Anne Sütünü Arttırmanın En Kolay Yolları Nelerdir?

Hamilelik döneminde ve doğumdan sonraki süreçte, anne sütünüzün artması, hem bebeğinizin iyice beslenmesini hem de temel anne sütü besininden mahrum kalmamasını sağlayacaktır. Pek çok kaynağın bizlere belirttiği gibi, özellikle bir yaşına dek anne sütü; çocuğunuzun temel yetilerinin gelişiminde ve benzeri pek çok durumda oldukça önemlidir. Bu sebepten, bu yazımızda anne sütünüzü korumanın ve hatta arttırmanın yöntemlerinden bahsetmeye çalışacağız.

Bebeğinizi Emzirin

Bebeğinizi, doğumuna takriben hemen emzirmeniz; bebeğinizin anne sütü ile ilk kez tanışmasını sağlamasının yanında, sütünüzün de gelme aşamasında oldukça önemli bir ilk adımdır. Bu sayede, bebeğiniz de, sizler de daha çok süte ve besine sahip olabilirsiniz. Doktor ve hemşireler bu sebepten uyandığınız ilk anda bebeğinizi kucağınıza verip, emzirmenizi isterler. Bu durum olağan ve oldukça normaldir.

Beslenmeye Özen Gösterin

Özellikle hamilelik dönemi sonrasında, bebeğinizin beslenmesi için sizin de kendinize iyi bakmanız en önemli şartlardan bir tanesi. İyi beslenmeniz, besinlerinizi düzenli olarak almanız anne sütünüzün korunmasına katkı sağlayacak ve hatta artmasına da olanak verecektir. Bu sebepten, özellikle hamilelik döneminden sonra iyi ve düzenli beslenmeye dikkat edin. Hem kendiniz, hem bebeğiniz için.

Süt Ürünleri Tüketin

Süt ve süt ürünlerinin tüketimi, anne sütünün üretimindeki en önemli kaidelerden bir diğeridir. Anne sütü, diğer annelerin; yani, ineklerin sütü ile de korunabilir ve arttırılabilir. Bu sebepten, süt ve peynir, çökelek, ayran gibi süt ürünlerinin tüketilmesi, hamilelik dönemi ve sonrasında oldukça önem arz eden bir diğer etmen.

Günde 3 Litre Sıvı Alın

Anne sütünün üretiminde yitirilen sıvının geri alınabilmesi adına, günde en az üç litre sıvı tüketmeniz şarttır. Her yeni annenin su içmeyi bile unuttuğu günlerde bunu kendine hatırlatacak birilerinin olması ise elzem bir durumdur. Bu sebepten, hamilelik dönemi ve sonrasında, en az günde üç litre, sıvı tüketin. Bu sayede, gerek doğum esnasında gerek emzirme ve anne sütü üretimi esnasındaki sıvı tüketiminiz, içtikleriniz ile dengelenecektir.

Rahat Olun

Rahat olmanız durumunda her şey olması gerektiği gibi ilerleyecektir. Bu sebepten her annenin yapması gereken ilk hareket, rahat olmaktır. Acaba sütüm yeterli mi, acaba çocuğum doydu mu; soruları ile evhama girmeniz, gereksizdir. Zaten bebeğiniz henüz doymadı ise, muhakkak bir uyarı yöntemi geliştirecektir kendince. Bu sebeple, bu tür evhamlara girmemeniz; rahat ve kaliteli bir anne sütü üretimini de beraberinde getirir.

Anne Sütünü Arttırmanın Diğer Yöntemleri;

  • Daha sık emzirin.
  • Emzirmek için göğüslerin dolmasını beklemeyin.
  • Daha uzun süre emzirin.
  • Bebeğin bir göğsü bitirene kadar emmesini sağlayın.
  • Sonra da öbür göğse geçin.
  • Emzirme sırasında bebeği mümkün olduğunca çıplak bırakın, bebek eliyle ve teni ile anneye temas etsin.
  • Emzirmeye ve kendinize odaklanın.
  • Anne dinlenmeye, dengeli beslenmeye zaman ayırmalı ve çevreden yardım almalıdır.
  • Biberon veya emzik vermeyin.

Emziren Kadınlar İçin Gerekli Besin Tüketim Miktarları

Süt, yoğurt 2-3 su bardağı ( 400-600 ml )Peynir 2 kibrit kutusu karar ( 60 g )Et, balık 3-4 porsiyonYumurta, kuru baklagiller 1 porsiyonTaze sebze ve meyveler 5-7 porsiyonTahıllarEkmek 4-6 dilimPirinç, bulgur, makarna 2-3 porsiyon

Kaç Saatte Bir Emzirmek Doğrudur?

Bebek doğumdan hemen sonra bebeğin çıplak olarak anne göğsüne konması, tensel temas sağlanması ve en geç 1 saat içinde emzirilmesi önerilmektedir. Bazı bebekler daha sık, bazıları daha aralıklı beslenirler. Fakat hangisi olursa olsun bebekler istediklerinden fazlasını ya da azını emmezler.

Birinci hafta sık düzensiz beslenmek isterler, bu yüzden bebeğin emme isteğini reddetmeyin. İlk iki haftanın ardından bebekler 2-3 saat ara ile emerler. İlk aylarda emme saatlerinin mekanik olmadığı akılda tutulmalı ve bebek ne zaman isterse emzirilmelidir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz