Kısaca korku sebebiyle uzak durma şeklinde özetlenebilir. Yani bir takım olaylardan, durumlardan, eşyadan aşırı derecede korkmak, uzak durmak, kaçınmak, yaşamak istememektir. Bunlara fobi denir. “Sosyal fobi” ye gelince; sosyal fobi toplumdan uzaklaşma, topluma katılmama, katıldığında büyük rahatsızlık duyma halidir.
Belirtileri Nelerdir?
Sosyal fobi toplum içerisinde bulunduğu sırada, ister oturuyor, ister konuşuyor, isterse yemek yiyor olsun veya daha başka bir iş yapıyorken kızarma, utanma, sıkılma, ellerin titremesi, terleme gibi belirtiler gösterir. Kişi kendini sürekli izleniyor gibi hisseder, utanılacak veya aşağılınacak duruma düşmekten korkar. Korkuları baskın gelidiği için vücudunu ve beynini kontrol etmekte zorlanır, panik tavırlar sergiler, nabzı hızlanır, nefesi yoğunlaşır veya tamamen suskunlaşıp konuşamaz hareket edemez hale gelir. Ellerini koyacak yer dahi bulamaz.
Çünkü sürekli izlendiğini zannetmekte ve sürekli yanlış birşeyler yapacağı kokusunu taşımaktadır. Kişi korkulan durumla yüzleşmek veya karşılaşmak zorunda olduğunda bunaltı ve endişe hat safhaya ulaşır.
Önemli: Kişi bu korkularının ve yaptığı bütün davranışların anlamsız olduğunu hiç de gerekmediğini bilir. Ancak bilmek hastalığı tedavi etmez. Yine aynı durumda olsa yine aynı şeyleri yaşayavcaktır.
Öncelikle sıkıntınızı bir psikologa anlatmalı ve tavsiyler almalısınız. Benim burada önerebileceğim şeyler kısıtlıdır ama faydalı olması açısından şu tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz.
Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?
Birinci herkes gibi sizde insansınız ve bütün insanların kusurları vardır. Bunu aklınızdan çıkarmamalısınız.
Taşma
Bu yöntem sayesinde hastalar örümcek gibi, kuş gibi, vs. Korkulan nesneler ya da şeylere karşı dayanıklılık göstermeyi başarıyor ancak bunun için öncelikle bu hayvanların ya da şeylerin olduğu bir odaya girmesi ya da bu şeylerin etrafında olduğu bir yere uzun süre maruz kalması gerekiyor. Yani çilesi çekilmeden kaymağı yenilmiyor. Bu yöntemin eksi yanı, hastaların bu tarz kaçması zor bir tedaviyi kabul etmek istememeleri.
Duyarsızlaşma
Bu yöntemle hastaların korkulan nesneye maruz kalma süresi arttıkça bu durumla baş edebilmeleri için kas rahatlatma teknikleri uygulanıyor. Bu terapinin olumsuz yanı, hastaların özgüvenlerinin azalması. En azından terapistler böyle bir gözlem yaptıklarını iletiyor.
İlâçla Tedavi
Paniği azaltmak ve özgüveni artırmak için monoamine oxidase (MAO) adı verilen yavaşlatıcı anti-depresanlar fobi tedavilerinde kullanılabiliyor. Bu tedavi yönteminin yan etkileriyse cinsel becerilerde azalma ve kilo artışı.
Yeniden Bir Araya Getirme
Fobi ya da korkunun geri gelmesini önleyecek bilgilerle travmatik hatırları yeniden hazırlayan noninvazif metodlar, bu tedavi sürecinde kullanılır. Bu tedavi yöntemiyle ilgili olarak kullanışlılık ve dayanıklılık yönlerinden hâlâ kesin bir sonuç elde edilmiş değil ancak laboratuvar sonuçları umut vaad ediyor.
Diğer Önerilerimiz;
Sosyal fobi ancak özgüvenle aşılır. Özgüveniniz yerinde olmalı.
Özgüven kazanmak için kendinizi yetiştirmelisiniz. Eksiklerinizi gidermelisiniz, bilgi sahibi olmalısınız.
Çok kitap okumalı, gazete okumalısınız. Kişisel gelişim kitapları etkili olabilir.
Tertipli düzenli ve bakımlı olmalısınız. Bunlar özgüveninizi geliştirecektir. Çünkü bu durumda insanlar size bakarken kusurunuza değil güzelliğinize ve şık giyiminize bakmış olacaktır. Böylece siz bazı korkularınız aşmış olacaksınız.
Cesaret oldukça önemlidir, cesur olmalı korkularla yüzleşmelsiniz. Yoksa kabuğunuza çekilmek sizi toplumdan iyice uzaklaştıracak ve git gide köreltecektir.