. 1957-1959 yılları arasında ise Paris Basın Ataşeliği’nde memurluk yapan Cumalı, 1963-1965 arasında eşinin Dışişleri’ndeki görevi nedeniyle yurt dışına çıkarak İsrail’de ve Paris’te bulundu.

“Necati Cumalı” Edebiyatımızdaki Yeri

Şairin ilk şiiri 1939 yılında yayımlandı. Onun edebiyat sahnesine çıktığı yıllarda edebiyatımızda Garip Akımı etkili bir duruş sergiliyordu. Bu anlamda bu kuşağın şairleri, diğer şairlere göre şiir dilinde yalın, sade anlatımlı ve lirik şiirler yazıyorlardı.

Aynı zamanda sevgi, sevinç ve özlem gibi hem bireysel konuları, hem de o dönemin toplumsak sorunlarını işliyorlardı. Necati Cumalı da bu eksende eserler vermeye devam ediyordu.

1955 yılından sonra şair, şiir ile ilgilenmesinin yanı sıra öykü roman ve tiyatro gibi edebiyatımızın farklı alanlarında da eserler vermeye başladı. Bu eserlerde şiirsel dili ve anlatımı ustaca kıllanarak kendisini okutmayı başardı.

Yazar, roman ve öykülerinde Ege Bölgesi’nde yaşayan kırsal kesimin sorunlarının eserlerine taşıdı. Tütün zamanı, Yağmurla ve Topraklar, Acı Tütün romanları bu türlerin en başarılı kabul edilen eserleri arasına girmiştir. Ayrıca yazarın öykü roman ve oyunlarından bazıları beyaz perdeye taşınıştır.

“Necati Cumalı” Eserleri

Yazar çok çalışkan bir kişiliğe sahip olup edebiyatımızn birçok türünde eser veren nadir isimlerimizdendir. Onun farklı alanlarda yaptığı çalışmalardan bazıları şunlardır.

Şiir: Kızılçullu, Harbe Gidenin Şarkıları, Mayıs Ayı Notları, Güzel Aydınlık , Denizin İlk Yükselişi, İmbatla Gelen, Güneş Çizgisi , Yağmurlu Deniz ,Başaklar Gebe, Ceylân Ağıdı , Aç Güneş,

Öykü: Yalnız Kadın, Değişik Gözle,  Susuz Yaz, Ay Büyürken Uyuyamam, Makedonya 1900, Kente İnen Kaplanlar, Dilâ Hanım, Revizyonist,  Yakub’un Koyunları , Aylı Bıçak,

Roman: Tütün Zamanı, Yağmurlar ve Topraklar, Aşk da Gezer

Oyun: Mine, Nalınlar, Derya Gülü, Oyunlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz