
Sarımsak yani Allium sativum, Alliaceae familyasına dahil olmakla birlikte allium cinsinden soğanlı bir şifalı bitki türüdür. Boyu 25 ile 100 cm yüksekliğindedir. Sarımsağın, yapraklarında, toprağın altındaki soğanında ve sap bölgelerinde kokulu bir yağ vardır. Doğada yabani ortamda yetişmeyen sarımsak, yıllık bir bitki olmakla birlikte tarih boyunca yıllardır kültür bitkisi olmuştur. Güneybatı Asya’da doğada yetişen sarımsak allium longicuspis türündendir.
En kaliteli sarımsaklar, germanyum ile selenyum açısından zengin topraklarda yetişirler. Genellikle insanlar sarımsağı farklı şekillerde telaffuz ederler. Türkiye’de Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde sarımsak üretimi yapılmaktadır. Raf ömrü oldukça uzun olan sarımsakların kokusu çok keskindir. Tadı yakıcıdır ve bu yüzden çiğ yenildiği zaman ağzı yakar. Taşköprü’de yetişen sarımsakların bir çoğu tıpta antibiyotik imalatının yapılabilmesi için ilaç fabrikalarına verilmektedir.
Sarımsak son derece şifalı bir bitkidir. Her türlü hastalığa iyi gelir, önler ve tedavi eder. İster çiğ ister pişmiş istenilirse de yağ olarka tüketilebilinir. Doğal antibiyotik olarak hastalıklara faydalı gelen sarımsak en başta soğuk algınlığı ve gribe yarar sağlar. Yapılan bir araştırmada, kişiye 1 ay boyunca her gün sarımsak verilmiştir. Diğer kişi ise 1 ay boyunca hiç sarımsak tüketmemiştir. Yaşadıkları ortam ve karşılaştıkları koşulların aynı olmasına rağmen, sürekli sarımsak verilen hiç hasta olmazken, sarımsak verilmeyen kişi çok sık grip olmuştur.
Buradan da anlaşılıyor ki sarımsak, gribe, soğuk algınlığına ve nezleye birebir gelen bir şifalı bitkidir. Her gün tüketilmesinde bir sakınca yoktur ancak düşük tansiyon hastaları, fazla tüketmemelidir.Özellikle çiğ yenildiği zaman tansiyon düşürücü etkisi yüzünden, düşük tansiyonlu insanlara sıkıntı yaratabilir.
Kanı Sulandırır
Sarımsak kanı sulandırarak kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde kalp krizi ve felç gibi ciddi rahatsızlıkları önlemiş olur. Aynı zamanda kanı sulandırdığı için, damar tıkanıklıklarına da iyi gelmektedir.
Doğan Antibiyotiktir
Sarımsak doğal antibiyotik olduğu için, kadınların çok sık yaşadığı vajinal mantar gibi vajinal hastalıkları da geçirir. Antibiyotik etkisi ile mantar enfeksiyonunu kurutarak hastalığın vücuttan atılmasını sağlar. Aynı şekilde vücutta oluşan herhangi bir enfeksiyonu da sarımsak sayesinde geçirebilirsiniz.
Bağışıklık Sistemine İyi Gelir
Sarımsak vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, antibiyotiklere benzer fakat antibiyotikler gibi kimyasal yollarla değil tamamen doğal yollar ile tedavi sağlar. Özellikle gözde çıkan arpacık gibi enfeksiyonal ve bakterisel hastalıkları geçirir ve tedavi eder.
Kansere Yakalanma Riskini Azaltır
Sarımsak kansere yakalanma riskini azaltan ciddi anlamda fayda sağlayan bir şifalı bitkidir. Yapılan araştırmaların sonucunda, hergün sarımsak tüketen kişilerde mide kanserine yakalanma riskinin azaldığı kanıtlanmıştır. Sarımsağın diğer faydalarından bahsetmek gerekirse, bronşiti önlemesi, balgam ve idrar söktürücü özelliğinin olması ve iştah açması da onu faydalı kılar.
Saçlara İyi Gelir
Sarımsak, saç kıran olan yere sürüldüğü zaman, tekrardan saç çıkmasını sağlar. Yani cilt ve saç problemlerini de önler.
Sarımsak gerek çiğ olarak yoğurt ile birlikte ya da direkt olarak yenilebilir. Bunun dışında pişmiş sarımsak hemen hemen her yemeğin içinde vardır. Yemeklere gerek lezzet gerek baharat katma özelliğinin yanı sıra faydaları sayesinde de hastalıklardan korur. Yan etkileri olmamasına rağmen sadece düşük tansiyonlu kişilerin fazla tüketim yapmamaları önerilir çünkü sarımsağın tansiyon düşürücü etkisi vardır.
Bunun dışında dövülerek yağ haline getirip şurup gibi içilebilir, yemeklerin içine katılabilir, ya da yoğurt ile karıştırılıp bir çok yemeğe sos olarak kullanılabilir. Çiğ olarak tüketmek de son derece yararlıdır.