14 Mayıs 1948 gecesi İngiltere manda yönetimine son verdi. Ve dünyaya İsrail’in Kuruluşunu ilan etti. İsrail Cumhurbaşkanlığına Haim Veizman, Başbakanlığa David Ben Gurion getirildi. Türkiye İsrail’i resmi olarak tanıyan ilk devlet oldu. Burası Mezopotamya. Burada kavga, tarih kadar eski.
Arap-İsrail Savaşı
İsrail devlet olarak ilan edilmesinden 8 saat sonra, Mısır, Irak, Ürdün ,Lübnan İsrail sınırının 30 km içerisine kadar girdi.BM müdahalesi ile bir mütareke imzalandı.
Sonuç: Batı Kudüs İsrail’e kaldı. Bu savaş İsrail’in bağımsızlık savaşıydı ve takip eden iki yıl içinde Yahudi nüfusu iki misline çıktı.
Arap-İsrail Savaşı (Süveyş Kanalı Harekatı)
27 Ekim 1956 yılında Mısır’a savaş açan İsrail,Gazze şeridini işgal etti. Sina Yarımadasını aldı. Bunun üzerine Mısır Süveyş Kanalını İsrail’e kapattı. Aynı zamanda Tiran Boğazından İsrail ‘in geçişini engelledi.
Sonuç: İsrail Tiran boğazının açılması karşılığında Sınırlarını 1949 yılındaki durumuna getirdi
3.Arap-İsrail Savaşı(6 Gün Savaşı)
Mayıs 1967 yılında İsrail’in Mısır ve Suriye ile olan ilişkileri çok gergindi. Mısır Sina’ya 80000 asker çıkardı. Ve BM den güçlerini çekmesini istedi. İsrail 5Haziran 1967 yılında başlattığı harekatla 6 gün içinde Arap ordusunu imha etti.
Sonuç: Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi İsrail’in eline geçti. Mısır Ordusunda 10 bin ölü ve 15 bin yaralı vardı.
4.Arap-İsrail Savaşı (Yom Kipur Savaşı)
Sovyet yardımları ile üstün bir duruma gelen Suriye ve Mısır Hazırlıklarını tamamlayıp İsrail’in kutsal bayramı olan Yom Kipur’da saldırıya geçti. Suriye Golan Tepelerini Mısır Sina Yarımadası’nı ele geçirmek istiyordu. Suriye’nin baskın şokunu atlatan İsrail 72 saat içinde karşı saldırıya geçti. Suriye birliklerini püskürtüp hava saldırıları ile iç kısımları vurmaya başladı. Mısır İsrail’in zırhlı birliklerini durdurmuşsa da İsrail’in kahire yolunu kapatmasına engel olamadı.
Sonuç: İbrenin İsrail tarafına döndüğünü gören Sovyetler barış için Enver Sedat’ı ikna etti.