
Her yeni doğan bebek aile için bir mutluluk kaynağıdır. Ancak anneler bebeğin normal olup olmadığını öğrenmek için aşırı şekilde hassasiyet gösterebilirler. Bu nedenden dolayı da yeni doğan bebekteki küçücük bir nokta ya da herhangi bir anormal görünüm olduğunda yada en ufak bir değişiklik yada belirtide soluğu hastahane kapılarında alırlar.
Oysa ki bu şikayetlerin çoğunluğu gelip geçici olabilmektedir, ve endişe yersizdir. Yazımızda yeni doğan bebeklerde en sık görülen zararsız birkaç belirtiyi kısa bir açıklama ebeveynlerimize sunuyoruz.
Milia
Burun ve yüzde görünen küçük beyaz noktalar. Bu hiçbir şey değildir. Bunlar şişmiş yağ bezleri olup ve kendi kendilerine kaybolur.
Eritema Toxicum
Bunlar gövde ve yüzde görünebilen sadece birkaç zararsız kırmızımsı lekelerdir. Bunlar da karları üzerinden temizleyin.
Moğol Noktası
Yine endişe etmemeniz gereken bir durum. Bunlar kalça ve gövdede görülen mavimsi noktalardır. Bu lekeler doğumun 1. doğum günü ortadan yok olur.
Leylek ısırıkları
Deriden kabarıklık yapmayan soluk pembe kırmızı renkteki halk arasında lekelere Leylek ısırığı denir. Bebeklerin üst göz kapakları, alın ya da burun üzerinde görülebilir. Bu noktalar da endişe verici olmamalıdır.
Cilt Soyulması
Cilt soyulması bir kaç bebekte olur ve endişe edilecek bir şey değildir. Hatırlanması gereken şey, cilt altında bir doku daha vardır ve bunun soyulması normaldir. Eğer derinin olgunlaşmadığını düşünüyorsanız doktorunuzla temasa geçin.
Meme Büyümesi
Her iki cinsiyetteki bebekte de 3. ve 4. Günlerde göğüslerde sıvı birikimine bağlı olarak göğüslerde hafif bir büyüme gelişebilir. Krema gibi beyaz akıntı memelerden sızabilir. Bu aynı zamanda cadı sütü olarak da bilinir. Herhangi bir tedavi gerektirmez, ancak baskı, masaj veya göğüslerin sıkılmaması önemlidir.
Natal dişler
Birkaç bebek dişli doğmuş olabilir, ama merak etmeyin. Jül Sezar, Napoleon ve Tulsidas gibi ünlüler bu şekilde doğmuştur. Süt dişleri çıkmadan önce dökülürler ancak bu dişler annenin memesine yaralanmalara neden oluyorsa kaldırılabilir.
Fimozis
yenidoğan erkek bebeklerin 8- 10′u sünnet derisinin ucunun penisin çıkamayacağı şekilde dar olmasıdır. Bu durum genellikle idrara çıkmaya engel değildir, bu nedenle bir yaralanmaya neden olmaz. Sünnet derisini geri çekmek için çaba harcamayın. Bu yaralanmalara yol açabilir.
Fizyolojik Sarılık
Genellikle, sadece 1. gün sonra görünür ve 7. Gün içinde normale döner. Normal bilirubin düzeyleri % 10’u geçmemesine dikkat edilmelidir. Bir haftayı geçen sarılık bebeğin beynine zarar verebileceğinden ihmal edilmemelidir